Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει ΤΧΣ και ΤτΕ – Αλλάζει ο χαρακτήρας του Ταμείου, γίνεται κοινός μέτοχος, έρχονται διοικητικές αλλαγές

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει ΤΧΣ και ΤτΕ – Αλλάζει ο χαρακτήρας του Ταμείου, γίνεται κοινός μέτοχος, έρχονται διοικητικές αλλαγές
Aλλάζει πλήρως μορφή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από ταμείο ειδικού σκοπού μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο των ελληνικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με εντολή ευρωπαϊκών θεσμών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) που επιτέλεσαν επί πολλά χρόνια σημαντικό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα αξιολογήσει το εάν και κατά πόσο αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί.
Να σημειωθεί ότι ειδικά στο ΤΧΣ δεν θα αξιολογηθεί εάν επενδύθηκαν 44 δισ. ευρώ και σήμερα έχουν 1,35 δισ. αξία, αλλά το εάν κατάφερε να επιτύχει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που ήταν και ο βασικός του σκοπός.
Άπαξ και αλλάζει ο χαρακτήρας του Ταμείου πλέον θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος οπότε και θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους, οπότε ότι αποφάσεις λαμβάνει, πχ στη συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου, θα έχουν καθαρά επενδυτικό σκοπό.

Στο μικροσκόπιο θεσμών και κυβέρνησης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr (BN) αλλάζει πλήρως μορφή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από ταμείο ειδικού σκοπού μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο των ελληνικών τραπεζών.
Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή η οποία θα περάσει με το νέο νόμο που αφορά το ΤΧΣ, θα επιφέρει ταυτόχρονα και διοικητικές αλλαγές στο Ταμείο.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες άπαξ και το Ταμείο μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο δεν μπορεί τα μέλη του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής να προέρχονται ή να έχουν διοριστεί από εποπτικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Μάλιστα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Martin Czurda, αλλά και άλλα στελέχη του ταμείου θα αντικατασταθούν ή ενδέχεται να αντικατασταθούν το επόμενο διάστημα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το ΤΧΣ μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο, αποχωρεί η ΤτΕ – Η ρήτρα νομικής ευθύνης και οι αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών

Στις επόμενες 4-5 ημέρες ο νόμος που θα αλλάζει το προφίλ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επιδοθεί στην ΕΚΤ η οποία θα χρειαστεί 3-4 εβδομάδες για να γνωμοδοτήσει.
Με βάση τον σχεδιασμό έως τι πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου 2021 θα έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης ο νόμος που θα διέπει τον Ηρακλή ΙΙ θα είναι έτοιμος μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου 2021, θα καλύπτει 30-32 δισεκ. προβληματικά δάνεια και το κράτος θα παρέχει εγγυήσεις 11-12 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά με τον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ το ελληνικό δημόσιο θα έχει παράσχει 22-23 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει

Το 61,34% της Πειραιώς τρέχουσας αξίας 463 εκατ ευρώ
Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας τρέχουσας αξίας 726 εκατ ευρώ
Το 10,9% της Alpha bank τρέχουσας αξίας 130 εκατ ευρώ
Το 1,4% της Eurobank τρέχουσας αξίας 29 εκατ ευρώ

Η συνολική αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1,35 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά επενδύθηκαν περίπου 44 δισεκ. ευρώ ή συνολική λογιστική ζημία 97% επί της συνολικής επένδυσης.

Τι βασικές αλλαγές τις έχει παρουσιάσει κατ΄ αποκλειστικότητα το bankingnews πολύ έγκαιρα, ωστόσο ο νέος νόμος εστιάζει στα εξής

Αλλάζει επενδυτικό προφίλ το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το ΤΧΣ είχε στόχο να συμβάλλει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή στην σταθερότητα των τραπεζών.
Ως ειδικό νομικό πρόσωπο θα πρέπει να κρατήσει μέρος αυτού του ρόλου αλλά θα πρέπει να εξελιχθεί το προφίλ του.
Θα πρέπει το ΤΧΣ να μετατραπεί περισσότερο σε κοινό μέτοχο.
Κοινός μέτοχος σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί πλέον περισσότερο για την αποκομιδή κέρδους αλλά χωρίς να συγκρούεται με άλλους μετόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης το ΤΧΣ θα επιλέγει το πότε θα συμμετέχει πλήρως ή μερικώς στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και θα συνεχίσει να διατηρεί ένα ρόλο εγγυητή κάλυψης των αυξήσεων κεφαλαίου.

Αποσυνδέεται η Τράπεζα της Ελλάδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Άπαξ και αλλάζει το προφίλ του ΤΧΣ, είναι εύλογο να αλλάξει και η διοικητική του δομή, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να συνδέεται π.χ. με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΤΧΣ δεν είναι επόπτης των τραπεζών, είναι Ταμείο σε ρόλο μετόχου που τώρα θα αλλάξει προφίλ και θα εξελιχθεί σε κοινό μέτοχο.
Προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σχέση η Τράπεζα της Ελλάδος με το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, η ΤτΕ χρησιμοποίησε τον ρόλο της και στο ΤΧΣ για να απορρίψει ή εγκρίνει τραπεζικά στελέχη.

Τι θα περιλαμβάνει η ρήτρα νομικής ευθύνης

Το κράτος κατανοεί ότι η μετατροπή του ΤΧΣ από Ταμείο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σε κοινό μέτοχο που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενέχει ρίσκα για την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πολλά τα ζητήματα

Θα συμμετέχει το ΤΧΣ μερικώς, ολικώς ή κατά το δοκούν στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ποιοι παράγοντες θα το καθορίζουν;
Θα μπορεί να αποεπενδύει μέσω placement το ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και με ποιους όρους;
Εάν το ΤΧΣ συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου ή πουλήσει μετοχές, οι μεγάλες αποκλίσεις από τις παρελθούσες τιμές δεν θα πρέπει να συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Τι θα περιλαμβάνει ο νόμος για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών;

Ο νέος νόμος που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ρήτρα.
Πως θα στελεχώνονται τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών;
Η κυρίαρχη άποψη ήταν να στελεχώνονται κατά βάση από τραπεζικά στελέχη του εξωτερικού.
Το καθεστώς αυτό αλλάζει, ώστε περισσότεροι έλληνες να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια.
Επίσης το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος θα συμμετέχει ενεργά στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών χωρίς όμως να λειτουργεί εις βάρος των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αποσύρεται η ρήτρα του veto

Ως γνωστό στο υφιστάμενο καθεστώς που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών μπορεί να ασκήσει veto σε αποφάσεις της διοίκησης.
Πλέον ως κοινός μέτοχος το ΤΧΣ δεν θα έχει δικαίωμα veto, το ΤΧΣ θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχουν οι κοινοί μέτοχοι και όχι ειδικές ρήτρες όπως το veto.

Υποσημείωση

Η παρουσία του ΤΧΣ ως κοινού μετόχου, μπορεί να μην αλλάξει δραστικά τους συσχετισμούς με βάση το υφιστάμενο καθεστώς αλλά αποτελεί προπομπό της σχεδιαζόμενης μείωσης των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Χρηματιστηριακά μπορεί να θεωρηθεί και θετική εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης