Τελευταία Νέα
Speculator

Το ατού της Βιοχάλκο από τα καλώδια της Cenergy

Το ατού της Βιοχάλκο από τα καλώδια της Cenergy

Η υστέρηση της μετοχής λόγω ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με Nexans και η επόμενη ημέρ

Σε μια περίοδο όπου, διεθνώς, οι επενδυτές αναζητούν τις μετοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά, υπεράκτια αιολικά) ορισμένοι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα κάνουν κάτι πιο απλό.
Στρέφονται προς τον παραγωγό καλωδίων για Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα, την Cenergy και την μητρική Βιοχάλκο.
Kαι στρέφονται εκεί καθως τα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει ουσιαστικά η κατασκευή των μεγαλύτερων Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στην Ελλάδα.
Γι αυτό, τον λόγο άλλωστε η εισηγμένη ενίσχυσε πρόσφατα την παραγωγική δυναμικότητα (Fulgor) για τα καλώδια υπεράκτιων πάρκων.


Η μετοχή

Σε επίπεδο μετοχής, η Cenergy δεν αποτυπώνει τις προοπτικές ύστερα και από την διακοπή των συνομιλιών με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans τον περασμένο Νοέμβριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, η κεφαλαιοποίηση της Cebergy μειώθηκε σε 293 εκατ. ευρώ., ενω είχε ανέλθει έως και 368 εκατ. ευρώ.
Aντίθετα, η Γαλλική Nexans αφού δεν πραγματοποίησε την εξαγορά αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 2,4 δις. ευρώ.
Παρά το “ναυάγιο” με την συμφωνία, τόσο τα θεμελιώδη μεγέθη της Cenergy, όσο και οι προοπτικές λόγω των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό παραμένουν ενθαρρυντικές, καθώς ήδη η κατανάλωση ενέργειας απο τις ΑΠΕ έφθασε το 19,4% σύμφωνα με την Eurostat.
Επιπρόσθετα, το ποσοστό της Cenergy-διεθνώς- στα υπόγεια καλώδια υπολογίζεται μεταξύ 5-10% (Morgan Stanley) ενώ έχει αναλάβει μια σειρά έργων έχουν ανατεθεί σ ότι αφορά τον τομέα σωλήνων ( Σωληνουργεία ) για αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με την ανάπτυξη των Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, το μερίδιο της ελληνικής εταιρείας εκτιμάται πως θα αυξηθεί περαιτέρω.
Εξάλλου, το έναυσμα ξένων επενδυτών για την ενασχόληση με την Cenergy, αλλά και την Βιοχάλκο, ήταν η απόκτηση της εταιρείας Fulgor απο πρώην ανταγωνιστή.

Στα καλώδια το 67% του τζίρου

Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών της Cenergy για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε 417 εκατ. ευρώ, έναντι 496 εκατ. ευρώ του 2019.
Τα κέρδη Εbidta ανήλθαν σε 42 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 8 εκατ. ευρώ., έναντι 4,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα, στο κλάδο καλωδίων ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 279 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 67% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενω ο τομέας χάλυβα ανέρχεται σε 33%.
Τα δε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων Edidta έφθασαν τα 11,8 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς το μικτό περιθώριο κέρδους για τον τομέα των καλωδίων φθάνει το 13,22%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 3,94%.
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ, ο συνολικός δανεισμός σε 476 εκατ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό σε 1 δισ. ευρώ.

Τα έργα

Ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο παραγγελιών ανήλθε σε 440 εκατ. ευρώ, τα έργα που αφορούν τον τομέα των καλωδίων, μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
-Στο εξωτερικό η Scottish & Southern Electricity Networks ανέθεσε μια παραγγελία για inter-array καλωδίων 11 kV και 33 kV.
-88 χλμ. καλωδίων υψηλής τάσης για τη σύνδεση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hollandse Kust Zuid («HKZ») Alpha με το χερσαίο δίκτυο φορτώθηκαν εντός του Ιουνίου 2020.
-Η παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων για την διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Hollandse Kust Zuid («HKZ») Beta και Seagreen προχώρησαν βάσει προγραμματισμού.
Subsea 7 ανέθεσε στην Ελληνικά Καλώδια την προμήθεια 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66kV και εξαρτημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο.
-Εντός του πρώτου τριμήνου 2020, εγκαταστάθηκαν με επιτυχία τα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης για τη διασύνδεση Πάρου και Νάξου, καθώς και Νάξου και Μυκόνου στο Αιγαίο, με το χερσαίο δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική χώρα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης