Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για την έκδοση «ψηφιακού ευρώ»

Visco (ΕΚΤ): Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για την έκδοση «ψηφιακού ευρώ»

Η τεχνική πλατφόρμα άμεσων πληρωμών Target Instant Payment Settlement (TIPS) χρησιμοποιείται ήδη πειραματικά για τις μεταφορές ψηφιακού χρήματος σε πραγματικό χρόνο, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ignazio Visco κατά την παρουσίαση σχετικής έκθεσης απο την κεντρική τράπεζα

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διερευνά τρόπους για να προωθήσει την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Ignazio Visco, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
O Visco υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα συστήματα παράλληλα με τη νέα τεχνολογία του blockchain στην οποία στηρίζεται η αγορά κρυπτονομισμάτων.

Δοκιμαστική λειτουργία

Η ΕΚΤ περιλαμβάνεται στις μεγάλες τράπεζες ανά τον κόσμο οι οποίες εξετάζουν ψηφιακές εκδόσεις για τα νομίσματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το Bitcoin και το υπό δημιουεγία Diem του Facebook.
Όπως και τα τραπεζογραμμάτια, τα ψηφιακά ευρώ θα παρέχουν στους κατόχους άμεση αξίωση από την κεντρική τράπεζα (ως υπεύθυνη για τα νομισματικά διαθέσιμα), καθιστώντας τα ασφαλέστερα από τις καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες.
Η Visco είπε ότι το ψηφιακό ευρώ, εάν και όταν υιοθετηθεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει με το υπάρχον σύστημα άμεσων πληρωμών Target Instant Payment Settlement (TIPS), το οποίο προσφέρει ήδη πανευρωπαϊκές μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα πληρωμών 

«Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διεξάγονται επίσης δοκιμές για τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης του συστήματος TIPS ως πιθανής τεχνικής λύσης για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ», δήλωσε ο Visco, επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, παρουσιάζοντας μια σχετική έκθεση
«Το σύστημα TIPS θα μπορούσαν να είναι ένας από τους πυλώνες για την πιθανή εφαρμογή ενός ψηφιακού ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Υβριδικό σύστημα

Άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας δήλωσαν ότι διεξήγαγαν μια δοκιμή του ψηφιακού ευρώ χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό της πλατφόρμας TIPS και της τεχνολογίας κατενεμημένης εκκαθάρισης συναλλαγών DLT) - ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό σύστημα για την καταγραφή και εκκαθάριση συναλλαγών που διεξάγονται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη, όπως στην τεχνολογία του blockchain που χρησιμοποιείται από το Bitcoin.
Το υβριδικό σύστημα επιτρέπει την επεξεργασία χιλιάδων πληρωμών ανά δευτερόλεπτο ανά πάσα στιγμή όλο το 24ωρο όπως απαιτεί η λειτουργία ενός ψηφιακού νομίσματος.

Η έκθεση

Τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής θα υποβληθούν στην ομάδα εργασίας του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας έως τα τέλη Μαρτίου.
Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει εάν θα προβεί σε αποτίμηση της σκοπιμότητας και του κόστους του έργου, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Η δοκιμαστική χρήση του συστήματος συναλλαγών θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θα διαρκέσει 18 μήνες, πρόσθεσε.

Αντιρρήσεις

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, καθώς η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, όπου η χρήση μετρητών είναι περισσότερο διαδεδομένη, δήλωσε ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος θα ήταν «μια τεράστια υλική και τεχνική προσπάθεια και, ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν πολύ χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης