Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: H στροφή στα put options απειλεί με μεγάλες απώλειες τις μετοχές στη Wall Street

Nomura: H στροφή στα put options απειλεί με μεγάλες απώλειες τις μετοχές στη Wall Street
Οι επενδυτές έχουν στραφεί στα put options για να εξασφαλίσουν εισόδημα, αναφέρει η Nomura

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στα put options της Wall Street προοιωνίζεται πτώση και απώλειες σε ό,τι αφορά τις μετοχές, προειδοποιεί η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Ειδικότερα, τα futures σημείωσαν υποχώρηση την 21ης Ιανουαρίου, με τη Nomura να προειδοποιεί για τις πάρα πολλές λήξεις (λόγω και του ράλι στις μετοχές τις προηγούμενες ημέρες).
Σημειώνεται πως το 30% των options στον δείκτη S&P 500 να είναι έτοιμα να «επιλέξουν» κατεύθυνση.
d.jpg
Το γάμμα δείχνει πως στις 3.850 μονάδες διαπραγματεύθηκε μεγάλος όγκος put και call options, ήτοι δικαιωμάτων πώλησης και αγοράς σε μια συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης, αντίστοιχα.
Επίσης, όπως επισημαίνει η Nomura, σημείο «τριβής» είναι και οι 3.832 μονάδες.
da.png
Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση του κινδύνου γίνεται με τη χρήση των συντελεστών δέλτα και γάμμα, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ευαισθησία ενός χαρτοφυλακίου στη μεταβολή μιας υποκείμενης μεταβλητής.
Και οι δύο συντελεστές ανήκουν στα λεγόμενα ελληνικά γράμματα (greeks).
Ο συντελεστής γάμμα (gamma) αναφέρεται στο ρυθμό μεταβολής του συντελεστή δέλτα σε σχέση με την τιμή μιας υποκείμενης μεταβλητής, ενώ ο συντελεστής δέλτα μετράει τη μεταβολή της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μιας μοναδιαίας αύξησης στην αξία της μεταβλητής.
Τα επίπεδα γάμμα, λοιπόν, συνέχισαν να κατρακυλούν, με τις 3.800 μονάδες να σηματοδοτούν τη μετάβαση από μια θετική σε μια αρνητική περιοχή.
Στην περιοχή των 3.700 μονάδες, επίσης, υπάρχουν πολλές θέσεις put.
Το ρίσκο που εκτιμά η Nomura έχει να κάνει με ορισμένα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν οι τοποθετήσεις σε put options, προκαλώντας αντιστάθμιση δέλτα (π.χ. σορτάροντας τα futures).
Ως αποτέλεσμα, η ανάλυση της Nomura σε σχέση με τα options των ομολόγων του σύνθετου τεχνολογικού δείκτη Nasdaq δείχνει οπισθοδρόμηση στο 96,8 εκατοστημόριο για το γάμμα και στο 98 εκατοστημόριο για το δέλτα, καθώς οι traders χρησιμοποιούν τα options στο πλαίσιο τοποθετήσεων, αναμένοντας περαιτέρω άνοδο.
image005_0.jpg
Aυτό που είναι ακόμα πιο δυσοίωνο είναι ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί στα put options για να εξασφαλίσουν εισόδημα.
Υπό προϋποθέσεις αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή στρατηγική, ωστόσο πολλά άσχημα μπορεί να συμβούν όταν η πλειονότητα των put option πωλούνται αντί να αγοράζονται.
Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των traders χρησιμοποιούν τα put option για εισόδημα, και όχι για αντιστάθμιση.
image-17-1024x492.png
Οι περιοχές (πιο πάνω) που βρίσκονται σε κύκλο δείχνουν ότι κάτι ανάλογο συνέβη άλλες δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια.
Ειδικότερα,  το διάγραμμα δείχνει την ποσότητα των options που αγοράστηκαν έναντι των αυτών που πωλήθηκαν.
Ως εκ τούτου, με τη χρυσή γραμμή είναι κάτω από το μηδέν, η Nomura αναφέρει ότι το να πουλά κανείς put οptions μπορεί να φέρει πτώση στις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, assets με εμπροσθοβαρείς αποδόσεις ενέχουν κίνδυνο
bfmBB0.jpg
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές θα μπορούσαν να γνωρίσουν μεγάλη πτώση, απουσία ροών αντιστάθμισης, καθώς και απουσία επαναγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης