Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νάρκη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Νάρκη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Πριν από την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των μαζικών εμβολιασμών ανα τον κόσμο είναι αδύνατη η επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg

Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον ενός περισσότερο δυσμένους περιβάλλοντος κατά την εκκίνηση του 2021 από ό,τι αναμενόταν καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και καταγράφονται καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη βρέθηκε σε φάση ταχείας ανάκαμψης από την ύφεση του περασμένου έτους που κορυφώθηκε την περίοδο του πρώτο lockdown, ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιταχύνει τους ρυθμούς της και να ανακτήσει τα επίπεδα υγείας που διέθετε πριν απο την πανδημία, εν σχέσει με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Επιδείνωση προβλέψεων

Η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη αυτό το μήνα αναθεώρησε πτωρικά τις προβλέψεις της σε 4% το 2021 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσει τις δικές του προβλέψεις.
Διπλή ύφεση (Double-dip) αναμένεται τώρα στην Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επιβάλλονται νέα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωρικές δαπάνες και την απασχόληση, ωθώντας τη νέα κυβέρνηση Biden να υιοθετήσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Μόνο η Κίνα κατάφερε να έχει ανάκαμψη σε σχήμα V αφού νωρίς περιόρισε νωρίς την άνοδο των κρουσμάτων, αλλά ακόμη και εκεί οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη
GROWTH.PNG
Κανονικότητα

Οι δείκτες που παρακολουθούνται από το Bloomberg Economics καταγράφουν ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με τις αναπτυγμένες οικονομίες να αποκτούν αργό βηματισμό και τις αναδυόμενες οικονομίες να καταγράφουν αρνητική απόκληση.
«Αυτή είναι μια αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας ότι, πριν από την ευρεία διανομή του εμβολίου, η επιστροφή στην ομαλότητα αποτελεί ένα απίθανο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics.

Στάδιο ανάπτυξης

Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά από χαμηλή βάση στην αρχή του έτους
Αυτή τη αδήρητη πραγματικότητα αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθώς ύστερα από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτύπωση χρημάτων αξίας από τρις δολ. από τις κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη.
Τα παραπάνω θα επισημανθούν στη σύνοδο του Δ.Σ. του Fed αυτή την εβδομάδα.

Ανισότητες

Η διεύρυνση των παγκόσμιων ανισοτήτων καταγράφεται σε επισημάνεις παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, στη σύνοδο που πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η ανισότητα αυτή σχετίζεται με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγούν εμβόλια, προκαλώντας την πιθανότητα σε ορισμένα μέρη του κόσμου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες να μαίνεται η πανδημία
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο δημοσίευσε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μια έκθεση σύμφωνα με την οποία οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να χάσουν έως και 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν δεν διασφαλίσουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια για τον Cοvid-19.

Το καλό σενάριο
«Ενώ υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Unicredit SpA. 

«Όσο η πανδημία πλήττει μεγάλο μέρος του κόσμου, η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί πουθενά».
Το θετικό σενάριο όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας βασίζεται στην προοπτική να έχει πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των μαζικών εμβολιασμών έως τα μέσα του έτους και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία απειλή πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού.
Η συνέχεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και η ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις δεν θα αποσύρουν πρόωρα τα δημοσιοανομικά μέτρα, όπως έκαναν και κάποιες μετά την οικονομική κρίση, ενισχύουν το σενάριο αυτό.
Το μερίδιο της Κϊνας

CHINA_GRO.PNG

Κίνα

Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό.
Το lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται επίσης να έχουν λιγότερο  επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις αυτή τη φορά από ό, τι πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βρήκαν τρόπους προσαρμογής.
Και το προβάδισμα της Κίνας στην παγκόσμια ανάκαμψη δείχνει ότι είναι δυνατό μόλις ελεγχθεί ο ιός.
«Το πρώτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από ό, τι νομίζαμε», δήλωσε ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας-Ειρηνικού στην S&P Global Ratings στη Σιγκαπούρη.
«Αλλά προβλέπουμε καθυστέρηση στην ανάκαμψη και όχι εκτροχιασμό στην προοπτική αυτή να επιτευχθεί», κατέληξε 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης