Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Περικοπές μισθωμάτων ακινήτων και αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες

ΠΟΜΙΔΑ: Περικοπές μισθωμάτων ακινήτων και αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συνέπειές της είχαν μεταξύ των πρώτων θυμάτων τους την ιδιωτική ακίνητη περιουσία
Σχετικά Άρθρα

Οι περικοπές των μισθωμάτων ακινήτων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών τους, οι σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην κτηματαγορά και την οικονομία της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, ήταν τα κύρια θέματα του 38ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στις 30/1 με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων, στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στην εισαγωγική ομιλία του ανάφερε ότι η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συνέπειές της είχαν μεταξύ των πρώτων θυμάτων τους την ιδιωτική ακίνητη περιουσία.
«Η διαδικασία στήριξης των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στεγάζονται με ενοίκιο, με αναγκαστική μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων σε βάρος των εκμισθωτών τους, έφερε σε δυσκολία, και ακόμη σε απόγνωση τους βαρύτατα φορολογούμενους εκμισθωτές, όσους έχουν μισθώματα ως αποκλειστικό τους πόρο επιβίωσης και όσους έχουν αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις», ανέφερε.
«Η ΠΟΜΙΔΑ εξ αρχής, με επιμονή και υπομονή, ζήτησε από την Κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ως αφορολόγητη αποζημίωση το 50% της μείωσης, ώστε το υπόλοιπο 50% να το επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο.
Αυτό τελικά έγινε δεκτό σε δύο φάσεις πρώτα με συμψηφισμό του 30% και στη συνέχεια με καταβολή του 50%.

Το δυσκολότερο στοίχημα για το Κράτος

Αυτό που αποδείχθηκε ως το δυσκολότερο στοίχημα για το Κράτος, ήταν η κατάστρωση και διαχείριση της διαδικασίας δήλωσης, εκκαθάρισης και επιστροφής των αποζημιώσεων αυτών, εξ αιτίας της ευρύτατης περιπτωσιολογίας των δηλώσεων επιστροφής, της αυθαίρετης περικοπής μισθωμάτων από μη δικαιούχους ενοικιαστές, ή από καθυστερημένη δήλωση προς τους ιδιοκτήτες, κατόπιν της λήξης της προθεσμίας που είχε ο ιδιοκτήτης για δήλωση αποζημίωσης.
Έτσι έως σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και καταβολών, αλλά και πάμπολλες εκκρεμότητες ακόμη και από το Μάρτιο, χωρίς συμψηφισμό, αλλά δυστυχώς και χωρίς απάντηση.
Εκκρεμότητες για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία διορθωτικής ή ακόμη και αρχικής δήλωσης, αν αυτό είναι δικαιολογημένο, ώστε να μην χαθούν χρήματα από κάθε είδους σφάλματα ιδιοκτήτων ή και φοροτεχνικών ή απώλειες των βραχύτατων προθεσμιών που ίσχυσαν για τις δηλώσεις αυτές.
Ειδικά για τις περιπτώσεις καθυστερημένης δήλωσης ενοικιαστών περί θέσης τους σε αναστολή, θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι δεν θα ισχύει καμιά μείωση ενοικίου, αν, όταν ανακοινώνεται αυτή στον εκμισθωτή, έχει ήδη λήξει η προθεσμία εκ μέρους του υποβολής δήλωσης COVID», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παραδιάς.

Σταϊκούρας: Το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόσο πριν την πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του υπουργείου προς τους ιδιοκτήτες για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν επιδείξει.
Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τους συμψηφισμούς και τις αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια επαγγελματικής στέγης και κατοικιών και κάλεσε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού να το πράξουν μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης», προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά που τους αναλογούν.
Συγκεκριμένα για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου η διαδικασία επιστροφής όπως είπε έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο, ενώ για τις μειώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου προβλέπεται ότι η διαδικασία ξεκινάει 15 μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Covid και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας αυτής.
Ο κ. Σταϊκούρας, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωση της, αναγνώρισε το δίκιο του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ να γνωστοποιηθούν επισήμως οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους οποίους ισχύουν οι μειώσεις τον Ιανουάριο και δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί εντός της εβδομάδας ενώ για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των ιδιοκτητών ο υπουργός τόνισε πως οι διασταυρώσεις σε σχέση με τα ακίνητα είναι πολύ δύσκολες, γι αυτό και αποφασίστηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών αντί του συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις.
Επανέλαβε εξάλλου ότι θα προχωρήσει η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα με στόχο την προσαρμογή τους προς τις πραγματικές τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης