Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια στις Βρυξέλλες - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και διμερείς επαφές

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια στις Βρυξέλλες - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και διμερείς επαφές
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη θα διεξάγεται ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μια σειρά διμερών επαφών.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στις Βρυξέλλες, ενόψει του κρίσιμου, για την Τουρκία, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.
Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι έπειτα από 9 δύσκολους μήνες υπάρχει μια θετική «κινητικότητα» εκ μέρους της Άγκυρας.
Τα κράτη-μέλη χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ευελπιστώντας να διατηρηθεί το «θετικό» αυτό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας και οι «καλές προθέσεις να γίνουν πράξεις».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει μόνιμο χαρακτήρα, ή αν θα αποδειχτεί για ακόμη μια φορά περιστασιακή.
Ωστόσο, στην ατζέντα του Συμβουίου περιλαμβάνοναι και άλλα θέματα πλην της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η κράτηση του Alexey Navalny, οι διατλαντικές σχέσεις, η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και η προμήθεια σε γειτονικές χώρες της ΕΕ, η κατάσταση των μεταναστών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, η διπλωματία για την κλιματική αλλαγή, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, την περιοχή του Κόλπου, το Χονγκ Κόνγκ και η Βενεζουέλα.

Οι διμερείς επαφές Δένδια

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα (25/1/2021) διαδοχικά με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhelyi, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον υψηλό Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell.
Αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, προβλέπεται να συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών Sophie Wilmes και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης