Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά covid στην Ευρώπη - Αδιέξοδο ΕΕ - AstraZeneca

Τεράστιες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά covid στην Ευρώπη - Αδιέξοδο ΕΕ - AstraZeneca
Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του covid – Έρευνες ΠΟΥ στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Μεγάλες καθυστερήσεις αναμένονται στα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ – AstraZeneca σχετικά με το πόσες ποσότητες εμβολίων πρέπει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία να παραδώσει στους «27» το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η Γερμανία εκτιμά ότι ελλείψεις εμβολίων θα υπάρχουν τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες ενώ η Ισπανία είναι αντιμέτωπη ακόμα και με αναστολή για δύο εβδομάδες των εμβολιασμών, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα.
Και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά την χορήγηση εμβολίων, στις ΗΠΑ, όπου επιτεύχθηκε ο στόχος για 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς την ημέρα, επισημαίνεται πως θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες έτσι ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο των Αμερικάνων πολιτών.
Ταχύτεροι είναι οι εμβολιασμοί στην Ινδία – με τα δύο εμβόλια Covaxin και Covishield που παράγονται στην χώρα – όπου ήδη μέσα σε 11 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αλλά και στην Κίνα, η οποία έχει ήδη εμβολιάσει περίπου 23 εκατομμύρια πολίτες και στοχεύει να φτάσει στους 50 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Και ενώ το αλαλούμ αλλά και οι ανισότητες σχετικά με το εμβόλιο παραμένουν (εκτιμάται ότι οι περισσότερες φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα επιτύχουν συλλογική ανοσία («αγέλης») τουλάχιστον πριν το 2024), τη στιγμή που δεν αποκλείεται να μην επιτευχθεί ο στόχος για τον πλήρη εμβολιασμό της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας έως τα τέλη του 2021, η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη.
Εκτιμάται ότι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 65 χώρες ενώ έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 71 εκατομμύρια δόσεις, με το Ισραήλ να προηγείται στην παγκόσμια κούρσα, έχοντας εμβολιάσει το 29% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μια δόση.
2312345.JPG
Σαρωτικός ο κορωνοϊός

Ενδεικτικό του ρυθμού εξέλιξης του κορωνοϊού είναι ότι από τις αρχές του 2021, καταγράφεται κατά μέσο όρο μια νέα μόλυνση κάθε 7,7 δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμάται ότι το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τη θνητότητα να διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%
Αν και χρειάστηκαν 11 μήνες για να φτάσει ο πλανήτης τα πρώτα 50 εκατ. κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες για να περάσουμε από τα 50 εκατ. κρούσματα στα 100 εκατ. κρούσματα.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ενώ η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού εντοπίζεται πλέον σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω).
Πάντως στα αισιόδοξα νέα είναι η ανακοίνωση της Pfizer/BioNTech, η οποία ανέφερε πως το εμβόλιο της - το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης – είναι αποτελεσματικό, έστω ελαφρά λιγότερο, κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού.
Με τα περισσότερα κράτη να αγωνιούν για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των εμβολίων, τη στιγμή που ο κορωνοϊός θεριεύει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι έρευνες του ΠΟΥ στην κινεζική πόλη Ουχάν, εκεί που άρχισαν όλα το Δεκέμβριο του 2019.
Τα 13 μέλη του ΠΟΥ ολοκληρώνουν σήμερα Πέμπτη 28/1 την 14ημερη καραντίνα τους, καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την προέλευση της πανδημίας.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 101.211.750 και οι νεκροί 2.183.169
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 25.680.413 κρούσματα και 431.129 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 220.161 και τρίτη σε κρούσματα με 8.996.876
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 153.847 και τέταρτο το Μεξικό με 153.639
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 102.085 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.752.548
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.725.712, έκτη η Γαλλία με 3.165.449
• Έβδομη η Ισπανία με 2.670.102 και όγδοη η Ιταλία με 2.501.147
• Ένατη η Τουρκία με 2.449.839 και δέκατη η Γερμανία με 2.179.839
10.JPG
Παραμένει το αδιέξοδο ΕΕ - AstraZeneca

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca καθώς κατά την χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, δεν έγινε δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τις καθυστερημένες παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca κατά της covid19,

Την ώρα που ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων αναμένεται αύριο Παρασκευή 29/1 να εγκρίνει προς χρήση το εμβόλιο της AstraZeneca, το μείζον πρόβλημα είναι το πόσες δόσεις εμβολίων και το πότε θα τις παραδώσει η εταιρεία.
Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ευρώπη θα λάβει κατά 60% λιγότερες δόσεις – περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις – από ότι είχε συμφωνηθεί για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης» ανέφερε σε μήνυμά της στο twitter η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει η Ένωση για το πρώτο τρίμηνο.
Από την πλευρά της η AstraZeneca έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κομισιόν, αναφέροντας πως οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση το ταχύτερο δυνατό.
Πάντως, ενδεικτικά της ρήξης και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι τα δημοσιεύματα από τον βελγικό Τύπο αναφέρουν πως κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν, έγινε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής των εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα επιχειρήματα της εταιρείας για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, όντως σχετίζονται με προβλήματα στις μονάδες παραγωγής στα εργοστάσια της σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη

Με την ΕΕ των 27 να υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, κάτι που οδήγησε και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της AstraZeneca και της Pfizer, η Ευρώπη αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ευρώπη αναφέρει 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε 4 ημέρες, ενώ συνολικά έχει αναφέρει 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία ξεπέρασε χθες Τρίτη 26/1 τους 100.000 θανάτους.
Έξαρση όμως καταγράφεται και στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία να αναφέρουν σχεδόν το 10% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Μόνη λύση περιορισμοί και lockdown

Με την ΕΕ των 27 να αδυνατεί να υλοποιήσει τους εμβολιασμούς, όπως είχε σχεδιάσει, και με την πανδημία να θεριεύει εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση παρά να προσφεύγουν στη λύση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τους.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ προς τα εκεί κινείται και η Γαλλία, η οποία και αυτή έχει επιβάλλει περιορισμούς σε μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία και Νορβηγία, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.
342123456.JPG
Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μετρά περισσότερους από 100.000 νεκρούς από τη νόσο Covid-19.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson, αν και δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, παρόλο αυτά διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Την ίδια στιγμή διαμηνύεται πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνεται και πως παραμένει ο στόχος για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 429.000 οι νεκροί λόγω covid – Μήνες για να εμβολιαστούν οι Αμερικάνοι

Με αμείωτη ένταση πλήττει τις ΗΠΑ η πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.943 θάνατοι (από τους υψηλότερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας) και περισσότερα από 152.000 κρούσματα.
Οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 429.000 θανάτους και περίπου 25,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τη στιγμή που τουλάχιστον σε 28 Πολιτείες έχουν καταγράφει επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία (τα περισσότερα εντοπίζονται σε Φλόριντα, Καλιφόρνια).
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αναφέρεται πως συνολικά έχουν διατεθεί 47,23 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ έχουν χορηγηθεί 24,65 εκατομμύρια εμβόλια, αν και η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι όλοι οι Αμερικάνοι να εμβολιαστούν.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Andy Slavitt, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα δύο κύρια προβλήματα σχετικά με τους εμβολιασμούς, είναι αφενός τα λίγα αποθέματα εμβολίων και αφετέρου η αργή διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον Slavitt, ήδη η κυβέρνηση Biden έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών την ημέρα, αν και επεσήμανε πως αυτό το ελάχιστο όριο και όχι το «ταβάνι».

Ξεκάθαρη έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ζήτησαν η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν της Κίνας για την προέλευση της επιδημίας να είναι «ξεκάθαρη» και «στιβαρή».
«Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή» ανέφερε η Jen Psaki, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση από κάποιες πηγές στην Κίνα».
«Η Ουάσινγκτον θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί και θα βασιστεί και στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών για το θέμα» υποστήριξε η Psaki.

Κίνα: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων τα κρούσματα covid

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων διαμορφώθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου από σήμερα Πέμπτη 28/1 αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 54 νέες μολύνσεις από 75 που ήταν την προηγούμενη.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται από την 8η Ιανουαρίου, όταν γινόταν λόγος για 33.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.820 ασθενείς με την COVID-19 (- 42 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 105 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 6).
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.326 μολύνσεων.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Μετά την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, οι αρχές της Κίνας έλαβαν άμεσα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θέτοντας τρεις πόλεις και 28 εκατομμύρια κατοίκους σε lockdown, έκαναν μαζικά τεστ στους πολίτες ενώ τρέχουν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού με απώτερο στόχο να έχουν εμβολιαστεί 50 εκατομμύρια Κινέζοι έως την Κινέζικη Πρωτοχρονιά που είναι στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αρχίζει την έρευνα ο ΠΟΥ

Εν τω μεταξύ, την έρευνα του για το πώς, το που και το πότε ξέσπασε η πανδημία στην πόλη Ουχάν αρχίζει η διεθνής ομάδα του ΠΟΥ, καθώς τα 13 μέλη του βγαίνουν σήμερα Πέμπτη 28/1 από την 14ημερη καραντίνα, στην οποία είχαν τεθεί.
Η έρευνα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και πέρα από τα κρίσιμα επιστημονικά ερωτήματα που θέλουν απάντηση, υπάρχουν και πολιτικές παρενέργειες καθώς το Πεκίνο θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως κινήθηκε με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια για την αντιμετώπιση του ιού.
Άλλωστε δεν λείπουν οι καταγγελίες Κινέζων ότι έχουν δεχθεί ιδιαίτερες πιέσεις και αποκλεισμούς προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ.
90909090909.JPG
Ινδία: Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της covid σε 11 ημέρες

Αν και μεγάλο μέρος των Ινδών εκφράζει δυσπιστία και επιφυλακτικότητα απέναντι στα δύο εμβόλια κατά της covid που παράγονται στην Ινδία, οι εμβολιασμοί, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη από τις 16 Ιανουαρίου, έχουν ξεπεράσει ήδη τους 2,3 εκατομμύρια.
Η Ινδία έχει θέσει ως στόχο να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ, καθώς σκοπεύει έως τον Ιούλιο να έχει εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή πάντως, η επιδημία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.666 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, να ανέρχονται σε 10.701.193.
Παράλληλα, άλλοι 123 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 153.847.
Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 173.740, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ 10.373.606 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Δραματική αύξηση της θνητότητας στο Μεξικό

Εκτός ελέγχου παραμένει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, το οποίο είναι σε έξαρση από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ειδικά στο Μεξικό, έντονη ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία βάσει των οποίων η πραγματική θνητότητα από τον κορωνοϊό είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) έκανε γνωστό ότι η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα ως τον Αύγουστο του 2020 στην πραγματικότητα ήταν 68% υψηλότερη από αυτή που ανακοινωνόταν από την κυβέρνηση, είχε φθάσει ήδη τότε τους 108.658 θανάτους, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για 64.414 νεκρούς.

Τα επίσημα στοιχεία

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.623 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 17.944 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 153.639 νεκρούς επί συνόλου 1.806.849 μολύνσεων και αποτελεί την 4η χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι έφτασαν στο Μεξικό δόσεις του υποψηφίου εμβολίου του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας CureVac προκειμένου να διεξαχθεί κλινική δοκιμή τρίτης φάσης.
Οι αρχές ζητούν να συμμετάσχουν σε αυτή 8.000 εθελοντές και εθελόντριες.

Στα 9 εκατ. τα κρούσματα στη Βραζιλία

Μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα στη Βραζιλία, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 63.520 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.283 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 220.161 νεκροί επί συνόλου 8.996.876 μολύνσεων.

Κούβα: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Τον βαρύτερο αριθμό θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε τον Ιανουάριο η Κούβα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν μέσα στον Ιανουάριο αυξήθηκε σε 58, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός της πανδημίας τον τρέχοντα μήνα είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί μετά την εκδήλωσή της στην επικράτεια της χώρας της Καραϊβικής.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 825, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε ημερήσια βάση, όπως και αυτός των περιπτώσεων στις οποίες οι μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (801).
Οι αρχές κάνουν λόγο για ταχεία διασπορά του νέου κορονοϊού «σε όλες τις επαρχίες και σε όλους τους δήμους της χώρας» και επισημαίνουν πως θα αναπροσαρμοστούν τα μέτρα.
Συνολικά η Κούβα μετρά 204 νεκρούς επί συνόλου 23.439 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης