Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: H Kομισιόν καλεί την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση που υπέγραψε με την ΕΕ

Politico:  H Kομισιόν καλεί την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση που υπέγραψε με την ΕΕ

Αναμένεται να διευκρινισθεί εάν η εταιρεία θα δημοσιεύσει μια συντετμημένη εκδοχή ή την πλήρη σύμβαση εξαιτίας των νομικών περιορισμών που αφορούν τους όρους εμπιστευτικότητας

Σχετικά Άρθρα

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την AstraZeneca να υποβάλει πρόταση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 για το ποιο μέρος της σύμβασης που έχει υπογράψει με τη ΕΕ δεν καλύπτεται από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας και μπορεί να δημοσιοποιηθεί, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η βρετανο-σουηδική εταιρεία θα δημοσιεύσει μια συντετμημένη εκδοχή του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε η γερμανική εταιρεία CureVac στις αρχές του μήνα.
Και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι δημοσιοποιήσιμες – εξαιτίας των γεγονότων που αφορούν τις καθυστερήσεις στην παραγωγή – και είναι δυνατόν να αρθεί η ρήτρα της εμπιστευτικότητας που καλύπτει τη σύμβαση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Επιτροπή πιέζει την εταιρεία να δημοσιεύσει τη σύμβαση στο σύνολό της.

Διαφάνεια

Η Επιτροπή είναι «100% σύμφωνη» στη δημοσίευση της πλήρους σύμβασης, έτσι ώστε οι Βρυξέλλες και η AstraZeneca να μπορούν να ξεπεράσουν το ζήτημα «διαφάνειας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στο Politico.
Η εταιρεία δεν θελησε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω ή να σχολιάσει τη νομική της θέση για το ποιο μέρος της σύμβασης μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντά της.

Αποκαλύψεις Soriot

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξάφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι ο διευθύνων αύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, αποκάλυψε ορισμένους από τους όρους της σύμβασης με την ΕΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στην ιταλική εφημερίδα  La Repubblica.

Προκαταβολή

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι η Επιτροπή συμφώνησε να χορηγήσει στην εταιρεία προκαταβολή ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει ότι θα αυξήσει παραγωγική ικανότητά της προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού δεν έχει καταβληθεί έως τώρα, γνωστοποίησαν στο Politico οι ίδιες πηγές.
Η Επιτροπή έχει απειλήσει να ζητήσει μέρος της προκαταβολής που έχει δώσει εάν η AstraZeneca δεν παραδώσει το σύνολο των δόσεων που υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το έλλειμμα στις παραδόσεις αφορά 75 εκατομμύρια δόσεις λιγότερες από αυτές που συμφωνήθηκαν.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ελέγχους των εξαγωγών στα εμβόλια, αφού κατηγόρησε την εταιρεία ότι πώλησε τις δόσεις που παρήχθησαν για την ΕΕ αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης