Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Ελλάκτωρ δεν θα είναι περίπατος για την Reggeborgh – Η αύξηση φέρνει πτώση στην μετοχή και τα σενάρια τρόμου

Ο Ελλάκτωρ δεν θα είναι περίπατος για την Reggeborgh – Η αύξηση φέρνει πτώση στην μετοχή και τα σενάρια τρόμου
Στα όρια της παγκόσμιας πρωτοτυπίας... το 14,5% αγνοεί το 25,57% στον Ελλάκτωρ 
Σχετικά Άρθρα

Η επικράτηση του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, στον όμιλο Ελλάκτωρ δεν σηματοδοτεί, το τέλος των διεργασιών για το μέλλον του ομίλου αλλά αποτελεί το τέλος της αρχής.
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η Reggeborgh με κυριότερα τα εξής

1)Θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 100-150 εκατ που ζητούν οι τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια των οποίων ψήφισαν την Reggeborgh στην αύξηση κεφαλαίου;

Νέα αύξηση κεφαλαίου; - Με ποιους όρους;

2)Εάν σχεδιαστεί αύξηση κεφαλαίου 100-150 εκατ θα πρέπει να υλοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των μετόχων και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπειες στην μετοχή.
Τα 1,40 ευρώ και τα 299 εκατ κεφαλαιοποίηση θα πιεστούν.
Μια αύξηση που είναι απαραίτητη για τον Άκτωρ θα οδηγήσει την μετοχή κάτω από το 1 ευρώ με στόχο τιμή αύξησης 0,50 με 0,60 ευρώ με βάση εκτιμήσεις.

Μπορεί η Reggeborgh να δανείσει τον Ελλάκτωρ;

3)Μπορεί η Reggeborgh να δανείσει τον Άκτωρ ή Ελλάκτωρ;
Η απάντηση είναι πως όχι γιατί τότε εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Ούτε μπορεί η Reggeborgh να τοποθετηθεί ως εγγυητής.
Εάν βρεθεί τρίτος επενδυτής, θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν συνδέεται και πως συνδέεται με την Reggeborgh.
Οπότε η καθαρή λύση είναι αύξηση κεφαλαίου 100 με 150 εκατ όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες.

Το 14,5% αγνοεί το 25,57%

4)Συμβαίνει ένα παράδοξο φαινόμενο, στα όρια της παγκόσμιας πρωτοτυπίας.
Η Reggeborgh με 14,5% καθώς τόσο ελέγχουν άμεσα, όλα τα υπόλοιπα είναι σύμμαχοι που δεν εμφανίζονται ως άμεσα ποσοστά του ολλανδικού fund, έχει διορίσει το 5μελές διοικητικό συμβούλιο και το 25,57% δηλαδή το ποσοστό της Invesco στον Ελλάκτωρ αγνοείται.
Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία.
Το 25,57% να μην έχει ούτε ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και να έχει το 14,55% διορίσει όλα τα μέλη, πρόκειται για μια στρέβλωση που προφανώς δεν θα πάρει μακριά, δημιουργεί τοξική κατάσταση και προοιωνίζει σενάριο τρόμου.
Με βάση τα δεδομένα την Reggeborgh υποστήριξαν πέραν του 14,5% που ελέγχει άμεσα, το 12,55% του Μπόμπολα, το 3,8% των τραπεζών, ο ΕΦΚΑ με 0,9% δεν ψήφισε, το 5% της Barclays και κάποιοι άλλοι επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά η Invesco κατέχει το 25,57% της Ελλάκτωρ και δυνητικά μπορεί να φθάσει στο 30,57% εάν εξαγοράσει το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Reggeborgh.

Θα εξασκηθεί η option του Μπόμπολα;

5)Ενώ η Ελλάκτωρ θα κατευθύνεται προς αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετήσει και το ομολογιακό 650 εκατ που δεν επιτρέπει συμμετοχή της Ελλάκτωρ άνω των 50 εκατ ευρώ αύξηση της Άκτωρ… η μετοχή θα πιεστεί και η Reggeborgh θα πρέπει να ασκήσει – εάν ασκήσει έχουμε πολλές επιφυλάξεις – την option του Μπόμπολα.
Λήγει αρχές Μαρτίου 2021 και θα πρέπει για το 12,55% ή 26,8 εκατ μετοχές να πληρώσει 2,1 με 2,2 ευρώ όπως φημολογείται δηλαδή 56 με 57 εκατ και να συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου.
Εάν δεν εξασκηθεί η option θα πρέπει είτε ο Μπόμπολας να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου είτε να μην συμμετάσχει οπότε θα υποστεί αραίωση – απίσχναση – dilution.

6)Η Invesco νομίζουν πολλοί, ότι οι εφοπλιστές που την ελέγχουν οι Καυμενάκης και Μπάκος θα καταστούν παθητικοί ή ανενεργοί επενδυτές.
Μάλλον θα διαψευστούν όσοι υποστηρίξουν αυτό το σενάριο.
Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι τώρα αγνοούν τον μεγαλύτερο μέτοχο της Ελλάκτωρ.

Τι θα κάνει η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ; - Απαιτείται άμεσα ενημέρωση

7)Μέχρι τώρα η Reggeborgh δεν έχει πει τι θα πράξει στον Ελλάκτωρ.
Είναι εντυπωσιακό αλλά δεν έχει υπάρξει καθ΄ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας τι σχεδιάζει να πράξει.
Θα τον κρατήσει αυτόνομο, θα τον αναπτύξει, θα τον διαμελίσει, θα τον συρρικνώσει;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και ακόμη περισσότερα τα ζητήματα που θα ανακύψουν… το βέβαιο είναι ότι ο Ελλάκτωρ δεν είναι περίπατος για την Reggeborgh.
Ο χρόνος θα δείξει εάν η Reggeborgh κέρδισε την μάχη ή κέρδισε τον πόλεμο ή η νίκη της ήταν Πύρρειος.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews.gr

Ο Ελλάκτωρ στο επίκεντρο

Σε αυτή την χρονική φάση, στην μεγάλη μάχη επικράτησης της Ελλάκτωρ κυριάρχησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh που ενώ άμεσα κατέχει το 14,5% διόρισε το σύνολο της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η Reggeborgh με 14,5% άμεσα και η Invesco ο έτερος διεκδικητής της Ελλάκτωρ κατέχει το 25,57% των μετοχών και δεν έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Η Reggeborgh είναι ολλανδικός επιχειρηματικός όμιλος που έχει παρουσία στην Ελλάδα άμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,3% και στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 14,5%.
Η Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου ελέγχουν το 25,57% και από ότι φαίνεται τηρούν με συνέπεια τον σχεδιασμό τους, καθώς καταβάλλουν τμηματικά το τίμημα αλλά επί της ουσίας είναι κάτοχοι του 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,57% άμεσα να μην έχει καμία συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
Βέβαια από την άλλη πλευρά η Reggeborgh δεν έχει μόνο 14,5% όπως αποδείχθηκε στην μάχη της Γενικής Συνέλευσης.
Εάν συμπεριληφθεί το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ καθώς και ένα ποσοστό 9% με 10% που έμμεσα και αφανώς ελέγχει, η Reggeborgh κατέχει το 36,55%.
Όμως η Reggeborgh δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι κατέχει το 36,55% για πολλούς λόγους με κυριότερο, θα υποχρεωθεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει δυνητικά έως και το 100% των μετόχων.
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί η Reggeborgh δεν μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση καθώς εάν αποκαλυφθεί ότι άμεσα ελέγχει το 36,5%, έχει διορίσει το διοικητικό συμβούλιο, τότε θα τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς θα επιβεβαιωθεί ότι το ολλανδικό family fund ελέγχει το 30,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 36,5% της Ελλάκτωρ.
Εγείρονται ζητήματα επιτροπής ανταγωνισμού.

Δεν είναι τυχαία η στρατηγική της Reggeborgh

Η στρατηγική της Reggeborgh δεν είναι τυχαία.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 14,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και όλα τα άλλα ποσοστά έμμεσα.
Δεν έχει εξασκήσει την option του Μπόμπολα το 12,55% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 10% της Ελλάκτωρ το κατέχει αφανώς.
Η στρατηγική αυτή δεν έγινε τυχαία, π.χ. για να μην πληρώσει χρήματα – ισχύει και αυτό – αλλά κυρίως να μην τεθούν θέματα ανταγωνισμού καθώς η Reggeborgh είναι βασικός μέτοχος σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.
Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά εάν θα εξασκήσει την option του Μπόμπολα η Reggeborgh – φημολογείται ότι του έχουν προτείνει τιμή εξάσκησης τα 2,10 με 2,20 ευρώ ανά μετοχή αλλά ουδέποτε έχει αναφερθεί επίσημα.
Η Reggeborgh κατάφερε με 14,5% και με 35 εκατ ευρώ να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.
Η Reggeborgh λοιπόν δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυτόκλητα.
Δεν είναι ο σκοπός της Reggeborgh να έχει ποσοστά πάνω από την καταστατική μειοψηφία το 33%.

Επίκειται αύξηση κεφαλαίου 100 με 150 εκατ ευρώ

Ο Ελλάκτωρ χρειάζεται για την εταιρία Άκτωρ τον κατασκευαστικό βραχίονα περίπου 100 με 150 εκατ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι.
Η αύξηση κεφαλαίου εάν υλοποιηθεί στον Ελλάκτωρ θα επιφέρει ενδιαφέρουσες μετοχικές αλλαγές, εάν πραγματοποιηθεί στην θυγατρική θα δρομολογηθούν άλλα δεδομένα.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε και αξιολογήσουμε την στρατηγική της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ καθώς πρέπει να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό τι θα πράξουν, πως θα δομείται ο νέος όμιλος, θα υπάρχει νέος όμιλος, θα διασπαστεί η Ελλάκτωρ, θα διαμελιστεί, τι θα συμβεί;

Τι θα πράξει η πλευρά της Invesco;

Επίσημα η Invesco είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 25,57% στην Ελλάκτωρ και μαζί με το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη θα μπορούσε να ελέγχει το 30,5% των μετοχών.
Ουσιαστικά και επίσημα θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ.
Η παρουσία της Invesco στον Ελλάκτωρ ευνοεί – βραχυπρόθεσμα – και τα σχέδια της Reggeborgh καθώς πολύ άνετα μπορεί να υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον Ελλάκτωρ είναι η Invesco άρα δεν εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Η Invesco αποτελεί μια καλή παραλλαγή της Reggeborgh για να μην τεθούν θέματα ανταγωνισμού.
Οπότε η Reggeobrogh χρειάζεται την Invesco, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές και δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν στο 33% των μετοχών του Ελλάκτωρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης