Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays, HSBC: Προσδεθείτε για εξωπραγματική παγκόσμια ανάπτυξη… αλλά μετά την πανδημία

Barclays, HSBC: Προσδεθείτε για εξωπραγματική παγκόσμια ανάπτυξη… αλλά μετά την πανδημία

Καθώς το lockdown τελειώνει και οι δαπάνες αυξάνονται, ο κίνδυνος σφάλματος πολιτικής είναι πιθανό να αυξηθεί

Ο κόσμος θα γνωρίσει εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μόλις τελειώσει η πανδημία.

Αυτό υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, Jes Staley, παραπέμποντας στην εμπειρία της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1918, κατά τη διάρκεια της τηλε-εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos.
Όπως εκτίμησε μάλιστα ο Staley, η έναρξη της ανάκαμψης τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η πανδημία του Covid-19 μπορεί να καταπολεμηθεί με τα εμβόλια.

Η εμπειρία του 1918

Η ισπανική γρίπη του 1918 μόλυνε περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε τέσσερα κύματα μεταξύ Φεβρουαρίου 1918 έως Απριλίου 1920, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια θανάτους.
Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν μια δεκαετία που χαρακτηρίζεται από οικονομική και πολιτιστική ευημερία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
«Αυτό που οδήγησε στην δεκαετία της ευημερίας ήταν το Roaring 20s, καθώς υπήρξε μια έκρηξη της ζήτησης», δήλωσε ο Staley.
«Υπάρχει απλώς μια τεράστια αποθηκευμένη αγοραστική δύναμη.
Οι καταναλωτές μειώνουν το δανεισμό τους και αυξάνουν τις καταθέσεις τους, και οι μικρές εταιρείες κάνουν το ίδιο πράγμα», ανέφερε ο Staley, υπενθυμίζοντας επίσης τα τεράστια ποσά δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

Να προσέχεις τι εύχεσαι;

Όπως επισήμανε ο Staley, η επικείμενη ανάκαμψη αναμένεται να κατανεμηθεί άνισα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.
Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος «δεν είναι οικονομικός αλλά κοινωνικός» λόγω του ότι οι άνθρωποι «μένουν πίσω» σε κρίσιμους τομείς.
Μετά την πανδημία μια σειρά από παράγοντες θα κρίνουν την ανάκαμψη: ο πολλαπλασιασμός των νέων τεχνολογιών, μια επανάσταση στον τομέα των μεταφορών, η πολιτική πόλωση, οι αναδυόμενοι διεθνείς ανταγωνισμοί και η άνοδος του χρηματιστηρίου.

Άνιση ανάκαμψη βλέπει και η HSBC

Την άνιση κατανομή της ανάκαμψης βλέπει και ο Ανώτερος Οικονομικός Σύμβουλος της HSBC, Stephen King.
«Πολλοί πολίτες της υπαίθρου έμειναν πίσω στην ανάκαμψη μετά την ισπανική γρίπη.
Εν τω μεταξύ, μια άπειρη Federal Reserve αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων τιμών των μετοχών.
Όταν όλα κατέρρευσαν, ακολούθησε η ύφεση», δήλωσε ο King.
Μεταξύ του 1920 και της συντριβής της Wall Street του 1929, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυξήθηκε κατά 17,7% στις ΗΠΑ, με μόνο λίγες μεγάλες οικονομίες να επιδεινώνονται.
Εν τω μεταξύ, η Δυτική Ευρώπη και η Σοβιετική Ένωση είδαν πολύ πιο σημαντική ανάκαμψη, καθώς επίσης επλήγησαν από υπερπληθωρισμό και εμφύλιο πόλεμο, αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι της μετά – covid εποχής

Η HSBC εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα είναι αρνητικός ως αποτέλεσμα των μεταλλάξεων του Covid στις ΗΠΑ.
Επίσης, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές συγκρούσεις νομισματικής πολιτικής, με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση ενθαρρύνοντας μια τεράστια ροή ρευστότητας σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και όταν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των lockdown εμποδίστηκαν να δαπανήσουν τα εισοδήματά τους.
«Καθώς το lockdown τελειώνει και οι δαπάνες αυξάνονται, ο κίνδυνος σφάλματος πολιτικής είναι πιθανό να αυξηθεί», ανέφερε ο King, προσθέτοντας ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πιθανό να προσφέρει «ψυχρή άνεση» σε όσους έχουν μείνει πίσω από την πανδημία.
«Και όπως η Μεγάλη Ύφεση οδήγησε πολλούς να απορρίψουν τις δυτικές δημοκρατικές αξίες και να αγκαλιάσουν τα φαινομενικά ιδεολογίες φασισμού ευρωπαϊκού τύπου είτε κομμουνισμού σοβιετικού τύπου, έτσι, σήμερα, υπάρχει κίνδυνος οι δυτικές δημοκρατίες να υποστούν πίεση από την αυξανόμενη ανισότητα, την άνιση διαχείριση της πανδημίας και την άνοδο των «ψεύτικων ειδήσεων» που δημιουργούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε ο King.

Οι μεγάλοι νικητές της πανδημίας

Ο King της HSBC ανέφερε ότι μια μετά την πανδημία η ανάκαμψη θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις αυξημένες τιμές των μετοχών και, προς το παρόν, εκείνοι που κατέχουν μετοχές φαίνεται να αναδύονται ως οι μεγάλοι νικητές του Covid-19.
«Η δεκαετία του '20 μπορεί να ωφέλησε μερικούς και η ισπανική γρίπη να είχε δαμαστεί, αλλά η δεκαετία τελικά άνοιξε το δρόμο σε αδιανόητες πολιτικές και οικονομική αναταραχή», δήλωσε ο King.
«Έτσι, όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα όλα να καταλήξουν σε δάκρυα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης