Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχοινάς: Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να εκφοβίσει την Ευρώπη για τα εμβόλια

Σχοινάς: Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να εκφοβίσει την Ευρώπη για τα εμβόλια
«Έχουμε ήδη πάρει μέτρα διαφάνειας για υποχρέωση κοινοποίησης των εξαγωγών. Και δεν θα διστάσουμε να περάσουμε και την επόμενη φάση αν κρίνουμε ότι κάτι πάει στραβά», σημειώνει ο Μ. Σχοινάς

«Κανένας, καμιά εταιρεία, δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρώπη για τα εμβόλια» διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας αναφορά στις καθυστερήσεις της AstraZeneca.
Ο κ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου χαρακτηρίζει απερίγραπτο τον τρόπο, με τον οποίο η εταιρεία την τελευταία στιγμή, «αντί να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση του συμβολαίου έκανε τουρνέ στα ΜΜΕ για να πει γιατί δεν μπορεί να τηρήσει το συμβόλαιο».
«Έχουμε ήδη πάρει μέτρα διαφάνειας για υποχρέωση κοινοποίησης των εξαγωγών. Και δεν θα διστάσουμε να περάσουμε και την επόμενη φάση αν κρίνουμε ότι κάτι πάει στραβά», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, λέγοντας πως «ήταν και είναι μονόδρομος».
Υπογραμμίζει ότι «χωρίς μια κοινή στρατηγική, το κόστος της μη Ευρώπης θα ήταν αβάσταχτο. Οι μεγάλες χώρες θα είχαν "σκουπίσει" από την αγορά τα εμβόλια, οι μεσαίες και οι μικρές σε καμιά περίπτωση δεν α είχαν πρόσβαση. Ακόμα και οι μεγάλες αν είχαν αγοράσει για να καλύψουν τον δικό τους πληθυσμό θα ήταν δώρο άδωρον χωρίς να εμβολιαστούν όλοι στη εσωτερική αγορά».

Για Βρετανία

Σχετικά με την κριτική ότι η Βρετανία έχει πετύχει να προχωράει γρηγορότερα από την ΕΕ στους εμβολιασμούς, ο κ. Σχοινάς αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν είναι το σωστό πεδίο αντιπαράθεσης της Ευρώπης με τους τέως εταίρους της.
Προσθέτει πως πράγματι η Βρετανία ξεκίνησε νωρίτερα γιατί το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη, ενώ «εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να απλώσουμε τους σχεδιασμούς μας σε όλες τις εταιρείες που ανέπτυσσαν εμβόλια».
Κατά τον ίδιο, «η συγκεκριμένη παραγωγή από τα εργοστάσια που προορίζεται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν υπόκειται σε ρήτρες τοπικισμού. Δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι μόνο από τα βρετανικά εργοστάσια παρέχονται εμβόλια στη Βρετανία ή μόνο από τα ευρωπαϊκά παρέχονται στην Ευρώπη».

Για Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών δεν έχουν ρωτήσει την Ευρώπη.
Εκτιμά ότι «η σημερινή συγκυρία, μετά τις εντάσεις της περασμένης χρονιάς, είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα, αρχής γεννωμένης της συνάντησης 5+1 στις ΗΠΑ».
Όπως αναφέρει, το βασικό ζητούμενο για την ΕΕ είναι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι από την πρώτη στιγμή ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, «να λειτουργεί με software ευρωπαϊκό, ειδικά στους τομείς κυβερνητικής και πολιτικής δράσης όπου υπάρχει κοινοτική νομοθεσία και αρμοδιότητα».
Προσθέτει πως στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ θα εμπλακεί ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε διευθετήσεις θα αντιβαίνουν αυτής της βασικής αρχής.
Τέλος, αναφέρει στις συναντήσεις του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης και τον Τούρκο, Μ. Cavusoglu, διαπίστωσε ότι «η δυναμική εξελίσσεται θετικά».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης