Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Απώλειες έως 6% ή 8 δισ. από τις εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για την πανδημία

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Απώλειες έως 6% ή 8 δισ. από τις εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για την πανδημία

Ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα από την προοπτική κρίσης φερεγγυότητας των γαλλικών επιχειρήσεων – Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις της χώρας μετά την πανδημία

Σχετικά Άρθρα
Το γαλλικό δημόσιο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει απώλειες έως και 6% στην αξία των επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν με κρατική εγγύηση, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στις επιχειρήσεις δάνεια αξίας πλέον των 130 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει σε επίπεδα ρεκόρ την πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων, αν και η κεντρική τράπεζα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήθησει κεφαλαιακά αποθέματα και δεν πραγματοποίησαν δαπάνες με τα κεφάλαια αυτά.
Υφίσταται ο υπαρκτός κίνδυνος η μετατροπή της κρίσης ρευστότητας σε κρίση φερεγγυότητας.
 [
Οι ζημίες

«Για την τρέχουσα εκτίμησή μας (σ.σ. των ζημιών), θα δώσω ένα εύρος 4,5% και 6% (από τα 5 δισ. έως τα 7,8 δισ. ευρώ) των συνολικών κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια (άνω των130 δισ.) τα οποία θα μπορούσαν να καταστούν αφερέγγυα», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau στην επιτροπή οικονομικών της γαλλικής Γερουσίας.
Το κράτος θα αναλάβει το 90% των ζημιών και οι τράπεζες το10%, κατέληξε.
Η άνοδος του γαλλικού εταιρικού χρέους έχει προκαλέσει ανησυχίες στον κόσμο των επιχειρήσεων, του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας για το ενδεχόμενο οι γαλλικές εταιρείες θα εξέλθουν από την κρίση με σοβαρά «τραυματισμένους» ισολογισμούς και μη έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για μελλοντική ανάπτυξη.
Το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα εκτιμούν ότι σωρευτικά οι γαλλικές εταιρείες θα χρειαστούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια μετά την κρίση.

Το νέο σχέδιο

Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο έναν νέο κύκλο τραπεζικών δανείων με εγγυήσεις, τα οποία δεν θα καταγράφονται ως υποχρέωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.
Ο Villeroy επισήμανε ότι το σχέδιο πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα, αλλά ήταν επίσης σημαντικό να διαμορφωθουν άλλα σχέδια για την ενίσχυση των ισολογισμών των εταιρειών στα οποία να μετάσχουν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης