Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια - Δεν είναι αυτή η απάντηση στο ράλι του ευρώ

Reuters: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια - Δεν είναι αυτή η απάντηση στο ράλι του ευρώ
Η συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων άνοιξε αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη

Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων -που είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα- αποκλείουν πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα προσφέρει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η συζήτηση σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων άνοιξε αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Klaas Knot, ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που σήμερα είναι στο -0,5%, εάν χρειαστεί να αναχαιτίσει το ράλι του ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Knot είχε θέσει το θέμα μείωσης των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε και δεν θεωρήθηκε μέρος της στρατηγικής πολιτικής της ΕΚΤ, που πλέον εστιάζεται στις αγορές ομολόγων και στα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες.
«Ακόμα κι αν δείτε μια πολύ μεγαλύτερη αποτίμηση, δεν θα κατέληγα στο συμπέρασμα ότι η μοναδική απάντηση σε αυτό είναι το επιτόκια» είπε ένας από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ επικεντρώνεται τώρα στη διατήρηση των συνθηκών χρηματοδότησης -δηλ. στις αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών- σε σταθερά επίπεδα, ενώ συμπλήρωσαν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα δευτερεύον ζήτημα.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην μειωθούν τα επιτόκια, όπως: ο περιορισμένος αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ εξακολουθεί να κινείται εντός του ιστορικού εύρους αλλά και το μικρό περιθώριο του να κάνεις τα επιτόκια περισσότερο αρνητικά πριν αρχίσουν να κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.
Ωστόσο, ένας έκτος αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, εάν το ευρώ -που έχει σημειώσει ράλι 14% έναντι του δολαρίου, μετά τον Μάρτιο- συνεχίσει να κινείται ανοδικά ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης νομισματικής τόνωσης από τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης