Κοινωνία

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, παρά την ύφεση - Σε επιφυλακή για γ’ κύμα κορωνοϊού - Ανοίγουν από 1/2 τα σχολεία

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, παρά την ύφεση - Σε επιφυλακή για γ’ κύμα κορωνοϊού - Ανοίγουν από 1/2 τα σχολεία
Στη δημιουργία ενός πανελλαδικού Δικτύου παρακολούθησης και ανάλυσης των μεταλλάξεων και των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 προχωρά το Υπουργείο Υγείας
Σχετικά Άρθρα

Σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες διαπιστώνεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την συνέχεια.
Ωστόσο, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση και σημειωθεί μια αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.
Σε περίπτωση αύξησης εκ νέου των κρουσμάτων, τότε είναι δεδομένο το "πισωγύρισμα" και μονόδρομος το κλείσιμο πάλι της αγοράς.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, με την επιστημονική κοινότητα να έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλούν το αμινοξύ τυροσίνη στη θέση 501 της πρωτεΐνης spike ακίδας του ιού.
Μέσω αυτού ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα.
Στους επιστημονικούς κύκλους αποκαλούν το μεταλλαγμένο στέλεχος (N501Y) με το παρατσούκλι «Nelly», το οποίο στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος «Nelly» φαίνεται να συνδέεται με το τρίτο κύμα.
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία ενός πανελλαδικού Δικτύου παρακολούθησης και ανάλυσης των μεταλλάξεων και των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2.

Γεραπετρίτης: Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοΐου

Στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοΐου προχώρα η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός τόνισε πως "έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα" προσθέτοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πολύ λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, και όσα έχουν εμφανιστεί είναι στεγανοποιημένα.
Σε ό,τι άφορα το άνοιγμα δραστηριοτήτων, και στον απόηχο της επαναλειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίρνει πάντοτε λελογισμένο ρίσκο. "Με μεγάλη φειδώ θα ανοίγουμε σταδιακά, θα μετράμε και θα αξιολογούμε τα δεδομένα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Εμβόλια

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα της μεταπολίτευσης. "Το 95% των πολιτών εμφανίζονται και κάνουν το εμβόλιο" σημείωσε. "Αναμένουμε τέλος του μήνα την έγκριση του ευρωπαϊκού εμβολίου AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εφόσον υπάρχει κανονική ροη παραγωγής έως τον Απρίλιο θα έχουμε λάβει ένα μεγάλο αριθμό δόσεων. Θα κάνουμε τα εμβόλια αναλόγως των παρτίδων που παίρνουμε, διασφαλίζοντας τις δεύτερες δόσεις… Ήδη σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα 80 έως 85 ετών, νομίζω το σύστημα λειτουργεί πολύ ομαλά, και θα έχουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε" επισήμανε. "Έχουμε ξεπεράσει τα 400.000 εμβόλια" πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εργαζόμενοι και ΑμεΑ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κυβερνητική πρόθεση είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για όσο απαιτηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών. "Έχουμε πλέγμα προστασίας που όμοιο του δεν έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Εμείς δεν επιλέξαμε αναπληρώσεις μισθών σε ποσοστό του μισθού, αλλά οριζόντια στήριξη με συγκεκριμένο ποσό ανεξαρτήτως μισθού, ώστε να ενισχυθούν εκείνοι με τους χαμηλότερους μισθούς. Έτσι η Ελλάδα είχε θετικό ισοζύγιο εργασίας εν μέσω πανδημίας" τόνισε. "Οι αναστολές δίνονται επί τη βάσει της διατήρησης θέσης" δήλωσε.
"Έχουμε ευαισθησία για τη στήριξη των ΑμεΑ και θα το αποδεικνύουμε καθημερινά" σημείωσε παράλληλα.

Γαργαλιάνος: Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη του Covid, ξανά κλείσιμο της αγοράς

Με νέο κλείσιμο της αγοράς στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων προειδοποιεί ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος .
«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος.
Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» τόνισε ο Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τείχος απέναντι στις μεταλλάξεις

«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων.
Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής.

Οι μάσκες

Για τις υφασμάτινες μάσκες διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως οι υφασμάτινες μάσκες με καλές προδιαγραφές έχουν ασφάλεια.
«Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά.
Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους» επανέλαβε ο κ. Γαργαλιάνος.

Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα

«Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα, δεν γίνεται αυτό…
Με βάση τα δεδομένα από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα τα πράγματα εξελίσσονται σταθεροποιημένα γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα που δεν συνοδεύτηκε πολλά αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα» τόνισε.
«Ο εμβολιασμός με βάση τα εμβόλια που διατέθηκαν πάει καλά.
Ελπίζω ότι τα πράγματα θα λυθούν για να έχουμε κάλο ρυθμό μέχρι το καλοκαίρι» σημείωσε ο καθηγητής.

Γώγος: Προτιμότερο ένας ιός να είναι 50% βαρύτερος, παρά 50% μεταδοτικότερος - Μακροχρόνιες οι συνέπειες

Είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος, — γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα».

Οι τρεις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας πως υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται.
Ωστόσο, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων.
Συμπλήρωσε ότι έχει εντοπισθεί μέχρι τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία.
Κατά τον ίδιο, «από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο».

Η χρήση μάσκας

Η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη, υπογράμμισε ο κ Γώγος.
Όπως ανέφερε, «πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται.
Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία».

Μακροχρόνιες συνέπειες

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα, σημείωσε ο κ. Γώγος.


Εξαδάκτυλος (ΠΙΣ): Σωστή η άρση των απαγορευτικών μέτρων αυτή τη χρονική στιγμή

Απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις άρσης μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στο Open TV ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης, καθώς δεν απέκλεισε την πιθανότητα και τρίτου lockdown.
«Δεν θα είχε λογική αν δεν εκμεταλλευόμασταν τη χρονική στιγμή, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα άνοιγμα. Είναι αδύνατον να μείνουμε κλεισμένοι μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε. Είμαστε σε ύφεση του δεύτερου κύματος και ταυτόχρονα έχει αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που φαίνεται να έχουν μπει στο τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να απωθήσουμε προς τα πίσω το τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021, στο τέλος της υπόθεσης».

Επαρκείς οι υφασμάτινες μάσκες

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την ανησυχία που επικρατεί για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ωστόσο τόνισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη κορωνοϊού, ενώ απάντησε αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την προστασία που δίνουν οι μάσκες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρουργικές προστατεύουν καλύτερα από τις υφασμάτινες. Στη φάση που βρισκόμαστε έως τώρα η υφασμάτινη είναι επαρκής. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι λόγω της μετάλλαξης πρέπει να αλλάξουν θα ειπωθεί. Εως τώρα είναι αποτελεσματική».


Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Οι 585 νέες διαγνώσεις που ανακοίνωσε στις  22/1 ο ΕΟΔΥ σε σύνολο 32.436 διαγνωστικών ελέγχων (12.579 μοριακοί και 19.858 rapid tests) διαμορφώνουν μια επιδημιολογική εικόνα που, ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα, αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η έξαρση την οποία φοβούνταν οι ειδικοί για το διάστημα των εορτών δεν συνέβη.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή των λοιμοξιολόγων δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις, με τον κυλιόμενο μέσο αριθμό των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται στα 467 κρούσματα/ημέρα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τα ενεργά κρούσματα δεν ξεπερνούν τις 6.000 και ο συνολικός δείκτης θετικότητας παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα κάτω από το 2%, αναδεικνύοντας την ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια.
Διασωληνωμένοι είναι 288 συνάνθρωποί μας και μάλιστα, αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που ο αριθμός έπεσε κάτω από 300.
Η πτωτική αυτή τάση εισάγει τη χώρα σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, η οποία, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

Σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί για την Αττική, η οποία  στις 22/1 κατέγραψε 248 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, ενώ σημειώνει και τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της επικράτειας (περίπου 3.000), παρά τα σημάδια σημαντικής υποχώρησης του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 20%.
Ενδεικτική της κατάστασης στην Αττική είναι και η αυξημένη πληρότητα των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία φτάνει το 58%, σε αντίθεση με τα αρκετά χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη επικράτεια (23% στις απλές κλίνες – 49% στις κλίνες ΜΕΘ).
Ιδιαίτερο προβληματισμό, όμως, συνεχίζει να δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου το lockdown παρατείνεται για ακόμα μία εβδομάδα για τους δήμους Ασπρoπύργου και Αχαρνών.
Ειδικά για τον δήμο Αχαρνών, τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση, καθώς καταγράφεται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ο κύριος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων στην περιοχή, καθ’ότι, όπως επεσήμανε, «περαιτέρω αύξηση της διασποράς ίσως την επόμενη εβδομάδα επιφέρει ακόμα και άρση του click away».


Βήματα προς μια μερική κανονικότητα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει πλέον μικρά αλλά σταθερά βήματα προς μια μερική κανονικότητα.
Η αρχή έγινε ήδη αυτή την εβδομάδα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η συνέχεια δίνεται την 1η Φεβρουαρίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Π.Ε. και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο.
Στα ταξί πλέον θα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play.

Επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1 Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Μόνη εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

 • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
 • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

 • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • χρήση αντισηπτικών,
 • σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
 • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
 • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τέλος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα - Πότε ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, αλλά και παράτασή τους για ακόμα μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα:

 • Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή,  ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα,  αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί, καθώς επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στους 5.598 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (22/1) ακόμη 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 585, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.041 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.598 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 288 (70,1% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg

 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από τις 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
 • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους λειτουργούν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
 • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
 • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης