Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Ουρές» στα φαρμακεία τώρα και για την κολχικίνη

Κορωνοϊός: «Ουρές» στα φαρμακεία τώρα και για την κολχικίνη
Πρώτα ήταν τα αντισηπτικά, μετά οι μάσκες και τώρα ήρθε η στιγμή της μεγάλης ζήτησης για την κολχικίνη - Δεν δίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή
Σχετικά Άρθρα
Κοσμοσυρροή φαίνεται πως προκάλεσαν οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολχικίνη, ένα φτηνό φάρμακο που πήρε έγκριση για να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς οι πολίτες «έτρεξαν» για να το προμηθευτούν... εις μάτην όμως.
Ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δήλωσε χαρακητριστικά πως «ο κόσμος πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την κολχικίνη και πλέον σπεύδει στα φαρμακεία ζητώντας να αγοράσει το φάρμακο.
Ηταν σχεδόν αναμενόμενο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μάταιο να ζητούν από τα φαρμακεία το σκεύασμα.
Η κολχικίνη δεν δίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή.».

Το πράσινο φως από τον ΕΟΦ

Να σημειωθεί ότι χθες (24/1) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνης.
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.
Ο ΕΟΦ αναφέρει καταλήγοντας ότι «αποφάσισε ομόφωνα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Πότε θα χορηγείται; 

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες ασθενών στους οποίους θα χορηγείται συνταγή μετά το θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού είναι:
• όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
• ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Πότε «απαγορεύεται» η κολχικίνη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης