Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές, πρωταγωνιστεί η τεχνολογία - Άνοδος +1,37% ο S&P 500, η Gamestop -60%

Κέρδη στις αγορές, πρωταγωνιστεί η τεχνολογία - Άνοδος +1,37% ο S&P 500, η Gamestop -60%

Ανοδικά οι αγορές με το επίκεντρο τα εμβόλια

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2021 τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας και τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο, να δίνουν ώθηση στους δείκτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδυτές παρακολουθούν τα σημάδια πως η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι πολύ μακριά καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται την ίδια ώρα που τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι αρχίζουν αν μειώνονται εν μέσω lockdown.
Μερικές μετοχές και το ασήμι, βρέθηκαν στο επίκεντρο μικρών πιέσεων με στρατηγικούς επενδυτές να αναρωτιούνται ποιες μετοχές θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες.
Οι μετοχές της Gamestop με άνοδο +400% την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά -30% τη Δευτέρα 1/2 και σήμερα η πτώση συνεχίστηκε με την μετοχή να κλείνει στο -60% με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 90 δολάρια.
gamestop.JPG

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με συνολικά 111 εταιρείες του δείκτη S&P 500 να γνωστοποιούν αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά τους μεγέθη για το τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ των οποίων οι Amazon και Alphabet σήμερα 2 Φεβρουαρίου.
wall_street.JPG


106833537-1612213576637-20210201_gme_sp500_intraday.png
ΗΠΑ: Στο επίκεντρο το πακέτο στήριξης 1,9 τρισ. δολ.

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden όσον αφορά το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Οι επαφές του με ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών μπορεί να χαρακτηρίζονται εποικοδομητικές, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάρτισαν ένα κοινό νομοθετικό μέτρο για τον προϋπολογισμό, οικονομικού ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, σε μία κίνηση με στόχο την παράκαμψη των Ρεπουμπλικάνων για το πακέτο βοήθειας κατά της COVID-19, πριν από τη συνάντηση που είχε ο Biden με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer ανακοίνωσε το σχέδιο για την κατάθεση ενός νομοθετικού μέτρου για τον προϋπολογισμό του 2021 στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να επιταχύνει τις διαδικασίες για το πακέτο βοήθειας κατά του κορωνοϊού και στα δύο νομοθετικά σώματα.

Παντού μάσκες στις ΗΠΑ, κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη - Μια δόση εμβολίου αρκεί για ασθενείς covid

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα κράτη παγκοσμίως καθώς το κύριο μέλημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας που μεταξύ άλλων δεν θα επιτρέψει στον ιό να μεταλλαχθεί και άρα να καταστρέψει όσα έχει πετύχει ως σήμερα η ανθρωπότητα σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου πόλεμο με την covid.
Με τις μεταλλάξεις να απειλούν να ακυρώσουν τα εμβόλια, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στην παραγωγή και διάθεση τους όσο και στην χορήγηση τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ ήδη σχηματίζονται ουρές για τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενώ στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται ιδιαίτερα σε εμβολιασμούς, μελετάται πλέον να χορηγηθούν, εφόσον βέβαια πρώτα εγκριθούν από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, το ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.
Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα όσον αφορά τα εμβόλια, η Κομισιόν εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων.
Αισιοδοξία, η οποία πηγάζει αφενός από τη δέσμευση των Pfizer/BioNTech αλλά και της AstraZeneca για περισσότερες και ταχύτερες παραδόσεις εμβολίων αφετέρου και από το ότι πολύ σύντομα θα προστεθούν στη «φαρέτρα» της ανθρωπότητας ακόμα άλλα δύο εμβόλια (της Johnson & Johnson και της Novavax).
Και ενώ επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως αρκεί μια δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει από covid, στην Κίνα οι αρχές ανακοίνωσαν πως εξάρθρωσαν δίκτυο που πωλούσε δόσεις με αλατόνερο… για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Pfizer: Προβλέπει έσοδα 15 δισ. δολ. από τις πωλήσεις του εμβολίου για τον Covid-19 το 2021

Πρόβλεψη για πωλήσεις ύψους περίπου 15 δισ. δολ. το 2021 από το εμβόλιο κατά του COVID-19 που ανέπτυξε με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το εμβόλιο ήταν μεταξύ των πρώτων για τα οποία δόθηκε έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ από τις αρμόδιες αρχές καθώς και σε άλλα κράτη, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν οι πωλήσεις του εμβολίου να ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο.
Το τέταρτο τρίμηνο, το εμβόλιο έφερε έσοδα 154 εκατ. δολαρίων ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει συνολικά έσοδα μεταξύ 59,4 και 61,4 δισ. δολαρίων για το 2021.
Η εταιρεία αναθεώρησε επίσης ανοδικά την εκτίμησή της για τα κέρδη το 2021 και προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 3,10 δολ. έως 3,20 δολαρίων ανά μετοχή για το 2021 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για κέρδη 3 έως 3,10 δολαρίων.

Ζημιές 22 δισ. δολαρίων για την Exxon Mobil το 2020

Ζημιές για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η ExxonMobil, με τις συνολικές ζημιές για τη χρήση να ανέρχονται σε περισσότερα από 22 δισ. δολάρια.
Η Exxon ανακοίνωσε ζημιές 20,07 δισ. δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή. Πριν από ένα χρόνο είχε ανακοινώσει κέρδη 5,69 δισ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Exxon διαμορφώθηκαν στα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1 σεντ.
Τα αποτελέσματα της εταιρείας περιλαμβάνουν περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε απομειώσεις στο δ΄ τρίμηνο.
Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν 31% στα 46,54 δισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις για 46,55 δισ. δολάρια.

ConocoPhillips: Ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

Η ConocoPhillips εμφάνισε ζημιές στο δ΄ τρίμηνο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο ίδιο μοτίβο με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας.
Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου τόνισε πως οι ζημιές ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 72 σεντς στο δ΄ τρίμηνο, σε σχέση με τα κέρδη των 65 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 772 εκατ. δολάρια, έναντι των κερδών 720 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 19 σεντς ανά μετοχή, μικρότερες από ό,τι αναμενόταν.
Η συνολική πετρελαϊκή παραγωγή μειώθηκαν στα 1,17 εκατ. Βαρέλια στο τρίμηνο, έναντι των 1,33 εκατ. βαρελιών πριν από ένα χρόνο.
Ανακοίνωσε δε μέρισμα τριμήνου 43 σεντς, το οποίο θα καταβληθεί την 1η Μαρτίου.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό ήταντο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας και τα κέρδη στον τεχνολογικό κλάδο, να δίνουν ώθηση στους δείκτες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής Atos σημείωσε άλμα +5%, καθώς τερμάτισε τις συνομιλίες για πιθανή εξαγορά της DXC Technology.
Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε +1,4%.
«Βουτιά» -4% κατέγραψε η μετοχή της ΒP, καθώς τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού υποχώρησαν στα 115 εκατ. δολ. για το δ’ τρίμηνο του 2020, εν μέσω μειωμένης ζήτησης.

europe.JPG

Στο 6,8% η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2020 - Στο 0,7% η μείωση το δ' 3μηνο

Στο 6,8% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη για το 2020.
Ωστόσο, καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2020, αν και παραμένει στο χείλος για double-dip ύφεση λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού.
Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,7% το δ' τρίμηνο του 2020, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση 0,9%.
Γερμανία και Ισπανία παρουσίασαν ανάπτυξη σε αντίθεση με την Ιταλία που εμφάνισε συρρίκνωση 2%.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η οικονομία δείχνει ότι καταφέρνει να αποφύγει μια υποχώρηση του μεγέθους που σημειώθηκε στην αρχή της πανδημίας καθώς επιχειρήσεις και κυρίως οι κατασκευαστές βρίσκουν τρόπους να προσαρμοστούν με τους περιορισμούς.
Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο παραμένει δύσκολο λόγω της αργής διαδικασίας εμβολιασμού κάτι που σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

BP: Ζημιές - μαμούθ 5,7 δισ. δολ. για το 2020 - Ισχυρό το πλήγμα από την πανδημία

Ζημιές - μαμούθ κατέγραψε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP για το σύνολο του 2020, με το πλήγμα που επέφερε η πανδημία να είναι βαρύ.
Οι ζημιές της BP ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολ. για το σύνολο του 2020, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Το 2019 η BP είχε καταγράψει καθαρά κέρδη της τάξης των 10 δισ. δολ.
Για το δ΄τρίμηνο η BP ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 115 εκατ. δολ. χαμηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων.
Ο CEO της BP Bernard Looney χαρακτήρισε το 2020 ως το δυσκολότερο έτος στην καριέρα του, καθώς η πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και η μειωμένη ζήτηση επέφεραν βαρύ πλήγμα.

Αυξήθηκαν κέρδη και έσοδα της Ferrari στο δ΄ τρίμηνο 2020

Υψηλότερα κινήθηκαν έσοδα και κέρδη της Ferrari στο δ΄ τρίμηνο του 2020, με την εταιρεία να γνωστοποιεί τους στόχους για το 2021.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ έναντι των 167 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία σπορ αυτοκινήτων.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 372 εκατ. ευρώ έναντι των 333 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 251 εκατ. ευρώ από τα 219 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της περιόδου αυξήθηκαν 15% στα 1,07 δισ. ευρώ, με τα έσοδα για το έτος να διαμορφώνονται στα 3,46 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στο τρίμηνο 1,03 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία υπερέβη τους στόχους για το 2020.
Για το 2021 η εταιρεία αναμένει ετήσια έσοδα 4,3 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA 1,45-1,50 δισ. ευρώ.

Κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο στη Wall Street.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,4% στις 3.981 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,97%, στις 28.362 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,94%στις 1.847,02 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,2% στις 29.248 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,8% στις 3.533 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άλμα +2,6% στις 49.847 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης