Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές, ράλι στο ασήμι - Κέρδη +1,61% o S&P 500, ο DAX +1,41%

Άνοδος στις αγορές, ράλι στο ασήμι - Κέρδη +1,61% o S&P 500, ο DAX +1,41%

Κέρδη στη Wall Street, στο ασήμι στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα 1/2 στις διεθνείς αγορές, με όχημα τις μετοχές της εξόρυξης, λόγω του ράλι στις τιμές του ασημιού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Reddit.

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα ανακοινωθούν αποτελέσματα από 99 εταιρείες του S&P όπως Alphabet, Amazon, Alibaba, Snap, Exxon, Biogen, Pfizer και Chipotle.
Οι επενδυτές αφήνουν για λίγο πίσω τους την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και στρέφουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα τριμήνου.
Οι απώλειες στην αμερικανική αγορά ακολούθησαν την έκρηξη της μεταβλητότητας σε μεμονωμένες εταιρείες που είχαν βρεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες να είναι στο επίκεντρο ανοικτών πωλήσεων (short).
Οι εταιρείες αυτές, όπως η StopGame και η AMC μεταξύ άλλων, συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα από μικροεπενδυτές που οργανώνονται στο Ιντερνετ, με τις μετοχές τους να εκτινάσσονται σε ένα ξέφρενο ράλι, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα funds που είχαν θέσεις short.
Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων στρέφεται ο επενδυτικός «στρατός» της Reddit μετά την πρωτοφανή επίθεση των μικροεπενδυτών στα hedge funds, με όχημα κυρίως τη μετοχή της GameStop.
Το ασήμι καταγκατέγραψε ράφει άλμα 11% σττα 29,97 δολ. η ουγγιά, μετά το +6% της προηγούμενης εβδομάδας.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο ETF που παρακολουθεί το μέταλλο, κατέγραψε πρωτοφανή καθαρή εισροή 944 εκατ. δολαρίων.

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid - Στον αέρα ... τα εμβόλια - Συμφωνία ΕΕ – AstraZeneca

Παγκόσμιο συναγερμό και νέα περιοριστικά μέτρα προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τη στιγμή που επιστήμονες και φαρμακοβιομηχανίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν τα εμβόλια που κυκλοφορούν, μπορούν να παρέχουν προστασία και να είναι αποτελεσματικά.
Αν και εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται στην «φαρέτρα» των κρατών να προστεθούν δύο ακόμα εμβόλια (αυτά της Johnson & Johnson και της Novavax), το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, λόγω των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν.
Ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν ανακοινώσει πως τα εμβόλια τους είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά κατά της βρετανικής παράλλαξης του ιού, αλλά παραδέχονται πως η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται σχεδόν στο μισό όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσοίωνη εξέλιξη που ενδεχομένως μπορεί να ακυρώσει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως σήμερα από την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και που απειλεί να διαψεύσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά.
Αποτέλεσμα των μεταλλάξεων αυτών είναι να πυροδοτούνται νέα κύματα της επιδημίας, γεγονός που με τη σειρά σηματοδοτεί νέα περιοριστικά μέτρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.
Στις ΗΠΑ, ο Ιανουάριος του 2021 αποδείχθηκε ο πιο θανατηφόρος μήνας από την έναρξη της πανδημίας, στην Ευρώπη, όπου τελικά υπήρξε συμφωνία με την AstraZeneca για περισσότερες δόσεις εμβολίων και μάλιστα πιο γρήγορα, ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ στη Λατινική Αμερική η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη με τα συστήματα υγείας να δοκιμάζονται για άλλη μια φορά.
Στις θετικές εξελίξεις είναι ότι η Κίνα φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που η ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ συνεχίζει τις έρευνες στην πόλη Wuhan σε μια προσπάθεια να διερευνήσει το πώς και το πότε ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα.
wall.JPG


Northrop Grumman: Συμφωνία με την Goldman Sachs για επαναγορά ιδίων μετοχών

Η Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι σύναψε μια συμφωνία επαναγοράς ιδιων μετοχών με τη Goldman Sachs.
Η αμυντική εταιρεία τόνισε ότι θα λάβει αρχικά 5,9 εκατ. Μετοχές, που αντιστοιχούν στο 85% των αναμενόμενων επαναγορών, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 286,61 δολάρια.
Ο τελικός αριθμός των μετοχών που θα αγοραστούν θα βασίζεται στην μέση σταθμισμένη τιμή στη διάρκεια της συναλλαγής, μείον της έκπτωσης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο.
Η εταιρεία έχει εξουσιοδότηση για επαναγορά μετοχών 5,8 δισ. δολαρίων.

Kέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τα εμβόλια μετά και τις εντάσεις που υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ε.Ε. και της AstraZeneca.

europe.JPG

Όπως ανακοινώθηκε 40.000.000 δόσεις αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ η AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο.
Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει.
Οι επενδυτές αφήνουν για λίγο πίσω τους την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και στρέφουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου 2020.

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση στη μεταποίηση τον Ιανουάριο, παρά τα νέα lockdown

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, παρά την επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο τελικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, από τις 55,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.
«Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό στις αρχές του 2021, αν και η ανάπτυξη εξασθένισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ανάκαμψή της, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό θέτουν νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,6 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει καθαρά πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης». Ωστόσο, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του τομέα υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό για κάποιο χρονικό διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν χλωμές και θα χρειαστούν έως δύο χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ στα προ του κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα.
Οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη για τους χρόνους παράδοσης στις 31,6 από 34,4 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, με τη χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι.

Ευρωζώνη: Σταθερή στο 8,3% η ανεργία τον Δεκέμβριο, παρά τα συνεχιζόμενα lockdowns

Σταθερή στο 8,3% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, παρά τα συνεχιζόμενα lockdown, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα 13,671 εκατ. άνθρωποι ήταν χωρίς εργασία τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς (στα 19 κράτη της ευρωζώνης), σημειώνοντας μικρή άνοδο από τα 13,616 εκατ. του Νοεμβρίου.
Σε Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρο, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε τον Δεκέμβριο, ενώ σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία η ανεργία ελαφρώς αυξήθηκε.

Γερμανία: Πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο, αλλά άνοδος συνολικά το 2020

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τo λιανεμπόριο στην Γερμανία σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των αυστηρότερων μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η οποία κατέπνιξε τον καταναλωτισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με σημερινά (1/2) στοιχεία.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,6% τον Δεκέμβριο του 2020.
Ωστόσο, σε επίπεδο έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,9%, παρά την πανδημία, ανέφερε το η στατιστική υπηρεσία.

Το νέο στρατηγικό πλάνο του γκρουπ Renault προσβλέπει στην ανάκαμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων

Παρουσιάστηκε από το διευθυντή του γκρουπ Renault, Luca de Meo το νέο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας με την ονομασία RENAULUTION που αποσκοπεί στην ανάκαμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων, την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη στροφή προς την τεχνολογία, την ενέργεια και την κινητικότητα.
Το γκρουπ θέλει μέχρι το 2023 να ξεπεράσει το 3% του συνολικού λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, εξασφαλίζοντας περίπου 3 δισ. ευρώ σωρευτικών λειτουργικών ελεύθερων ταμειακών ροών, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια θέλει να φθάσει στο 5% του συνολικού λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, εξασφαλίζοντας επιπλέον 6 δισ. ευρώ σωρευτικών ελεύθερων ταμειακών ροών.

Ράλι στις αγορές της Ασίας

Ράλι κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ράλι που σημειώνει το ασήμι και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,8% στις 3.928 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +1,55%, στις 28.091,05 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,16%, στις 1.829,84 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,6% στις 28.892 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 3.505 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άλμα +5% στις 48.629μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης