Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρικά αποτελέσματα και εμβόλια στο επίκεντρο - Κέρδη +0,98% ο S&P 500, o DAX +0,33%

Εταιρικά αποτελέσματα και εμβόλια στο επίκεντρο - Κέρδη +0,98% ο S&P 500, o DAX +0,33%

Με μεικτές τάσεις και έντονη νευρικότητα κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 28/1 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ το δ' τριμήνου 2020.

Στην Γηραιά ήπειρο με μεικτές τάσεις και έντονη νευρικότητα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα να παραμένει στα ύψη, με φόντο τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και την αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell προειδοποίησε χθες, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο για να ανακάμψει πλήρως.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν παράλληλα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η Apple, η Tesla, η Mastercard και το Facebook, μεταξύ άλλων.

Κολοσσιαίες απώλειες για τους short sellers

Iσχυρά χτυπήματα δέχθηκαν οι short traders της Wall Street.
Οι 50 πιο σορταρισμένες μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 33%.
Είτε πρόκειται για τον στρατό της Reddit είτε για την τραγική μοίρα των «αρκούδων» σε αυτήν την αγορά, το φετινό ράλι ακολουθεί έναν κανόνα:Όσο περισσότερο μισούμε μια εταιρεία, τόσο περισσότερο αγαπάμε τη μετοχή της.
Κάπως έτσι, εν μέσω της ανάκαμψης της αγοράς που αψήφησε τις προσδοκίες, οι short sellers έγραψαν 48% επί του κεφαλαίου που είχαν τοποθετήσει το 2020, στη χειρότερη απόδοση που είχαν από το 2005.
Στον αντίποδα, οι long είχαν κέρδη 4,6%.

Oι περιπτώσεις

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η GameStop Corp, με το ενδιαφέρον για θέση short να έχει φτάσει στο 100%, σύμφωνα με την IHS Markit.
Έχοντας όμως σημειώσει άνοδο κάτι περισσότερο από 350%, προκάλεσε τεράστιες απώλειες στα hedge funds που τη σόρταραν, αναγκάζοντάς τα να κλείσουν εσπευσμένα τις θέσεις που είχαν ανοίξει (short squeeze).
Άλλες περιπτώσεις είναι αυτές της ΑΜC και της Bed Bath & Beyond Inc., με αύξηση στη μετοχή τους κατά 110% και 78%, αντίστοιχα.
Οι «αρκούδες πραγματικά καταστράφηκαν» αναφέρει ο Geoff Garbacz της Quantitative Partners.

Σαρώνουν σε 101 χώρες οι μεταλλάξεις Covid

Σαρώνει στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού καθώς επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό και με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των μεταλλάξεων που καθιστούν εξαιρετικά μεταδοτικό τον ιό, το αλαλούμ με τα εμβόλια συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε μέχρι στιγμής σε 70 κράτη και αυτή της Νοτίου Αφρικής σε 31.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον πλανήτη ξεπέρασαν το «φράγμα» των 100 εκατομμυρίων, με το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει μολυνθεί.
Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της covid ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του 2021, κατά μέσο κάθε 7,7 δευτερόλεπτα αναφέρεται μια νέα μόλυνση ενώ η θνητότητα διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Χάος με τα εμβόλια

Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας στη μάχη με την covid.
Εκτιμάται ότι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 56 χώρες ενώ έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δόσεις, με το Ισραήλ να προηγείται στην παγκόσμια κούρσα, έχοντας εμβολιάσει το 29% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μια δόση.
Ωστόσο, οι ελλείψεις που παρατηρούνται με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή πορεία των εμβολιασμών, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία απείλησε ακόμα και με το να «μπλοκάρει» τις εξαγωγές εμβολίων της Pfizer που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Μ. Βρετανία και κατ’επέκταση τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca που έχει ενημερώσει την Ευρώπη πως δεν θα παραδώσει τις ποσότητες εμβολίων που είχε δεσμευτεί.
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca είναι ότι όλες τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια ολόκληρη φιλολογία ότι η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των δύο πλευρών έβαινε προς ακύρωση με ευθύνη της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας κάτι που θα σήμαινε και την οριστική ρήξη.
wall.JPG


Ανάπτυξη 4% στο δ΄τρίμηνο - Στο -3,5% το ΑΕΠ για το σύνολο του 2020

Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020, μετά το ρεκόρ του γ' τριμήνου.
Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι αύξησης 2,2% το 2019.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 4,2%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στο γ΄τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί 33,4%.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία αντανακλούν τη ραγδαία οικονομική ανάκαμψη από τη δραματική συρρίκνωση στα πρώτα τρίμηνα του 2020 και τη διαρκή επίδραση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.
Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,5%, κάτω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 3,1%.

Στις 847.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Πτώση κατά 67.000 κατέγραψαν οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, σηματοδοτώντας αυξημένη πίεση εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος από κρατικά προγράμματα, έφτασαν στις 847.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, πτώση ύψους 12%.
Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 875.000 αρχικές αιτήσεις.

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της McDonald’s Corp

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της McDonald’s και διαμορφώθηκαν στα 1,38 δισ. δολάρια ή 1,84 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 1,57 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανάσα μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 14% σε ετήσια βάση στα 1,70 δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,77 δολάρια.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,313 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 5,428 δισ. δολάρια και επίσης χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 5,362 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις διαμορφώθηκαν 1,1% χαμηλότερα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 30 εκατ. δολάρια κόστος για το κλείσιμο των εστιατορίων στο τρίμηνο.

Απώλειες ρεκόρ για το 2020 κατέγραψε η American Airlines

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines κοινοποίησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια απώλεια 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλό ρεκόρ, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περιορισμοί κίνησης, λόγω της πανδημίας της COVID-19 έπληξαν την αεροπορική βιομηχανία το 2020.
Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 2,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 3,81 δολάρια ανά μετοχή, για το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με κέρδος 414 εκατομμυρίων δολαρίων ή 95 σεντ ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Μεικτές τάσεις και νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με μεικτές τάσεις και έντονη νευρικότητα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να επιλύσει την διένεξη της με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc για τις προμήθειες των εμβολίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέες καθυστερήσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμών.
europe.JPG

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις» από την AstraZeneca και «βαθιά δυσαρέσκεια» από την πλευρά των κρατών μελών.
Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την τόνωση του πληθωρισμού, παρακολουθώντας στενά το ευρώ, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Olli Rehn.
«Είμαστε σίγουρα έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας όπως αρμόζει», δήλωσε ο Φινλανδός κυβερνήτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία, ειδικά όσον αφορά τις προοπτικές πληθωρισμού».
Ο Rehn σημείωσε ότι αρκετοί από τους συναδέλφους του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού κυβερνήτη, Klaas Knot, αύξησαν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων.

Υπέρ των εθνικών bad banks ο Enria (SSM) - Μεγάλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις των μορατόριων στα δάνεια

Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του SSM (Single Supervisory Mechanism) Andrea Enria, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειλήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Εnria οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ.
Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από την «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης.
Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών διολίσθησε στις -15,5 μονάδες από -13,8 τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε χαμηλότερα σε μηνιαία βάση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 27, στις 91,5 μονάδες και στις 91,2 αντίστοιχα.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας μετά το sell off στη Wall - O Ηang Seng στο -2,7%

Τριγμούς προκάλεσε στις αγορές της Ασίας το sell off στους δείκτες της Wall Street.
Η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη βαραίνει τις αγορές, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν αναπάντεχη τη μεγάλη πτώση, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου από τους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street.
Ο Asia Dow υποχώρησε -2,4% στις 3.915 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,53% στις 28.197,42 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,14% στις 1.838,85 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -2,6% στις 28.543 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,9% στις 3.505 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -1% στις 49.954 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης