Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan: To μπλόκο σε επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες επηρεάζει ομόλογα αξίας έως 60 δισ. δολ.

JPMorgan: To μπλόκο σε επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες επηρεάζει ομόλογα αξίας έως 60 δισ. δολ.

Η απαγόρευση το Νοέμβριο του 2020 από την κυβέρνηση Trump αφορούσε εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είχαν δεσμούς με τις κινεζικές Ενοπλές Δυνάμεις

Σχετικά Άρθρα

Η απαγόρεησης εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην απόκτηση μετοχών από πλήθος κινεζικές εταιρείες θα μπορούσε να επηρεάσει ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να προκαλέσει σημαντικές εκροές μέσω της αναγκαστικής πώλησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων υπογράμμισε η JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Λευκός Οίκος υπό τον Donand Trump εξέδωσε εκτελεστική εντολή τον Νοέμβριο απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες να επενδύουν σε εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι έχει δεσμούς με τον στρατό της Κίνας - ισχυρισμός που πολλές από τις εταιρείες αρνούνται και ότι η κυβέρνηση της Κίνας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Αποβλήθηκα απο ΝΥSE

Ενώ ορισμένες από τις 44 εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου Άμυνας έχουν διαγραφεί από διάφορους δείκτες μετοχών είτε οι μετοχές τους αποβλήθηκαν από τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, οι αγορές σταθερού εισοδήματος υφίστανται ακόμη τον αντίκτυπο καθώς πολλά ομόλογα εκδίδονται μέσω θυγατρικών και όχι από τις κύριες εταιρείες.


Σε μια σημείωση προς τους πελάτες που γράφτηκε νωρίτερα την εβδομάδα και πριν από τη δημοσίευση ενός πλήρους καταλόγου θυγατρικών που ανήκουν κατά 50% ή περισσότερο σε κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες του τελούν υπό τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η JPMorgan εκτιμά ότι ομόλογα ύψους περίπου 55-60 δισ. δολ. ΗΠΑ θα επηρεαστούν στην περίπτωση που αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προβεί στις ενέργειες που απορρέουν από τα προεδρικά εκτελεστικά διατάγματα.

Λύση απο Biden

O πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2020, δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του όσον αφορά την εκτελεστική εντολή του προκατόχου του Donald Trump την αποχώρηση των επενδυτών από τις εταιρείες, αλλά θα μπορούσε εύκολα να την ανακαλέσει.Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο χρέος που εκδόθηκε από την China National Chemical Corporation (ChemChina) – καθώς επηρεάζονται οι επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογα και εδρεύουν στις ΗΠΑ είτε αυτοί που έχουν παρουσία στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με την JPMorgan.

Εταιρικά ομόλογα

Η ChemChina είχε ήδη υποστεί καταναγκαστική πώληση περιουσιακών στοιχείων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά την εκτελεστική εντολή με την πιθανότητα εκροών ακόμη 1,3 δισ. δολ. από τους επενδυτές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan.
Από τα εταιρικά ομόλογα ύψους 19,5 δισ. δολάρια που έχει εκδώσει η National National Offshore Oil Corp (CNOOC), πάνω από 3,2 διδ. δολ. διακρατούνται από κατοίκους ΗΠΑ και επιπλέον ομόλογα ύψους 3,5 δισ. δολ. επηρεάζονται εάν επεκταθεί το καθεστώς των κυρώσεων σε όλουςτους  διαχειριστές κεφαλαίων με παρουσία στις ΗΠΑ,
Για τις ίδιες τις εταιρείες, η απομάκρυνση των Aμερικανών επενδυτών από την εξίσωση θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο, κατέληξε η JPMorgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης