Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tα «τσακισμένα» εμπορικά ακίνητα απειλή για τα κεφάλαια των τραπεζών

Tα «τσακισμένα» εμπορικά ακίνητα απειλή για τα κεφάλαια των τραπεζών

Πως θα αντιδράσουν οι ελληνικές τράπεζες- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το SREP

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί τα σενάρια για το ΑΕΠ που αφορούν τα stress tests να κρίνονται ικανοποιητικά και απολύτως βατά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο η νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά την πανδημία, χτυπάει σε άλλες μεταβλητές της δοκιμασίας.
Πολύ αρνητικά εμφανίζονται τα σενάρια των stress tests σε ότι αφορά τις τιμές των εμπορικών ακινήτων που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα παρουσιάσουν δριμύα πτώση από το 2021-2023 συνεπεία της τηλεεργασίας και της μείωσης του προσωπικού στους χώρους εργασίας.
Μάλιστα το ποσοστό των εμπορικών κατοικιών βαίνει τόσο μειούμενο με βάση τα adverse senarios όσο πιο αναπτυγμένη είναι μια χώρα ψηφιακά. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως σε ότι αφορά τις υπηρεσίες οι χώροι που θα απαιτηθούν από τούδε και στο εξής θα είναι πολύ μικρότεροι επομένως οι αξίες των εμπορικών ακινήτων μοιραία θα μειωθούν.
Ετσι σε ότι αφορά τη χώρα μας το ποσοστό στο stress senario για τα έτη 2021, 2022, 2023 αθροιστικά είναι 26,1% υποχώρηση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων ενώ στο Λουξεμβούργο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37,1%, στην Ολλανδία 41% και στο Βέλγιο 40,9%.
Μόνον που στη χώρα μας τα καλύμματα των χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών είναι κατά 40% περίπου σε εμπορικά ακίνητα και το ύψος των κόκκινων δανείων πολύ πιο αυξημένο από εκείνο των αντίστοιχων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ετσι εξ αυτού του λόγου και με δεδομένο πως τα stress tests είναι στατικά (ακουμπούν στην αφετηρία της 31,12,20) το αποτέλεσμα της δοκιμασίας εκτιμάται πως θα μεταβληθεί προς το χειρότερο από την παραπάνω μεταβλητή.
Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι παρά η βάση για έναν διάλογο που θα ξεκινήσει προκειμένου να καθοριστεί το SREP μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δοκιμασίας.

Τι θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ECB για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

  1. Οι τράπεζες γνωρίζουν πως η κεφαλαιακή βάση που θα απαιτηθεί στο πλαίσιο των δεδομένων της πανδημίας δεν θα είνα υψηλότερη του 5,5% (CET) την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας την ξεπερνούν κατά πολύ αφού διατηρούν πολύ υψηλότερα buffers και οι δείκτες τους κινούνται περί το 14%.

Αλλωστε οι ελληνικές τράπεζες:

  1. Προγαμματίζουν μέσα στο 22 να μειώσουν δραματικά τα κόκκινα δάνειά τους
  2. Να έχουν προχωρήσει (μία έως δύο από αυτές) σε αυξήσεις κεφαλαίου για να καλύψουν τις τεκτονικές μεταβολές στους ισολογισμούς τους.


Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και οι εκτιμήσεις μιλούν για θετικά αποτελέσματα.

Κρίσιμη ενδιάμεση ημερομηνία αποτελούν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια που θα υποβληθούν στις 31.03.21

Οι τράπεζες θα μιλήσουν για μονοψήφια μεγέθη μεταξύ 5%-9% το 2022 ενώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά οι τρεις από τις τέσσερεις τράπεζες θα έχουν επιτύχει τα μεγέθη αυτά. Εν συνεχεία και αφού έχουν επιτύχει την προαναφερόμενη μείωσηοι τράπεζες θα οδεύσουν να επιτύχουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της ΕΒΑ.
Μέχρι άλλωστε το Μάρτιο θα έχουν ξεκαθαρίσει και όλα τα θέματα σχετικά με τα μορατόρια και ποιοι οφειλέτες θεωρούνται ενήμεροι, ποιοι όχι αλλά και ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω covid ή δυνάμει άλλων παραμέτρων.

Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες αναμένουν τη λειτουργία του Ηρακλή ΙΙ στην οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα μετέχει με νέα τιτλοποίηση και η Eurobank εκτός των άλλων τριών συστημικών τραπεζών.

Ο Ηρακλής Ι ολοκλήρώνεται και σε άμεσα αναμένεται η έγκριση του δεύτερου SPV που θα έχει αντίστοιχες εγγυήσεις με το πρώτο σχήμα και είναι αυτό που τελικά θα ολοκληρώσει το έργο εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης