Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν εκ των προτέρων τις συναλλαγές νομισμάτων και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου

Οι κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν εκ των προτέρων τις συναλλαγές νομισμάτων και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου
Οι λέξεις «χειραγώγηση» και «παρέμβαση» στην αγορά συναλλάγματος χωρίζονται πλέον από μια πολύ λεπτή γραμμή

Τις αγορές ή πωλήσεις νομισμάτων θα προαναγγέλλουν πολλές κεντρικές τράπεζες στο εξής, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον οι λέξεις «χειραγώγηση» και «παρέμβαση» χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Πολλές κεντρικές τράπεζες εισήλθαν τον τελευταίο καιρό σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς έλαβαν την απόφαση να ανακοινώνουν εκ των προτέρων τις συναλλαγές στις οποίες προβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος του εξασθενημένου δολαρίου και της ανόδου στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι κεντρικές τράπεζες στη Χιλή, στο Ισραήλ και στη Σουηδία κοινοποίησαν τα σχέδια τους να πουλήσουν εγχώρια νομίσματα στις ξένες αγορές συναλλάγματος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Πολωνία επίσης κοινοποίησαν πως πρόκειται να προβούν σε πωλήσεις ζλότι.
Αυτές οι κινήσεις μαρτυρούν την οποία κάτω από την οποία τελούν τα νομίσματα των μικρότερων οικονομιών του κόσμου, από τη στιγμή που το δολάριο κατρακυλά.
Ωστόσο, οι εκ των προτέρων ανακοινώσεις υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να αποφύγουν την κατηγορία για χειραγώγηση.
«Η γραμμή μεταξύ παρέμβασης και χειραγώγησης είναι πλέον λεπτή» αναφέρει η Deutsche Bank.
Υπό την πίεση της δέσμευσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για τα επόμενα χρόνια, ο δείκτης δολαρίου έχει εξασθενήσει σχεδόν 7%, εκτοξεύοντας τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, το σέκελ του Ισραήλ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου.
Το δολάριο έχασε επίσης περισσότερο από 12% έναντι της σουηδικής κορώνας το 2020 και περισσότερο από 5% έναντι του πέσο της Χιλής.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ελάχιστο περιθώριο να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Ως αποτέλεσμα;
Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προβούν σε πωλήσεις του νομίσματός τους.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_f2663bd0-64d5-11eb-95ee-9396c53ec415-standard.png
Η περίπτωση της Riksbank

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η Riksbank, εξέπληξε τους αναλυτές όταν είπε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα τα επόμενα τρία χρόνια, πωλώντας 60 δισεκατομμύρια SKR(7,2 δισεκατομμύρια δολάρια), έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Οι Σουηδοί προσπάθησαν να τονίσουν ότι αυτό δεν ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση του νομίσματός τους, αλλά μια προσπάθεια για την εξάλειψη της ανάγκης της Riksbank να δανειστεί από το σουηδικό γραφείο χρέους για να χρηματοδοτήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
«Δεν πρόκειται για νομισματική παρέμβαση και είμαστε σαφείς ότι αυτό δεν προορίζεται να έχει αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική» δήλωσε η Heidi Elmer, επικεφαλής του τμήματος αγοράς της Riksbank στους Financial Times.
Ωστόσο, ο Robert Bergqvist, οικονομολόγος της SEB, σημείωσε ότι η Riksbank ανησυχούσε για τον αντίκτυπο της ισχυρής κορόνας στον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ τόνισε τους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο του σέκελ όταν είπε ότι θα αγοράσει ξένα νομίσματα αξίας 30 δισ. δολαρίων φέτος.
Ενημερώνοντας τις αγορές εκ των προτέρων σχετικά με τις προθέσεις τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δημιουργήσει μια πρόκληση για αυτά τα νομίσματα.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_abc38020-64d5-11eb-8863-dd4765198849-standard.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης