Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το… καλημέρα απώλειες άνω του 2% - Ισχυρή πτώση στην Ευρώπη

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το… καλημέρα απώλειες άνω του 2% - Ισχυρή πτώση στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η ψυχολογία έχει πέσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Από εκεί που ψάχναμε αντιστάσεις, τώρα αναζητούμε τις στηρίξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κόντρα με φαρμακευτικές, τα εμβόλια δεν επαρκούν, ο ιός μεταλλάσσεται και τα κρούσματα αυξάνονται. Νέα περιοριστικά μέτρα μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι και αυτό επηρεάζει εκτός από την ψυχολογία και την οικονομία.

Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τα μέτρα, αλλά και να προσέχεις πλέον ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι επιχειρήσεις έχουν πιεστεί σημαντικά. Η εστίαση βρίσκεται στα όριά της και κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να αρχίσει να βγάζει μέρος από τα σπασμένα. Οι φήμες για πολλά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας επίσης επηρεάζει.

Από την άλλη το χρηματιστήριο είχε κάνει ένα μεγάλο ράλι από τα χαμηλά, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις. Έτσι η διόρθωση είναι βίαιη και τρομάζει. Μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει η εικόνα. Έτσι κι αλλιώς το περιθώριο πτώσης ήταν μέχρι τον κινητό των 200 ημερών. Σαφέστατα και θα θέλαμε η αγορά να κρατηθεί στις 750 μονάδες και να μην υποχωρήσει στις 710 μονάδες. Θέλουμε όμως ισχυρούς καταλύτες. Η έκδοση ομολόγου δείχνει πολλά, αλλά χθες δε βοήθησε την αγορά.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Περιμένουμε από το εξωτερικό και πάλι να πάρουμε κάποιο σήμα. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες άνω του 1%. Ο δείκτης DAX σήμερα σπάει τον εκθετικό των 50 ημερών. Ο αντίστοιχος των 100 ημερών είναι στις 13.256 μονάδες και αυτός των 200 στις 12,900 μονάδες περίπου. Πολύ μικρή δηλαδή η μέχρι τώρα διόρθωση του γερμανικού δείκτη.

Η δική μας αγορά επειδή έχει και περιορισμένη εμπορευσιμότητα, κινείται προς τον εκθετικό των 100 ημερών που είναι στις 724 μονάδες και ο 200άρης είναι στις 709 μονάδες. Μέχρι εκεί θα θέλαμε να πάει στο χειρότερο σενάριο. Θεωρούμε ότι μετά την πρόσφατη υποχώρηση πολλές μετοχές είναι ξανά φθηνές. Εστιάζουμε σε αυτές με καλά θεμελιώδη και χωρίς υψηλό δανεισμό.

Με αξιόλογες απώλειες το άνοιγμα του γενικού δείκτη. Πήγε γρήγορα στο -1,2% και με χαμηλό τζίρο και λίγο αργότερα ξεπέρασε το -2%. Δεν υπάρχει ανοδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στο ξεκίνημα. Ξεχωρίζει η Aegean με πτώση άνω του 7%. Θα πρέπει να δούμε κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε καλά βαριά χαρτιά, ώστε να περιορίσουν λίγο τις μεγάλες απώλειες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια επιταχύνουν την υποχώρηση. Με σημαντικές απώλειες το ξεκίνημα για τις συστημικές. Το άνοιγμα για την Alpha Bank είναι κάτω από τα 0,70 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον εκθετικό των 200 ημερών. Όλες οι συστημικές έχουν μεγάλες απώλειες ακόμα και πάνω από 4%.

AEGEAN: Με μεγάλες απώλειες το ξεκίνημα. Πρέπει να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να πάρει και την κρατική ενίσχυση. Η εποχή δεν είναι πλέον ιδανική για τέτοια κίνηση και προφανώς τα σενάρια για αύξηση σε υψηλή τιμή θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Από την άλλη δεν πρόκειται για μεγάλη αύξηση. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να ανοίξει η τουριστική αγορά. Τα όσα γίνονται με τα εμβόλια την επηρεάζουν. Στα 4 ευρώ και στο -8%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νέα διοίκηση πλέον και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί η αύξηση κεφαλαίου να καταψηφίστηκε αλλά θα γίνει. Και πρέπει να γίνει καλή αύξηση, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει αλλά και να αναλάβει νέα έργα.

ΔΕΗ: Εδώ τα κέρδη που έχουν ειδικά οι ξένοι είναι μεγάλα. Διορθώνει και αυτή σήμερα και υποχωρεί περίπου 4% με την αποτίμηση να είναι στα 1,5 δισ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Υποχωρεί 2% και θα λέγαμε πως είναι καλή η πορεία της στο ξεκίνημα. Αρκετά φθηνή πλέον η μετοχή και με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου. Έχει δείξει πως μπορεί να δώσει δυνατή αντίδραση. Αρκεί να βελτιωθεί το κλίμα.

ΟΤΕ: Προσπαθεί να κρατήσει τα 12 ευρώ και κινείται σταθεροποιητικά.

ΕΥΔΑΠ: Προσπαθεί και αυτή να κρατηθεί. Γεμάτο το ταμείο, ακόμα και αν πάρει το δημόσιο 150 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Εκθετικός των 100 ημερών και ο αντίστοιχος των 200 τέμνονται και ακριβώς πάνω τους είναι το άνοιγμα της μετοχής. Στα 3,43 ευρώ και στο -2,14%. Η αποτίμηση στα 207 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης