Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίεση στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τη μη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την ΕΕ

Πίεση στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τη μη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ άλλων, να μην ενθαρρύνουν κάθε «μη απαραίτητη μετακίνηση» - Στο τραπέζι η διεύρυνση των ενισχύσεων στις αερομεταφορές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωσης των 27 ευρωπαϊκών χωρών ότι θα διατηρήσουν τους περιορισμούς που αφορούν την εξάπλωση της πανδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2021 που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορα, αλλά και να αποθαρρύνουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδεύουν από περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου θα καλούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, καθώς και θα τίθενται σε καραντίνα ορισμένων ημερών.

Η Γαλλία

Η Γαλλία, για παράδειγμα, από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ζητάει σ’ όλους τους εισερχόμενους πολίτες της Ε.Ε. αρνητικό τεστ PCR, διάρκειας έως 72 ωρών πριν την εκτέλεση της πτήσης.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι πρέπει να κρατήσουμε τα σύνορα ανοιχτά για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, αλλά ταυτόχρονα είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι πρέπει να είναι δυνατή η εφαρμογή περιορισμών για μη απαραίτητα ταξίδια», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος προεδρεύει των συναντήσεων μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ, την Πέμπτη (21/1).

Ελεύθερη διακίνηση

 Aυτοί οι περιορισμοί στα ταξίδια αποτελούν ένα προκλητικό πεδίο άσκησης πολιτικής για την ΕΕ, δεδομένων των αρχών της ελεύθερης διακίνησης που διέπουν την ¨Ενωση, όπου οι πολίτες, τα αγαθά και οι υπηρεσίες μετακινούνται ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη.
Ωστόσο, αυτή η αρχή έχει εμφισβητηθεί σοβαρά από την πανδημία, πλήττοντας σημαντικά το τομέα των ταξιδίων.

Ενισχύσεις

Ορισμένες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η AirFrance και η Lufthansa και η Aegean έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν το πλήγμα από την πανδημία.
Ωστόσο, διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον θα απαιτηθεί περισσότερη υποστήριξη τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr δήλωσε την Πέμπτη (21/1) ότι η εταιρεία χάνει σήμερα 1 εκατομμύριο ευρώ (1,2 εκατομμύρια δολάρια) κάθε δύο ώρες.
Ωστόσο, αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μια «σημαντική βελτίωση», υπογράμμισε, καθώς η αεροπορική εταιρεία σε ένα σημείο του 2020 έχανε το ίδιο χρηματικό ποσό κάθε ώρα.
Όμως, και πάλι, αρκετοί αναλυτές του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παροχής και νέας στήριξης, σε περίπτωση «παράτασης» της υπάρχουσας κατάστασης, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει την απώλεια ακόμη μίας τουριστικής περιόδου.

Οι μετοχές

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών σημειώνουν εκτεταμένες απώλειες στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.
Ενδεικτικά, η μετοχή της IAG, μητρικής των Iberia και British Airways, υποχωρεί κατά 4%, ενώ στο -3% διαμορφώνεται η μετοχή της Lufthansa και στο -4% η μετοχή της EasyJet.
Συνολικά, ο ευρωπαϊκός κλάδος ταξιδιών και αναψυχής είχε απώλειες 2,8% κατά την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης