Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των Τούρκων στη λίρα, καθώς εγκαταλείπουν το δολάριο

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των Τούρκων στη λίρα, καθώς εγκαταλείπουν το δολάριο

Η «αποδολαριοποίηση» της οικονομίας αποτελεί ένδειξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σύμφωνα με αναλυτές – Άλλοι συστήνουν να δοθεί προσοχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Σχετικά Άρθρα
Οι Τούρκοι επενδυτές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τα κέρδη από το εγχώριο νόμισμα τη λίρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αλλάξε το οικονομικό του επιτελείο και ανέτρεψε τη νομισματική πολιτική πουλώντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό των καταθέσεων σε συνάλλαγμα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την πρώτη μείωση από τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψε η ζήτηση των Τούρκων για δολάρια, σε μία ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο νόμισμα, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 7,3 λιρών ανά δολάριο καταγράφοντας κέρδη τα οποία οι εγχώριοι επενδυτές δεν φαίνεται να αγνοούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας τα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη πτώση ύστερα από τρεις διαδοχικούς μήνες.
Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη απόδειξη ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει, μετά τη διπλή αντικατάσταση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας, Berat Albayrak, από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan .

Νομισματική πολιτική

Η αντικατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της Άγκυρας σε πιο συμβατικές νομισματικές πολιτικές.
Για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του καλπάζοντος πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 675 μονάδες βάσης, από 10,25% στο 17%.
Ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης στη λίρα ήταν άμεσος, καθώς έκτοτε το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 16%.
Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως φαίνεται, έχουν βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης των Τούρκων προς το νόμισμά τους, με αποτέλεσμα την ανακοπή της μαζικής τάσης για αγορά ξένου συναλλάγματος, και κυρίως δολαρίου.
«Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ότι το κλίμα προς τη λίρα σταδιακά βελτιώνεται» επιβεβαιώνει ο Piotr Matys, αναλυτής της Rabobank.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις σε δολάρια Τούρκων ιδιωτών μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο

Turk_dolar.PNG
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η μετάβαση από τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα - που περιστασιακά αναφέρεται ως απο-δολαριοποίηση από Τούρκους αξιωματούχους που την αντιμετωπίζουν ως δείκτη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - μπορεί να μην παραμείνει για πολύ καιρό εάν η λίρα συνεχίσει το ράλι της, σύμφωνα με τον Matys.
«Η ζήτηση από Τούρκους κατοίκους είναι πιθανό να επανεμφανιστεί» μόλις η λίρα απιτιμηθεί σε «ελκυστικά επίπεδα», είπε.
Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εξέταση των δεδομένων χωρίς προσαρμογή των κινήσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να είναι παραπλανητική.
Όταν προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις των τιμών, την ίδια εβδομάδα παρουσιάζεται αύξηση 603 εκατομμυρίων δολαρίων στις συναλλαγές των πραγματικών προσώπων με συνάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και πτώση των καταθέσεων σε δολάρια 153 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Evren Kirikoglu, ανεξάρτητου στρατηγικού αναλυτή της αγοράς στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης