Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος εμβολίων: Aδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις

tags :
Πόλεμος εμβολίων: Aδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις
Συνεχίζεται το εμβολιαστικό θρίλερ εις βάρος των Ευρωπαίων

Δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, όπως δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.
d.JPG
Την ίδια στιγμή, το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.
Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο.
Νωρίτερα, η ΕΕ δήλωσε ότι η AstraZeneca πρέπει να μεταφέρει εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα όσον αφορά την προμήθεια των κράτων-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, το αίτημα εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών σηματοδότησε μια περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι παραδόσεις των εμβολίων της θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το 50% τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με τα προγράμματα εμβολιασμών που έχουν καταρτίσει η χώρες της ΕΕ.
Ο δε διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, υπερασπίστηκε έντονα τη θέση της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία είχε κάνει τις παραγγελίες της τρεις μήνες νωρίτερα και πως η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.
Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή η αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου, με νεότερες δηλώσεις της εξέφρασε τη λύπη της για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, αδιαφάνεια εκ μέρους της Astra Zeneca και ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.
Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που και έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία.
«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Josep Maria Archimon, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Το χρονικό

Το χρονικό των αντικρουόμενων δηλώσεων παρουσιάζουν οι Financial Times.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση με την ΕΕ.
«Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι η συμμετοχή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, και δεν θα συμβεί» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αυτή είναι η μόνη πληροφορίες που μπορώ να σας δώσω σε αυτό το στάδιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε ότι η εταιρεία θα συναντηθεί με τους αξιωματούχος της ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας, χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη συνάντηση.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα συναντηθούμε με την ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απαγόρευση εξαγωγών

Η ΕΕ έχει βασίσει στην AstraZeneca το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς είχε κάνει τη μεγαλύτερη παραγγελία, σε σχέση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna.
Κατά συνέπεια οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσε η AstraZeneca ανατρέπει τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ μεταθέτει μήνες αργότερες την ανοσία της αγέλης και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν -στην προσπάθεια της να μεταπείσει την AstraZeneca, έφερε στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έχει ταχθεί υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

AstraZeneca: Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις

«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ.
Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: "θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν"», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot.
«Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα.
Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο.
Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο» δήλωσε μιλώντας στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Σημειώνεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η AstraZeneca έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΕ «σφράγισε» τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης