Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η πρόοδος σε σχέση με το εμβόλιο και τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ ενισχύουν την αισιοδοξία στην αγορά

UBS: Η πρόοδος σε σχέση με το εμβόλιο και τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ ενισχύουν την αισιοδοξία στην αγορά
Οι επενδυτές εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τις αγορές

Οι επενδυτές εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής τους και τις αγορές μετοχών, σύμφωνα με τη νέα έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα της UBS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από 14 αγορές παγκοσμίως, στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων της έρευνας (60%) έχει θετικές οικονομικές προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 55% πριν από τρεις μήνες.
Το 63% των επενδυτών δεν πιστεύει ότι η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα τους επόμενους έξι μήνες. Μεταξύ αυτών των ερωτηθέντων, μόνο το 48% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία.
Το 37% των επενδυτών αναμένει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 80% εξ αυτών εκφράζει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία.
Σε σχέση με τους επόμενους έξι μήνες, το 61% των επενδυτών είναι επίσης όλο και πιο αισιόδοξο για τη χρηματιστηριακή αγορά, αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε διεθνές επίπεδο.
Ο επενδυτές αναμένουν, σε παγκόσμια κλίμακα, ότι η αγορά θα επωφεληθεί από την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα εμβόλια κατά της COVID-19 (72%) και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο του αποτελέσματος των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες (62%).
Μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, το 72% είναι αισιόδοξο για την πορεία της δικής του επιχείρησης τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό υψηλότερο από το 69% του τρίτου τριμήνου, λόγω της δυναμικής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (45%), της προόδου στον τομέα του εμβολίου (43%) και της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής (40%).
Περίπου το ένα τρίτο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων (32%) σχεδιάζει να προσλάβει εργαζομένους, σε σχέση με το 30% πριν από τρεις μήνες.
Ωστόσο, το ποσοστό των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό αυξήθηκε επίσης, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι επενδυτές εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βιώσιμες επενδύσεις, καθώς το 54% σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του.
Οι μισοί επενδυτές αναμένουν ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θα σημειώσουν τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές επενδύσεις, ενώ το 29% αναμένει ισοδύναμες επιδόσεις.
Ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Americas & Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε:
«Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στους κύκλους των επενδυτών και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο υποχωρεί η αβεβαιότητα για την COVID-19 και για τα πολιτικά ζητήματα.
Η επόμενη δεκαετία θα παρουσιάσει νέες ευκαιρίες, ενώ οι γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις θα παραμείνουν.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οκτώ στους 10 επενδυτές ομολογούν ότι χρειάζονται τη συμβουλευτική υποστήριξη εμπειρογνωμόνων περισσότερο από ποτέ».
Ο Iqbal Khan, Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, σχολιάζοντας το εύρημα της έρευνας που αναφέρει ότι οι περισσότεροι επενδυτές σκοπεύουν να αυξήσουν τις βιώσιμες τοποθετήσεις στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων τους, δήλωσε τα εξής: «Πριν από τρία χρόνια είχαμε επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο 100% βιώσιμο χαρτοφυλάκιό μας για τους ιδιώτες πελάτες.
Σήμερα ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τα 18 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η βιώσιμη επένδυση προσφέρει μια σημαντική προστιθέμενη αξία για τους πελάτες και για τον ίδιο τον κόσμο, εξ ου και τον Σεπτέμβριο γίναμε το πρώτο μεγάλο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που την ανέδειξε ως την προτιμώμενη λύση μας για ιδιώτες πελάτες που επενδύουν σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΗΠΑ

Το εθνικό χρέος έχει γίνει πλέον η σημαντικότερη ανησυχία μεταξύ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, υπερβαίνοντας το ζήτημα της COVID-19 (60%). Το 59% πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι θετικά για την οικονομία, ενώ το 31% θεωρεί ότι θα ζημιώσουν την οικονομία. Η αισιοδοξία για τη χρηματιστηριακή αγορά έχει αυξηθεί στο 59% από 55% το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της προόδου σε σχέση με το εμβόλιο και των αποτελεσμάτων των εκλογών στις ΗΠΑ.

Λατινική Αμερική

Το 65% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική είναι αισιόδοξο σε σχέση με την οικονομία της περιοχής, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα (60%). Το 61% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική είναι αισιόδοξο σχετικά με τη χρηματιστηριακή αγορά, ποσοστό αντίστοιχο με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 70% αναφέρει ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θα αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επενδύσεις, ποσοστό το οποίο συνιστά τη μεγαλύτερη προσδοκία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες, με εξαίρεση τους Ελβετούς, αισθάνονται επίσης σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όσον αφορά στην οικονομία της περιοχής τους και στη χρηματιστηριακή αγορά. Το 65% είναι αισιόδοξο για την οικονομία, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 58%, ενώ το 64% είναι αισιόδοξο για τη χρηματιστηριακή αγορά, ποσοστό υψηλότερο από το 55% πριν από τρεις μήνες.

Ελβετία

Η αισιοδοξία των Ελβετών ερωτηθέντων σε σχέση με την οικονομία της περιοχής τους διατηρήθηκε σε σταθερό επίπεδο κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η εμπιστοσύνη όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε επίσης αμετάβλητη, με το 54% να εκφράζει αισιοδοξία.
Ασία
Οι επενδυτές στην Ασία είχαν θετικότερη στάση ως προς τις προοπτικές της οικονομίας στην περιοχή τους. Το ποσοστό που εξέφρασε αισιοδοξία ήταν υψηλότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 62%. Η εμπιστοσύνη τους στη χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε επίσης κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 61%.

Σχετικά με την έρευνα

Σχετικά με την έρευνα της UBS με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment)
Για την παρούσα έκδοση, στην έρευνα της UBS συμμετείχαν 2.854 επενδυτές και 1.151 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού (όσον αφορά στους επενδυτές) ή με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εκτός των ίδιων (όσον αφορά στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), το διάστημα 29 Δεκεμβρίου 2020 – 18 Ιανουαρίου 2021. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 14 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης