Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 431.200 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων και λουκέτα σε επιχειρήσεις

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 431.200 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων και λουκέτα σε επιχειρήσεις
Συνολικά οι  αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν 71.037 ελέγχους και κατέγραψαν 1.353 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού

Πρόστιμα ύψους 431.200 ευρώ , αλλά και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 5 επιχειρήσεις και 7 ημερών σε μία 1 επιχείρηση, επιβλήθηκαν το Σάββατο 23/1 από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία και Ε.Α.Δ.).
Συνολικά διενήργησαν 71.037 ελέγχους και κατέγραψαν 1.353 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 63.841.

Κυριότερες παραβάσεις

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν :

  • Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Από τους χθεσινούς ελέγχους, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) έδωσε στη δημοσιότητα τις εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων:
α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 5 συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - εστιατορίου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν 3 πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπευθύνου σουπερμάρκετ και 3.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, λόγω υπέρβασης ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.
δ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 5.000 ευρώ πρόστιμο σε πωλητή λαϊκής αγοράς και επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ε) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 2 πρόστιμα των 1.500 ευρώ έκαστο, σε πωλητές λαϊκής αγοράς για αυθαίρετη ανάπτυξη πάγκων και αναστολή δραστηριότητας τους για 15 μέρες και 2 πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια αναψυκτήριου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν 10 πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ζ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 2 πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.
η) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 5.000 ευρώ σε ιδιώτη, για παραβίαση καραντίνας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
θ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις και 2 πρόστιμα των 3.000 ευρώ έκαστο, για διοργάνωση πάρτι σε οικία. Επιπρόσθετα σε 11 συμμετέχοντες βεβαιωθήκαν πρόστιμα 300 ευρώ έκαστο, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στη Θεσσαλονίκη.
ι) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 4.500 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
ια) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ 2 διοικητικά πρόστιμα (2x1000€=2.000€) σε κατάστημα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας και σε υπεραγορά (super market) αντίστοιχα σχετικά με τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων (το 10% της χωρητικότητας). Επιπλέον, επιβλήθηκε και ένα (1) διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ σε κατάστημα παροχής ροφημάτων (καφενείο), όπου πελάτης έκανε χρήση τραπεζοκαθισμάτων και είχε σερβιριστεί από το κατάστημα, μη τηρώντας την προβλεπόμενη αναστολή λειτουργίας, στο Δήμο Περιστερίου.
ιβ) Επιβλήθηκε από την ΕΑΔ διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Επιπρόσθετα στο ίδιο κατάστημα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ λόγω μη τήρηση της υποχρέωσης παρουσίας πελατών μόνο με ραντεβού και μη τήρηση σχετικού καταλόγου, στο Δήμο Αθηναίων.
ιγ) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε 5 φυσικά πρόσωπα (5x300€) για μη χρήση μάσκας, στους Δήμους Αχαρνών και Ελευσίνας.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης