Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (Κομισιόν): Οι «γίγαντες» του διαδικτύου απειλούν την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία

Von der Leyen (Κομισιόν): Οι «γίγαντες» του διαδικτύου απειλούν την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen άσκησε κριτική στην απόφαση του Twitter να κλείσει τους λογαριασμούς του τότε προέδρου Donald Trump με αφορμή τα γεγονότα στο Καπιτώλιο
Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις εταιρείες Διαδικτύου, ώστε να μην είναι σε θέση να λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις που θα επηρεάσουν την ελευθερία του λόγου και τις δημοκρατικές αξίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη Ιανουαρίου 2021.

Η ισχύς

«Πρέπει να περιορίσουμε την τεράστια δύναμη των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών», δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Θέλουμε να επικρατεί διαφάνεια σχετικά με το πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες και οι αλγόριθμοί τους, επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αποφάσεις οι οποίες έχουν εκτεταμένο αντίκτυπο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας λαμβάνονται αποκλειστικά από προγράμματα υπολογιστών», σημείωσε. 

Ανησυχία

Η Von der Leyen επισήμανε ότι ανησυχεί για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2020, καθώς και την απόφαση του Twitter δύο ημέρες αργότερα να κλείσει οριστικά τον λογαριασμό του τότε προέδρου Donald Trump.
Είπε ότι δεν είναι ο ρόλος των εταιρειών του Διαδικτύου να αποφασίζουν πώς διαδίδονται οι πληροφορίες.
«Θέλουμε να ορίζεται σαφώς ότι οι εταρείες κοινωνικής δικτύωσης αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο διαδίδουν, προωθούν και αφαιρούν περιεχόμενο», δήλωσε η von der Leyen .

Κανόνες

«Ανεξάρτητα από το πόσο ορισμένοι θα επιθυμούσαμε το Twitter να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του προέδρου Trump, τόσο σοβαρή παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε εταιρικούς κανόνες», επισήμανε.
«Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο κανονισμών για τέτοιες αποφάσεις που έχουν τόσο ευρεία σημασία».
Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ πρότεινε ένα αυστηρό σύνολο νέων κανόνων για τις εταιρείες τεχνολογίας σε μια προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων κακών πρακτικών από ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες θεωρείται  ότι αποτελούν απειλή για την κοινωνία και οικονομία.
Οι κανονισμοί αυτοί θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις πλατφόρμες να εισέλθουν σε νέες αγορές και να ελέγχουν αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης