Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Reggeborgh: Ο πωλητής - «μεσάζοντας» προς τα private equity funds και τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ελλάδα

Reggeborgh: Ο πωλητής - «μεσάζοντας» προς τα private equity funds και τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ελλάδα

Εκτεθειμένα δυο μέλη του υποψήφιου διοικητικού συμβουλίου εαν το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσει παράταση στην Εγνατία

Σχετικά Άρθρα

Στις παλαιές αποικίες των Ολλανδών (λ.χ Ινδονησία) το αντιολλανδικό μένος δεν είναι τυχαίο.
Με την ίδια αποικιοκρατική συμπεριφορά, το Ολλανδικό family office Reggeborgh υποστηρίζει στην Ελλάδα ότι, είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, αλλά το ιστορικό του δείχνει πωλήσεις στις επενδύσεις τους.
Mε λίγα λόγια, οι Ολλανδοί δεν έχουν σκοπό την επένδυση, αλλά την αποκόμιση κέρδους απομυζώντας εν τω μεταξύ τις επιχειρήσεις, μέχρι την τελική πώληση.
Και η απομύζηση πραγματοποιείται, όπως αποκαλύφθηκε, παντί τρόπω ή μέσω συνδεδεμένων εταιρειών.
Δεν διαφέρουν, ως προς την τακτική τους, απο ένα private equity fund και μάλιστα στις συναλλαγές τους αποδεικνύονται ο καλύτερος συνεργάτης - μεσάζοντας των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου (KKR, CVC, Βlackstone Carlyle).
Ακόμη και από την συγγενή κατασκευαστική Volkervessels, οι Ολλανδοί πρώτα φρόντισαν να αντλήσουν 575 εκατ. ευρώ απο πώληση μετοχών 31,25% το 2017 και ύστερα απο τρία χρόνια την απέσυραν από το Χρηματιστήριο του Euronext υποβάλλοντας Δημόσια Πρόταση.
Σε μια άλλη περίπτωση, το Reggeborgh απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή διεύθυνση Ανταγωνισμού καθώς προχώρησε σε κοινή επένδυση με την North Sea συγχωνεύοντας την με την Argos Group.
Παρόλο που η κοινή εταιρεία ήταν κυρίαρχη στις upstream δραστηριότητες, τελικώς δόθηκε έγκριση για την συγχώνευση. Τ
ο Reggeborgh έχει απασχολήσει δυο ακόμα φορές την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά το ιστορικό πωλήσεων που διαθέτει το Ολλανδικό Reggeborgh.

Η πρώτη πώληση ενός παρόχου Internet προς το KKR

Συγκεκριμένα, το 2015, το Reggeborgh επενδύει στον πάροχο internet Deutche Glasfaser, εταιρεία η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα χάρις τις επενδύσεις του ΚΚR (1,2 δισ) στις οπτικές ίνες. Προηγουμένως, το 2017, το ΚΚR είχε αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών της Deutche Glasfaser απο το Reggeborgh. Το 2020, το private equity Fund KKR και το Reggeborgh προσλαμβάνουν την δικηγορική εταιρεία Clifford Chance για να προχωρήσουν στην πώληση της εταιρείας προς την EQT και την Οmay.

Η πώληση της τράπεζας ΝΙΒC προς το Blackstone

Στην Ολλανδική Τράπεζα ΝIBC – η οποία βοήθησε αργότερα στην απόσυρση της Vessels από το χρηματιστήριο – το Reggeborgh κατείχε ποσοστό μετοχών 14,6% ενώ μέτοχος πλεοψηφίας ήταν η JC Flowers.
Τελικώς, οι δυο εταίροι αποφασίζουν να πωλήσουν προς το Blackstone.
Μάλιστα, οι Ολλανδοί του Henry Holterman επιδιώκουν υψηλότερη τιμή (9,65 ευρώ ), απο αυτή που είχε αποδεχθεί η JC Flowers.
Tελικώς, τον Φεβρουάριο του 2020 αποχωρούν και οι δυο από την Τράπεζα NIBC.

Αντλεί κεφάλαια και μετά... Δημόσια Πρόταση

Το 2017, το Reggeborgh αντλεί κεφάλαια 575 εκατ. ευρώ καθώς προχώρησε σε πώληση του 31,25% των μετοχών της VolkerVessels.
Tρία χρόνια μετά και αφού εξαγοράζει ποσοστό απο το CVC Capital υποβάλλει Δημόσια Πρόταση για την απόσυρση της κατασκευαστικής απο το Χρηματιστήριο.
Οι επενδύσεις με … δάνειο προς το Larchpoint Capital
Στην παρουσίαση της για την Ελλάκτωρ, μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται ότι κατέχουν το 100% στο εγγλέζικο fund Larchpoint Capital το οποίο κατά τους ισχυρινούς τους διαχειρίζεται άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews, το Reggeborgh παρείχε δάνειο 2 εκατ. λιρών προς το fund και η συμμετοχή του, σύμφωνα με τον ισολογισμό είναι 70%. ( βλέπε έγγραφο 1-2).
r1.JPG
Οι αποκαλυψεις για Κ. Τούμπουρο - Α.Ξενόφο- Γ. Μυλωνογιάννη

Εκτεθειμένο βρίσκεται το Reggeborgh ύστερα από την αποκάλυψη του ρόλου του υποψήφιου ανεξάρτητου μέλους Κ.Τούμπουρου για τον οποίο συνεστήθησαν κοινές εταιρείες, αλλά και απο τις ενέργειες των πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ A. Ξενόφου, Γ. Μυλωνογιάννη που αποκάλυψαν ανεξάρτητοι οίκοι- καθώς ένα μήνα πριν ως μέλη του ταμείου, δεν έδιδαν παράταση στον διαγωνισμό της Εγνατίας, σε βάρος εταιρείας της Ελλάκτωρ και έτερου ανταγωνιστή.
Εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσει, όπως λέγεται, την παράταση του διαγωνισμού, οι προαναφερόμενοι θα είναι διπλά εκτεθειμένοι.
Οι διαθέσεις, όμως, των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ είναι ξεκάθαρες.
Επι μήνες πετούσαν “λάσπη” εναντίον του υφιστάμενου δ.σ - μια τακτική για την οποία έλαβαν συμβουλές να σταματήσουν, όπως και έπραξαν.
Ένα ανάλογο “λάθος” διόρθωσαν με τις ανακοινώσεις προς το χρηματιστήριο κατόπιν υπόδειξης απΌ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Και τώρα θα προσέλθουν με ένα υποψήφιο διοικητικό στην Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, το οποίο δρούσε αποδεδειγμένα εναντίον των συμφερόντων της και υπέρ ανταγωνιστών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης