Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της ΕΕ, που τίθεται υπό αναθεώρηση - Που οφείλεται η αποτυχία

Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της ΕΕ, που τίθεται υπό αναθεώρηση -   Που οφείλεται η αποτυχία

Στρατηγική αποτυχία της ΕΕ στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό των πολιτών – Έλλειψη διαφάνειας και σχεδιασμού

Σχετικά Άρθρα

Υπό αναθεώρηση βρίσκεται η στρατηγική της ΕΕ στην εμβολιαστική εκστρατεία, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενώ υπολείπεται των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην κούρσα για τον εμβολιασμό των πολιτών απέναντι στον Covid.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει σχεδόν 10 δόσεις ανά 100 κατοίκους και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πάνω από έξι ανά 100, η ΕΕ βρίσκεται μόλις στις δύο δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Το διευρυνόμενο χάσμα προκάλεσε εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά καθώς οι ήδη μειωμένες προμήθειες εμβολίων έχουν υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των φαρμακευτικών εταιρειών.
Το τελευταίο πλήγμα στα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού ήταν η ανακοίνωση, πως οι παραδόσεις της AstraZeneca είναι πιθανό να μειωθούν σχεδόν κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αποτυχία στον σχεδιασμό

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν παραγγείλει παρόμοιο αριθμό εμβολίων κατά κεφαλήν, δηλαδή περισσότερες από πέντε δόσεις ανά άτομο.
Όμως, επιταχύνοντας τις διαδικασίες έγκρισης και ενισχύοντας την ικανότητα ανάπτυξης και παραγωγής, Λονδίνο και Ουάσινγκτον έχουν πραγματοποιήσει πιο δυναμική είσοδο στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει επτά φορές περισσότερο, κατά κεφαλήν, για την ανάπτυξη εμβολίων, την προμήθεια και την παραγωγή από την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Airfinity, μια εταιρεία ανάλυσης βιοεπιστημών που εδρεύει στο Λονδίνο.
Αν και τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους χρηματοδότησης και ενδέχεται να μην είναι ακριβώς συγκρίσιμα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα περισσότερους οικονομικούς πόρους για την αναβάθμιση εργοστασίων και την προμήθεια πρώτων υλών για τα εμβόλια, δήλωσε ο Rasmus Bech Hansen, διευθύνων σύμβουλος της Airfinity.
«Είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε μια πανδημία», είπε.
«Όλα είναι μια ανταλλαγή και ο συγχρονισμός είναι τόσο κρίσιμος - εβδομάδες και μήνες είναι καθοριστικοί», πρόσθεσε.
affinity.JPG

Γραφειοκρατία

Η ΕΕ παρεμποδίστηκε επίσης από βραδύτερες κανονιστικές εγκρίσεις.
Το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer έλαβε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ στις 11 και στην ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιπλέον παραγγελίες για το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer εντός εβδομάδων από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής τον Ιούλιο 2020.
Οι Βρυξέλλες δεν είχαν ολοκληρώσει τη συμφωνία τους μέχρι τον Νοέμβριο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε απαραίτητες, συζητήσεις για θέματα όπως η ασφάλεια του εμβολίου.
έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα προγράμματα παράδοσης σε κάθε διμερή συμφωνία εμβολίων, αφήνει ασάφειες σχετικά με το πόσες δόσεις έχει λάβει κάθε κράτος – μέλος.

Η αντίδραση της ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντέδρασαν με έντονο τρόπο, όταν η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι πρέπει να διακόψουν προσωρινά τις προμήθειες για να αυξήσουν την παραγωγή στο μέλλον.
Η Pfizer επέμεινε ότι θα αντισταθμίσει το έλλειμμα και θα είναι ακέραιες οι συνολικές παραδόσεις του πρώτου τριμήνου για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Ωστόσο, το πρόβλημα που παρατηρήθηκε και επιδεινώθηκε από την είδηση για καθυστερήσεις στις αποστολές της AstraZeneca. προκάλεσε ανησυχίες για ελλείψεις.
Η ΕΕ, η οποία έχει κάνει προσφορές για περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις οκτώ εμβολίων, δήλωσε ότι αναμένει από τους κατασκευαστές να αυξήσουν σημαντικά τις παραδόσεις στα κράτη μέλη από τον Απρίλιο 2020.
Έχει πλέον συνδυάσει παραγγελίες δόσεων 760m των δύο εμβολίων BioNTech / Pfizer και Moderna, αλλά μόλις 355m από αυτά επιβεβαιώθηκαν ότι θα παραδοθούν έως τον Σεπτέμβριο 2021.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ που έχει πληθυσμό περίπου 450 εκατομμυρίων, λαμβάνει περίπου 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer ανά εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Οι ΗΠΑ, με πληθυσμό άνω των 330 εκατομμυρίων, έχουν παραγγελίες για περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις και επιλογές για περαιτέρω 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις.
usa_eu.JPG

Ανθυγιεινός ανταγωνισμός

Ο Lawrence Gostin, καθηγητής Νομικής της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown στις ΗΠΑ, δήλωσε πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλουσιότερων χωρών για την αρχική παραγωγή και προμήθεια εμβολίων ήταν «ανθυγιεινή» και αναποτελεσματική, προκαλώντας προβλήματα στα φτωχότερα κράτη,.
Καθώς τα όρια στην παραγωγική ικανότητα αρχίζουν να περιορίζουν περαιτέρω τον εφοδιασμό, ο καθηγητής Gostin είπε ότι ο χρόνος και η γεωγραφία θα είναι καθοριστικής σημασίας για το ποιος θα εξυπηρετηθεί πρώτος.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες παίρνουν τα εμβόλια από τις μονάδες παραγωγής τους και τα χορηγούν, βάσει προϋποθέσεων και κυρίως ποιος κατέχει τα πιο δεσμευτικά συμβόλαια», σημείωσε.


Η ΕΕ απειλεί τις εταιρείες

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΕΕ ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε την Κυριακή (24/1/2021) πως οι Βρυξέλλες θα αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Η στάση αυτή της ΕΕ έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Pfizer ανακοίνωσε ότι επιβραδύνει προσωρινά τον εφοδιασμό εμβολίων προς την Ευρώπη για να κάνει μεταβολές στην κατασκευή που θα ενισχύσουν την παραγωγή, και της AstraZeneca η οποία επίσης ανακοίνωσε μείωση των παραδόσεων λόγω δυσλειτουργίας της παραγωγής, σημειώνει το Reuters.
«Σκοπεύουμε να κάνουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει ... χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Michel στο ραδιόφωνο Europe 1.
Δεν ανέφερε συγκεκριμένες κυρώσεις, αλλά είπε ότι η ΕΕ θα επιμείνει στη διαφάνεια σχετικά με τους λόγους των καθυστερήσεων.
Τόνισε ακόμη, ότι μετά τις πρώτες προειδοποιήσεις της Pfizer σχετικά με καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων, η ΕΕ κατάφερε να μειώσει αυτές τις καθυστερήσεις λαμβάνοντας μια σκληρή στάση.
«Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι και οι καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων μετατράπηκαν σε επιβράδυνση των παραδόσεων», είπε

Η Ιταλία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.
«Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Conte.

Η απάντηση της Pfizer στην Ιταλία

H Pfizer ανακοίνωσε την Κυριακή (24/1) ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί.
Η εταιρία, απαντώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skytg24, πρόσθεσε ότι από τις 8 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου εστάλησαν στην Ιταλία οι παρτίδες που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στην συνέχεια υπήρξε μείωση, λόγω της αναδιοργάνωσης του βελγικού κέντρου παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας
Παράλληλα, η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια, και ότι «προέκυψε παρεξήγηση διότι ταυτίσθηκε ο αριθμός των δόσεων με τις φιάλες», ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.
Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός υγείας, Paolo Sileri, είχε δηλώσει στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από την Pfizer και την AstraZeneca θα προκαλέσουν αναβολή ενός μηνός στην έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών άνω των 80 ετών, και καθυστέρηση έξι με οκτώ εβδομάδων για τον υπόλοιπο πληθυσμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης