Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Από τους ψεκασμένους του Μητσοτάκη, στην κριτική Σαμαρά – Στα εθνικά θέματα η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά

Από τους ψεκασμένους του Μητσοτάκη, στην κριτική Σαμαρά – Στα εθνικά θέματα η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά
Από την κλινικά νεκρή Συμφωνία των Πρεσπών... στο φιάσκο του East Med και την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Πριν λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στους πολίτες που είναι σκεπτικοί απέναντι στον κορωνοιό, τον εμβολιασμό και γενικά τις πολιτικές lockdowns… τους αποκάλεσε ψεκασμένους.
Κανείς δεν μίλησε.

Επίσης πρόσφατα πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μεγάλες, ογκωδέστατες διαδηλώσεις κατά της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών, στις οποίες συμμετείχαν οι μισοί σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης του… τόνισε ότι όσοι συμμετείχαν ήταν ψεκασμένοι και ακροδεξιοί.
Με βάση τα στοιχεία της τότε εποχής σχεδόν 120-150 χιλιάδες έλληνες συμμετείχαν στην μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος στην οποία συμμετείχαν όλοι όσοι αισθάνονται έλληνες.
Κατά τον Μητσοτάκη είναι ψεκασμένοι και ακροδεξιοί.
Πάλι κανείς δεν μίλησε

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κλινικά νεκρή

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς προεκλογικά ξεσήκωσε τους «ακροδεξιούς και ψεκασμένους», πύρινοι λόγοι κατά της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό αλλά μετεκλογικά η συμφωνία αυτή έχει καταρρεύσει.
Οι σκοπιανοί συνεχίζουν να προκαλούν, να αυτοχαρακτηρίζονται μακεδόνες και ταυτόχρονα πολιτικά κόμματα τα οποία εναντιώνονται στην συμφωνία των Πρεσπών αρχίζουν να αποκτούν δυναμική στην γείτονα χώρα.
Στην υπόθεση Συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ χαρακτήριζε την Αριστερά του Τσίπρα ως μειοδοτική και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα… αλλά στην πράξη τόσο ο Τσίπρας που συνέβαλλε σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, όσο και ο Μητσοτάκης δεν είχαν την πολιτική τόλμη να πουν ορισμένες αλήθειες στον ελληνικό λαό.

  • Αλήθεια πρώτη το ζήτημα του ονόματος ήταν προσχηματική διαδικασία, καθώς στόχος ήταν η ένταξη των σκοπιανών στο ΝΑΤΟ.
  • Ήταν ξεκάθαρο ότι οι σκοπιανοί δεν θα τηρούσαν την συμφωνία των Πρεσπών και στο ζήτημα αυτό έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Η συμφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας έχει καταρρεύσει.

  • Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε επί της ουσίας, για να ακυρώσουν την διαδικασία, αλλά στην προσπάθεια να ξεχαστεί η συμφωνία των Πρεσπών… οι μεν έλληνες χαρακτηρίζονται ψεκασμένοι, ενώ ο Zoran Zaev o πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη – προσέξτε όχι τον Τσίπρα αλλά τον Μητσοτάκη – για τις υπηρεσίες του να στηρίξει την συμφωνία.


Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια ο Zaev λειτουργεί ως φθηνός υποκριτής καθώς στο εξωτερικό χρησιμοποιεί την διπλωματική γλώσσα και στο εσωτερικό εμφανίζεται ως ο θιασώτης της «Μακεδονίας».
Η Βουλγαρία στρίμωξε τους Σκοπιανούς ενώ η Ελλάδα παρέδωσε και πρόδωσε την ιστορία της, απέναντι σε μια σκοπιανή κυβέρνηση που δεν τήρησε στο ελάχιστο ούτε τα προσχήματα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες που συμμετείχαν στην διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

syntagma_BN.jpg

Η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά ούτε και με την Τουρκία

  • Να θυμηθούμε ότι επί 70 ημέρες το Oruc Reis αλώνιζε την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία;
  • Να θυμηθούμε τις λανθασμένες συμμαχίες της Ελλάδος ειδικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron που απλά χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως μαριονέτα για τα δικά του σχέδια;
  • Να θυμηθούμε την Pax Mediterranean η οποία ήταν το βασικό σχέδιο της Γαλλίας στην Μεσόγειο για να κυριαρχήσει στην Λιβύη και στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής;
  • Να θυμηθούμε συμμαχίες με τον Haftar στην Λιβύη που σκοτώνει συμπατριώτες του στον βωμό της δικής του ματαιοδοξίας ή να θυμηθούμε την συμμαχία με την δικτατορία της Αιγύπτου;
  • Να θυμηθούμε την λανθασμένη στρατηγική για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, που στο τέλος εξελίχθηκε όλη αυτή η υπόθεση φιάσκο;
  • Να θυμηθούμε την Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel που συνεχίζει να μιλάει για αμφισβητούμενα ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο;
  • Να θυμηθούμε τον αμερικανικό παράγοντα που αποδόμησε πλήρως τον Χάρτη της Σεβίλλης που καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες;
  • Να θυμηθούμε τον αγωγό East Med και ενώ η Ελλάδα πόνταρε σε ένα αποτυχημένο στρατηγικά αγωγό φυσικού αερίου τον East Med που θα ένωνε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ π.χ. κοίτασμα Leviathan με την Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και κατ΄ επέκταση την Ευρώπη, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας… ουσιαστικά ενεργοποιεί το σχέδιο δημιουργίας αγωγού που θα ενώνει το Ισραήλ με την Τουρκία… ακυρώνοντας ουσιαστικά το East Med.

Το bankingnews πριν μήνες είχε αποκαλύψει ότι Τουρκία έχει αντιπροτείνει πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο διοχέτευσης του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και αυτό το σχέδιο… έχει πιθανότητες υλοποίησης.

Λάθος η αναφορά Σαμαρά ότι με τις διερευνητικές επαφές θα ακυρωθεί η πιθανότητα κυρώσεων

Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ και πολλούς μήνες η καθολική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, όχι μόνο η Γερμανία, Ιταλία ή Ισπανία τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ελλάδα στον σχεδιασμό της να πείσει τους ευρωπαίους να επιβάλλουν embargo όπλων στην Τουρκία έχει αποτύχει.
Στην πράξη λοιπόν η Ελλάδα όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της αλλά εκτέθηκε στην Ευρώπη.
Ωστόσο το σχόλιο Σαμαρά ότι η προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποδειχθεί λάθος διπλωματική και νομική επιλογή.... είναι σωστό, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσει.
Για την Τουρκία η προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ισοδυναμεί ως νίκη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας, ώστε να αντιμετωπιστούν μια πλειάδα ζητημάτων.
Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν οι βασικές επιδιώξεις και τα ζητήματα που θέτουν εκατέρωθεν οι δύο πλευρές.
Η έναρξη του διαλόγου αν και.. ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός... είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν ενθουσιάζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης