Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία στη μέγγενη του κορωνοϊού

tags :
Moody’s: Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία στη μέγγενη του κορωνοϊού
Στη μέγγενη του κορωνοϊού Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, σύμφωνα με τη Moody’s

Η δημοσιονομική κατάσταση τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της Ιταλίας εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Αν μη τι άλλο, η πανδημική κρίση άφησε βαθιά σημάδια…
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έχει ήδη υποβαθμίσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε Aa3 τον Οκτώβριο του 2020, τότε που δεν φαινόταν λύση μπροστά στο τότε αδιέξοδο του Brexit.
Όμως, παρά τις ευτυχείς διαπραγματεύσεις, δεν έχουν αλλάξει πολλά για τη βρετανική οικονομία.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την Ιταλία, τα ερωτήματα που περιπλανώνται βασανιστικά στη σκέψη των οικονομικών αναλυτών έχουν να κάνουν με το κατά πόσο θα μπορούσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτοί οι παράγοντες δύσκολο να αποτιμηθούν ξεχωριστά από την πανδημία, καθώς τα δύο κράτη έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, μιας νόσου που έχει προκαλέσει πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Δημοσιονομική άγκυρα

«Κάποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν τα επίπεδα χρέους ανέβαιναν, θα μειώνονταν ξανά με πολύ γρήγορο τρόπο.
Όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρει δημοσιονομική άγκυρα» αναφέρει η Moody’s
Μέχρι στιγμής, η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών παρέχει το μέτρο του backstop, επιτρέποντας δανειακή χρηματοδότηση με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
Οι αποδόσεις του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 0,35% την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα το ιταλικό δεκαετές μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές διαπραγματευόταν στο 0,64%.
Το χρέος της Ιταλίας δε εκτιμάται το 2021 στο 158% επί του ΑΕΠ – κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Γαλλία και Γερμανία.
Την ίδια στιγμή, το α’ τρίμηνο ξεκινά μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.
«Ανάπτυξη και χρέος είναι δύο μεγάλες πιστωτικές προκλήσεις.
«Για μια χώρα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προκλήσεις διαρθρωτικής ανάπτυξης, το να βλέπεις κανείς την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι πολύ σημαντικό.
Καθοριστικός παράγοντας θα αποτελέσει η πολιτική κατάσταση» καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης