Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία - Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ενίσχυση δεσμών με ΕΕ

Τουρκία - Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ενίσχυση δεσμών με ΕΕ
«Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να εφαρμόζει, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, τα βήματα για ενίσχυση της επιρροής τη», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας
Σχετικά Άρθρα

Οι περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Nagorno Karabakh καθώς και η ενίσχυση των δεσμών με την ΕΕ, τέθηκαν επί τάπητος σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη, μία μέρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα (25/1).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής σε διάφορα θέματα που εκτείνονται από τις διμερείς σχέσεις έως τις παγκόσμιες εξελίξεις.

«Προστασία των εθνικών συμφερόντων»

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να εφαρμόζει, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, τα βήματα για ενίσχυση της επιρροής της, την προστασία των δικαιωμάτων της και των εθνικών της συμφερόντων και της ενίσχυσης τους κύρους της στην εξωτερική πολιτική, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ibrahim Kalin.

Η προσέγγιση με την ΕΕ

Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την ΕΕ, μέσα από τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, που ξεκινούν τη Δευτέρα 25/1, αποτελεί μακρινή προοπτική, υπογραμμίζει γάλλος διπλωμάτης στο Reuters τονίζοντας ότι «η τουρκική «επιχείρηση γοητείας» στο Παρίσι πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις».
Το Reuters σε ανάλυση του σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζει ότι «μετά από ένα πενταετές κενό που χαρακτηρίζεται από παράπονα για τους ισχυρισμούς της στα ύδατα της Μεσογείου, η Τουρκία συνεχίζει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, στο πρώτο τεστ των ελπίδων της για να αντιστρέψει τις επιδεινούμενες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επικαλούμενο πολιτικό αναλυτής εκτιμά ότι «η Άγκυρα αντιμετωπίζει με φόβο το ενδεχόμενο η Ευρώπη να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις κυρώσεις, με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» και σημειώνει ότι ο Tayyip Edogan επιστράτευσε για την προσέγγιση με τη Γαλλία έναν πρώην συμφοιτητή του Macron στο Παρίσι...

Η ΕΕ δεν εμπιστεύεται την Τουρκία

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το Reuters, τη στιγμή που οι διπλωμάτες λένε ότι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης θα είναι ένας δύσκολος στόχος, οι διερευνητικές συνομιλίες ακολουθούν την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα ύδατα που εξόργισαν την Ελλάδα και την Κύπρο και μια ύφεση στη ρητορική για τις ευρύτερες διαμάχες της Άγκυρας με την ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν το δρόμο για επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία από ηγέτες της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές λένε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση των σχέσεων, αλλά μετά από χρόνια οργής για τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θαλάσσιες αξιώσεις, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας και το διαιρεμένο νησί της Κύπρου, η επαναπροσέγγιση φαντάζει μια μακρινή προοπτική.
Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Joseph Borrell δηλωσε στο Reuters ότι είδε ένα «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά ότι η Άγκυρα πρέπει να «εγκαταλείψει αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης» και να αναζητήσει το διάλογο.

Νωπές οι κατηγορίες Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για «στρατηγική τύφλωση» απέναντι στην Τουρκία, είπε στους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα αυτό το μήνα ότι ήταν έτοιμος να βελτιώσει τους δεσμούς. Οι διπλωμάτες λένε ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την αλλαγή τόνου και την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας από αμφισβητούμενα ύδατα για να σωπάσουν τις εκκλήσεις ορισμένων κρατών της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το Μάρτιο.
«Δεν βλέπω καμία μεγάλη συμφιλίωση για να μας απομακρύνει από την πορεία από την οποία βρισκόμαστε. Θα χρειαστεί μια σημαντική χειρονομία από την Τουρκία», είπε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα σε μια αποστολή για να διατηρήσει αυτό που αποκάλεσε «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη τους επόμενους δύο μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης