Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τι περιμένoυμε από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2021

Capital Economics: Τι περιμένoυμε από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2021
Η επικείμενη αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία θα είναι ιστορικής σημασίας
Στις κυριότερες εκλογικές αναμετρήσεις του 2021 σε όλο τον πλανήτη αναφέρονται οι αναλυτές της Capital Economics.
Ενώ οι εκλογές στις προηγμένες οικονομίες είναι απίθανο να προκαλέσουν αποφασιστικές αλλαγές στην κατεύθυνση, υπάρχουν κάποιες αναμετρήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες που παρακολουθούν οι αναλυτές.
«Ενώ οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλύφθηκαν από οικονομικούς σχολιαστές με πολλή φαντασία, υποψιαζόμαστε ότι πολύ λιγότερο μελάνι θα χυθεί για τις εκλογές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένς για φέτος στην Ευρώπη», σημειώνουν.
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τα μετριοπαθή κόμματα θα παραμείνουν στην εξουσία, αποκλείοντας τυχόν μεγάλες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, τις ατζέντες μεταρρυθμίσεων ή τις εξωτερικές σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν μακροοικονομικές ή χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά, σύμφωνα με την Capital Economics.

Γερμανία

Η επικείμενη αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία θα είναι ιστορικής σημασίας, αλλά είναι απίθανο να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομική πολιτική στη Γερμανία ή για την ΕΕ.
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ποιος θα διαδεχθεί τη Μerkel στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν αναμένεται να εφαρμόσει κάποια σημαντική τομή στις πολιτικές που αφορούν τα δημοσιονομικά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι λαϊκιστές, αν και η υποστήριξη προς το κόμμα AfD έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ολλανδία /Νορβηγία

Όσον αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Νορβηγία, δεδομένου ότι η δομή του πολιτικού συστήματος παρέχει ακόμη μικρότερο περιθώριο για σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές.
Το σκάνδαλο των επιδομάτων που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης Rutte στην Ολλανδία, δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του μεγαλύτερου κόμματος της Ολλανδίας.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμένουν αδύναμα και κανένα να μην ξεπερνά το 10% στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα LDP του πρώην πρωθυπουργού Abe, βρίσκεται σε τροχιά νίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η δημοστικότητα του πρωθυπουργού Suga έχει μειωθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κερδίσει την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα εκτιμάται ότι θα παραμείνει πιστό στη γραμμή του «Αbenomics».
Οι αναλυτές αναμένουν έξτρα χαλαρή νομισματική πολιτική και μέτρια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ιταλία

Ερωτηματικό αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκύψει νέα κυβέρνηση και δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε στενό εύρος.
Ωστόσο, στην περίπτωση εκλογών, οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» μία ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση συνασπισμού Salvini - Meloni.

Αναδυόμενες

Εν τω μεταξύ, οι εκλογές στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλαγές στη μακροοικονομική πολιτική.
Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αυξάνεται η δυσαρέσκεια κατά της λιτότητας, η οποία επιδεινώνεται από την οικονομική επίπτωση της πανδημίας.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε από τους λαϊκιστές να ασκήσουν χαλαρή δημοσιονομική πολιτική για να προχωρήσουν.
Δεδομένου ότι το Περού και η Χιλή έχουν σταθερούς ισολογισμούς, δεν περιμένουμε αυτό να αποτελέσει σημαντικό ζήτημα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική αντίδραση στην αγορά του Ισημερινού, όπου, παρά τη ζοφερή δημοσιονομική θέση, θέλει να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία του ΔΝΤ και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες», σχολιάζουν οι αναλυτές.

capital5897.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης