Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. δολ.

Το εμπόδιο της ισχνής πλειοψηφίας στη Γερουσία και οι δαπάνες που θέλουν να περικόψουν οι Ρεπουμλικανοί

Σχετικά Άρθρα

Και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) στις ΗΠΑ ετοιμάζονταν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την έγκριση του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο εισηγείται ο πρόεδρος Biden, με τις προκαταρτικές ψηφοφορίες να διεξάγονται την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να επιταχυνθυν οι διαδικασίες για την έγκρισή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το στοίχημα

To πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2021, το οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (όπως επί παραδείγματι τη χρηματοδότηση του προγράμματος των εμβολιασμών), θα περάσει από τη διαδικασία της προκαταρκτικής έγκρισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία με στόχο την ταχεία νομοθέτηση όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί του πακέτου Biden εν όψει των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών.

Διαπραγματεύσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το ύψος των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο Biden, το οποίο έπεται ενός πακέτου δημοσιονοικών μέτρων 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Τη Δευτέρα (1/2), ο πρόεδρος Biden συναντήθηκε με 10 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές για να συζητήσουν το δικό τους πακέτο μέτρων ύψους 618 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ίδιος δήλωσε στους νομοθέτες ότι δεν περιλαμβάνει η πρότασή τους αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που είχε θύματα 444.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιθέσεις

Ο Jared Bernstein,, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικανών υπολείπεται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για το άνοιγμα των σχολείων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τα σχολεία, σε σύγκριση με το πακέτο Biden που προβλέπει 170 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η στρατηγική

Το πακέτο του Biden αντιμετωπίζει ένα πιθανό «μπλόκο» εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία καθώς τα δύο κόμματα διαθέτουν από 50 Γερουσιαστές, αλλά απαιτείται ένα όριο 60 ψήφων για την έγκριση μια νομοθεσίας.
Το ψήφισμα του προϋπολογισμού, εάν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα ενεργοποιήσει μία νομοθετική δυνατότητα, με τη οποία θα επιτραπεί τη Γερουσία να εγκρίνει με 51 ψήφους το σχέδιο νόμου - όπου θα περιλαμβάνονται 48 Δημοκρατικοί, δύο ανεξάρτητοι που συνεργάζονται μαζί τους και η αντιπρόεδρος Kamala Harris.

Η συζήτηση

Η Γερουσία θα ψηφίσει την Τρίτη (2/2) σχετικά με το αν θα ξεκινήσει συζήτηση για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, προσθέτοντας ότι ήταν αισιόδοξος ότι θα περάσει.
«Μιλάμε για τη χρήση της εν λόγω διαδικασίας για την επιτάχυνση της παραγωγής και της διανομής ενός εμβολίου που όλοι ογνωρίζουν ότι είναι το κλειδί για τον τερματισμό της κρίσης», δήλωσε ο Schumer.
«Θέλουμε όλη αυτή την προσπάθεια να είναι διακομματική», κατέληξε

Διαδικασία κατά Trump

Η ένταση των κομματικών αντιπαραθέσεων επίσης να επιβραδύνει την έγκριση του πακέτου Biden καθώς η Γερουσία προχωρά στην εξεταση της διαδικασίας που έχει εκκινήσει κατά του τέως προέδρου Trump στην 9η Φεβρουαρίου, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση εξέγερσης εν σχέσει με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης