Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει η AstraZeneca ότι δεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της στους άνω των 65

Διαψεύδει η AstraZeneca ότι δεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της στους άνω των 65
Σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν το εμβόλιο της να είναι μόλις 8% αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών προχώρησε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με το ύψος των εμβολίων που πρέπει να της παραδώσει.
«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca σε ανακοίνωσή του προς το AFP.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι 8% ενώ η Bild,η οποία και αυτή επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Merkel αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Ισχυρή αντίδραση στους ηλικιωμένους

Η AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία, όπως αναφέρει, «δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Αντιπαράθεση με την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca σχετικά με τον αριθμό των εμβολίων που πρέπει να παραδώσει στην Ένωση η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και για «έλλειψη σαφήνειας» , αναφέροντας πως αύριο Τετάρτη 27/1 θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.
«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.
Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη.
Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» υποστήριξε η κα.Κυριακίδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης