Τελευταία Νέα
Διεθνή

AstraZeneca / Oξφόρδη: Χορήγησαν σε εθελοντές λάθος δόση εμβολίου στις κλινικές δοκιμές και το έκρυψαν

AstraZeneca / Oξφόρδη: Χορήγησαν σε εθελοντές λάθος δόση εμβολίου στις κλινικές δοκιμές και το έκρυψαν
Οι ερευνητές της Οξφόρδης δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους εθελοντές της κλινικής δοκιμής γ' φάσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για ένα λάθος δοσολογίας όταν ανακαλύφθηκε, αλλά έγινε προσπάθεια συγκάλυψης, σύμφωνα με έγγραφο
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 1.500 από τους πρώτους εθελοντές της κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου του εμβολίου Oxford / AstraZeneca COVID-19 έλαβαν λάθος δόση, σύμφωνα με επιστολή που έχει στα χέρια του το  Reuters.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στους συμμετέχοντες δόθηκε περίπου μισή δόση αντί για την πλήρη, λόγω ενός λάθους μέτρησης από τους ερευνητές της Οξφόρδης.
Εξετάζοντας το ηθικό σκέλος της πράξεις οι γιατροί πιστεύουν ότι η επιστολή δείχνει αδιαφανή συμπεριφορά απέναντι στους συμμετέχοντες στη δοκιμή, που δεν θα πρέπει να υφίσταται.
Ωστόσο, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του λάθους και το ατύχημα της δοσολογίας παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες στη δοκιμή σε μια επιστολή πολύ αργότερα, την 8η Ιουνίου ως ευκαιρία για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να μάθουν πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο σε διαφορετικές δόσεις.

H επιστολή διαστρέβλωσης

Η επιστολή υπεγράφη από τον επικεφαλής ανακριτή των δοκιμών, καθηγητή της Οξφόρδης Andrew J. Pollard, και εστάλη στους εθελοντές που υπέστησαν το λάθος.
Η επιστολή του Pollard δεν αναγνώρισε κανένα λάθος, ούτε αποκάλυψε ότι οι ερευνητές είχαν ήδη αναφέρει το ζήτημα στις  βρετανικές ρυθμιστικές αρχές υγείας, οι οποίοι στη συνέχεια είπαν στην Οξφόρδη να προσθέσει μια άλλη ομάδα δοκιμών για να λάβει την πλήρη δόση, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της δοκιμής.
Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των συμμετεχόντων στη δοκιμή.
Ακόμη κι αν αυτό είναι απόλυτα σωστό, ηθικά εγείρει θέμα διαφάνειας, όπως δήλωσαν στο Reuters, καθώς οι εθελοντές σε κλινικές δοκιμές πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τυχόν αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης