Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πριν τη Σύνοδο του Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα - Το «δώρο» της Merkel στον Erdogan

Πριν τη Σύνοδο του Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα - Το «δώρο» της Merkel στον Erdogan

Η Γερμανία βάζει στον «πάγο» τη συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία

Σχετικά Άρθρα

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου αναμένεται ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Στόχος είναι και οι δυο πλευρές να δείξουν -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία- ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης.
Αρχικά η Τουρκία θέλει να χτίσει το ευρωπαϊκό της προφίλ και να αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μια χώρα φιλειρηνική.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία για επίλυση της κρίσης.
Άλλωστε είναι προφανές ότι ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως ακόμα μία «ήττα» της ελληνικής πλευράς.

Το «δώρο» της Merkel στον Erdogan

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, επεφύλασσε ακόμα ένα δώρο στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan...
Χθες εκτός από τις διερευνητικές επαφές, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου -όπως φαίνεται- δεν τέθηκε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της Angela Merkel.
Ειδικότερα, ο Maas χαρακτήρισε «θετική ένδειξη» την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με κυρώσεις».
Από αυτή τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ φαίνεται πως μπαίνει στον πάγο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, που οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητούσαν τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «έχουμε την προσδοκία ότι οι ενδείξεις αυτές από την Άγκυρα θα διατηρηθούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βέλγιο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, η Sophie Wilmès ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι έστειλε θετικά μηνύματα τις τελευταίες ημέρες και δείχνει την επιθυμία να ξαναρχίσει διάλογο και συνεργασία με την ΕΕ» και προσέθεσε ότι υπάρχει η βούληση να δει η ΕΕ «τον ρεαλισμό των τουρκικών υποσχέσεων στις οποίες πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία».
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, υποστήριξε ότι η «λίστα δεν είναι έτοιμοι, αλλά δεν έχει αφεθεί στην άκρη».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία.
Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε στο twitter ο νέος εκπρόσωπος του State Department, Ned Price.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην «δέσμευση» της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στην διαδικασία των διερευνητικών όσο και στην υποστήριξη των προσπαθειών για την μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αναγνωριστική η συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ

Όσον αφορά τη συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο Ντολμά Μπαχτσέ για τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών, διήρκησε περίπου 3,5 ώρες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση, όπου ετέθησαν επιγραμματικά όλα τα θέματα που είχαν αναπτυχθεί στους προηγούμενους 60 γύρους των συνομιλιών από το 2002 μέχρι το 2016.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτές τις επαφές δεν είχε τεθεί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών.
Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τα θέματα -με σειρά προτεραιότητας- τα θέματα που θα ήθελαν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης