Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Αλαζονική η κυβέρνηση - Ο Μητσοτάκης αναζητά τις εκλογές

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Αλαζονική η κυβέρνηση - Ο Μητσοτάκης αναζητά τις εκλογές
Βυθισμένη στην ύφεση η Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2021 υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αλαζονική διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναζητά τις εκλογές.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Αχτσιόγλου είπε πως έχει διαμορφωθεί μια πολύ αρνητική κατάσταση στην οικονομία, τονίζοντας ότι το πολύ ανησυχητικό είναι ότι «δεν φαίνονται οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη».
«Τους πρώτους μήνες του '21 η χώρα θα τους περάσει βυθισμένη στην ύφεση.
Ως χώρα δεν είδαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το μέγεθος της ύφεσης που σημειώθηκε το 2020.
Είναι πιο βαθύ από οποιαδήποτε στιγμή της κρίσης που είχε προηγηθεί στη χώρα.
Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη το 2020, αν και μπήκε στην πανδημική κρίση πιο αργά από όλους κι ενώ περάσαμε το πρώτο κύμα πολύ ήπια.
Ενώ είχαμε και μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες και το «μαξιλάρι» ασφαλείας και τη μεγάλη ρευστότητα που έδινε η ΕΚΤ» υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου.

Δεν στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή στην πραγματικότητα μη ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με απευθείας επιχορηγήσεις, όχι δανεισμούς και όχι μέτρα αποσπασματικά.
Έκανε αυτή την επιλογή, που σε μεγάλο βαθμό συνέτεινε στο να έχουμε αυτή τη μεγάλη ύφεση.
Όταν έρθει η ώρα που νομίζεις ότι τώρα μπορούμε να δούμε τι θα γίνει με την οικονομία, είναι πια ήδη πολύ αργά.
Το λάθος σε αυτή την αντίληψη είναι ότι νομίζει η κυβέρνηση ότι αν κάνει «κράτει» ή μια διαφορετική διαχείριση, θα μπορεί να έχει τις δυνατότητες να επέμβει και να σώσει πράγματα αργότερα.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ακολούθησαν μια τακτική με απευθείας επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου.

Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείσα τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κα.Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «το 2020 θα κάναμε απευθείας ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι δάνεια’.
«Αυτή τη στιγμή ο όγκος των χρεών που έχει συσσωρευτεί πάνω από τις επιχειρήσεις είναι αυτός που τις οδηγεί στο να βάζουν λουκέτα.
Οι πρώτοι κύκλοι της επιτρεπτέας προκαταβολής είναι όλοι επιστρεπτέοι, οι τελευταίοι έχουν μη επιστρεπτέα κομμάτια.
Επιμένουμε εδώ και καιρό πως πρέπει η επιστρεπτέα να γίνει μη επιστρεπτέα.
Προχθές βγήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε «γιατί δεν το κάνετε;».
Αν αυτό συμβεί τελικά, θα είναι πολύ αργά, διότι πολλές επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει, η κατανάλωση θα έχει πέσει κι άλλο, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ένα εισοδηματικό επίπεδο για να μπορούν να κινηθούν» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου.

Έχουν αρχίσει τα λουκέτα στην εστίαση

«Η χώρα μας έχει και το πρόβλημα, ότι επειδή είναι μικρομεσαίες οι επιχειρήσεις, και πολύ μικρές, δεν είναι ότι θα μπορέσουν λίγο να περιορίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα και να επανέλθουν.
Βάζουν λουκέτο.
Ήδη έχουν ξεκινήσει κυρίως στην εστίαση.
Φωνάζουν οι άνθρωποι εκεί και τους ειρωνεύεται προκλητικότατα ο κ. Γεωργιάδης.
Έχουμε μια κυβέρνηση πολύ αλαζονική απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων.
Τους ειρωνεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο χθες.
Αν μπουν λουκέτα στην εστίαση, μιλάμε για 400.000 εργαζόμενους που είναι στον αέρα» είπε η κα.Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τρία ρεαλιστικά πράγματα που θα βοηθούσαν: Να γίνει ρύθμιση χρεών με κούρεμα βασικής οφειλής, δεν φταίνε οι άνθρωποι γι΄ αυτά τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2020.
Αν δε κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, μονίμως θα υπομονεύει την όποια αναπτυξιακή δυνατότητα.
Δεύτερον να μετατραπεί η επιστρεπτέα σε μη επιστρεπτέα.
Είναι αστείο ακόμα να μιλάμε για δάνεια σε επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να κλείσουν και να απολύσουν όλους τους εργαζόμενούς τους.
Τρίτον, να στηριχτούν ή να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους.
Αυτά είναι εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» είπε η κα.Αχτσιόγλου, η οποία σε ερώτηση αν βλέπει άμεσα εκλογές, υποστήριξε ότι τις αναζητά ο κ.Μητσοτάκης.
«Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης το αναζητά.
Βλέπει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια και στον τρόπο της διαχείρισης της πανδημίας και στον τρόπο της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης» είπε η κα.Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης