Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς επιτεύχθηκε η θετική «στροφή» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, μέσω Ελλάδας

Πώς επιτεύχθηκε η θετική «στροφή» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, μέσω Ελλάδας

Η στρατηγική «διπλωματία πρώτα» της τουρκικής πλευράς αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τη Daily Sabah

Σχετικά Άρθρα

Η διπλωματία προσέγγισης, που ακολούθησε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα απέναντι στην ΕΕ άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες παρουσίασε τον οδικό χάρτη των συνομιλητών για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ κατά τη νέα περίοδο καθώς και τις προσδοκίες της χώρας του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνέτειναν και οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο στην Κωνσταντινούπολη.
Η βούληση για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι εκπεφρασμένη τόσο στην Άγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες.

Τουρκική ικανοποίηση για Maas

Μία σημαντική ένδειξη σχετικά με αυτό το ζήτημα ήρθε την Τρίτη (26/1) με μια δήλωση που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Δεν αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία σήμερα επειδή βλέπουμε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
Όπως είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η ΕΕ αναμένει εδώ και πολύ καιρό την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτή η θετική διαδικασία δεν πρέπει τώρα να τεθεί υπό πίεση λόγω κυρώσεων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολιτική στάση που η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ, επισημαίνει η Daily Sabah.

Νέα περίοδος

Η Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω πολυμερούς διάσκεψης και ότι τα δικαιώματα των περιφερειακών χωρών δεν μπορούν να πέσουν θύματα μόνο μίας χώρας.
Με αφορμή τις δηλώσεις Maas, η Άγκυρα διαβλέπει μία στάση, που διαφοροποιείται από την χωρίς όρους και προϋποθέσεις στήριξη των ελληνικών θέσεων.
Τώρα φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στην πρωτοβουλία «διπλωματία πρώτα» της Άγκυρας.
Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ επικεντρωνόταν μέχρι τώρα σε πολιτικές περιφερειακών προβλημάτων και όχι σε διμερή ζητήματα καθώς και σε αμοιβαία οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
Ο πόλεμος στη Συρία, η μεταναστευτική κρίση και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδήγησαν την ΕΕ σε μία «παράλογη και άδικη στάση» απέναντι στην Τουρκία, υπογραμμίζει η Daily Sabah, ζητώντας από την ευρωπαϊκή ηγεσία να υιοθετήσει μία εποικοδομητική στάση στα εν λόγω περίπλοκα ζητήματα, αντί να παραμένει τυφλά πιστή στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Επιμονή στη διπλωματία

Η Τουρκία, παρά τα προβλήματα, ήταν η πλευρά που επέμεινε στον διάλογο με την Ένωση, παρουσίασε εναλλακτικές πολιτικές και ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.
Μετά την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η νέα περίοδος άρχισε με θετική ρητορική σημείωσε ο Cavusoglu, προσθέτοντας, πως αυτή θα πρέπει τώρα να υποστηριχθεί από συγκεκριμένες πράξεις και μέτρα, προκειμένου να καταστεί μόνιμη.

Το μεταναστευτικό

Τον Μάρτιο του 2016, η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που ακολουθούν την επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου προς την Ευρώπη και για την εξεύρεση λύσης για την εισροή προσφύγων που κατευθύνονται προς χώρες της ΕΕ.
Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ δεσμεύτηκε για χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Άγκυρα για την κατασκευή καταυλισμών, ώστε να φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες.
Η Τουρκία, ωστόσο, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης ζήτησε από τις Βρυξέλλες την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες όπως και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.
Τώρα, σε μια διαδικασία όπου σημαντικά θέματα, όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς και το ζήτημα των προσφύγων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, η Άγκυρα περιμένει συγκεκριμένα θετικά βήματα από τις Βρυξέλλες.

Τα σημαντικά οφέλη της συνεργασίας

Αυτά τα θέματα επικεντρώνονται κυρίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του PKK και της FETΟ του Gullen, η οποία σύμφωνα με τον Erdogan ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.
Εξάλλου, καμία μονομερής πολιτική της ΕΕ που υιοθετήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να φέρει θετική ώθηση σε αυτήν τη διαδικασία, αναφέρει η Daily Sabah.
Παρά όλα αυτά τα ζητήματα, η Τουρκία συνέχισε και θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στα νότια σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τον παγκόσμιο αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την προστασία περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, γράφει η τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο, η συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, έχει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και άρα θα πρέπει να συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης