Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο «πύραυλος» ορκωτός της νέας Creta Farms, το copy paste και τα ζητήματα νομιμότητας

Ο «πύραυλος» ορκωτός της νέας Creta Farms, το copy paste και τα ζητήματα νομιμότητας

Σε λιγότερο από 10 ημέρες έλεγξε δύο χρήσεις

Χωρίς προηγούμενο είναι η ολοκλήρωση ελέγχου δύο χρήσεων από τον ορκωτό ελεγκτή της ΣΟΛ κ. Κοτζαμάνη Μιχαήλ σε λιγότερο από 10 ημέρες στην θυγατρική της παλαιάς και πλέον της Νέας Creta Farms, την Τετοφάρμα ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται και για την εγκυρότητα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύτηκαν δεδομένου ότι πουθενά δεν προκύπτει ότι δόθηκε άδεια από την ΕΛΤΕ για την αλλαγή ορκωτού ελεγκτή. Σημειωτέον ότι ο κ. Κοτζαμάνης έχει οριστεί ορκωτός ελεγκτής και για τη νέα Creta Farms, που αποτελεί μετεξέλιξη της Impala που απέκτησε το ενεργητικό της κρητικής εταιρίας, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η ανάκληση

Τι ακριβώς όμως συνέβη; Στις 5/10/2020 πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της Τετοφάρμα η οποία αποφασίζει ομόφωνα την ανάκληση της «KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ» ως ορκωτό ελεγκτή - λογιστή της εταιρείας και εκλέγει επίσης ομόφωνα για τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο χρήσεων 01/01/2018-31/12/2018 και 01/01/2019-31/12/2019 τους ορκωτούς λογιστές της εταιρείας «ΣΟΛ ΑΕ» τους κκ Κοτζαμάνη Μιχαήλ τακτικό και Σαχινίδου Καλλινίκη ως αναπληρωματικό. Βέβαια δεν μπαίνουν στον κόπο να διευκρινίσουν καν ποια χρήση αφορά η ανάκληση δεδομένου ότι η KPMG είχε οριστεί μόνο για το 2018.

Το… «ρεκόρ»

Στις 6 Οκτωβρίου οι οικονομικές καταστάσεις της ΤΕΤΟ-ΦΑΡΜΑ τόσο του 2018 όσο και του 2019 υπογράφονται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Τσίρμπα (ο CEO της παλαιάς Creta Farms κατά την πτωχευτική διαδικασία).
Στις 14 Οκτωβρίου δηλαδή μόλις 9 ημέρες από τον ορισμό ορκωτών ελεγκτών και 8 ημέρες από τη σύνταξή τους από το ΔΣ ο ορκωτός ελεγκτής έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο δύο χρήσεων και υπογράφει τις εκθέσεις ελέγχου.
Ο χρόνος αυτός ίσως και να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας ελέγχου από ορκωτό.

Δαίμων copy paste;

Οι εκθέσεις ελέγχου είναι πανομοιότυπες με ελάχιστες διαφορές σε μεγέθη αλλά και ίδια αναφορά ότι «Κατά γνώμη μας η έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις των άρθρων του άρθρου 150 (sic!!!! Από πότε άραγε υπάρχουν άρθρα ενός άρθρου) του κ.ν. 4548/2018 και το περιεχόμενο αυτής αντιστοιχεί με τις συνημμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης που έληξε την
31/12/2019» .
Δεδομένου πως και στις δύο εκθέσεις ο ορκωτός αναφέρεται στη χρήση 2019 αποτελεί ερώτημα αν για το λάθος ευθύνεται ο δαίμονας του copy paste.
Βέβαια στην ανακοίνωση ανάκλησης της KPMG ουδέν αναγράφεται περί προηγούμενης έγκρισης από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης η οποία είναι υποχρεωτική για να αλλάξει ο ορκωτός ελεγκτής μιας χρήσης και εν προκειμένω του 2018. Δεδομένου ότι δεν προκύπτει να υπάρχει σχετική έγκριση τίθεται ακόμα και ζήτημα ακυρότητας των οικονομικών καταστάσεων που έχουν δημοσιευτεί.
Επισημαίνεται ότι η ΤΕΤΟΦΑΡΜΑ ενοποιήθηκε στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018 που δημοσίευσε η παλαιά εισηγμένη Creta Farms στις οποίες ελεγκτής ήταν η KPMG χωρίς καν η εταιρία να έχει ελεγχθεί από την KPMG!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης