Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ - Ποια δάνεια θα συμπεριληφθούν;

Ποιοι θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ  - Ποια δάνεια θα συμπεριληφθούν;
Ποια δάνεια περιλαμβάνονται στο σχέδιο Γέφυρα ΙΙ
Σχετικά Άρθρα

Τo πρώτο σχέδιο (ως αρχικό draft) του θεσμικού πλαισίου για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ έλαβαν οι θεσμοί ενώ ξεκίνησε τούτου δοθέντος τη σχετική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.
Το draft για το οποίο μια πρώτη ενημέρωση έλαβαν και οι τράπεζες χθες, αφορά επιχειρηματικά δάνεια τόσο νομικών όσο και φυσικών προσώπων στα οποία συγκαταλέγονται ελεύθεροι επαγγελματίες βάσει επιχειρηματικών οφειλών στις τράπεζες και ατομικές επιχειρήσεις βάσει επιχειρηματικών οφειλών στις τράπεζες.
Η περίμετρος θα είναι μεγάλη, αλλά μικρότερη ωστόσο από την πρόταση των τραπεζών ως μελέτη μοντέλου που εκπόνησε η PriceWaterhouseCoopers καθώς οι θεσμοί ζήτησαν απτές αποδείξεις πως οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν να έχουν πράγματι πληγεί από τον Covid.
Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα θα συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό μέχρι 250 άτομα ή κύκλο εργασιών που αναμένεται να προσδιοριστεί.

Ποια δάνεια περιλαμβάνονται

Τα δάνεια θα είναι ενήμερα ή με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και δάνεια που διατηρούν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών εφόσον επιτευχθεί νωρίτερα ρύθμιση με το πιστωτικό ίδρυμα.
Δεν υπάρχει εικόνα στην παρούσα φάση για καταγγελμένα δάνεια.

Προϋποθέσεις

Τόσο για το νομικό όσο και για το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να αποδεικνύεται η μείωση του επαγγελματικού εισοδήματος πέραν της ένταξης σε πληγέντα ΚΑΔ.

  • Θα απαιτηθεί να καταγραφεί για περίοδο συγκεκριμένη η μείωση του ΦΠΑ και επομένως του τζίρου.

Ο προσδιορισμός του ποσοστού δεν έχει ακόμη διενεργηθεί θεωρείται ωστόσο πως δεν θα απέχει ιδιαίτερα από όσα προβλέπονται για την χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μία μείωση του τζίρου κατά 20% θα πρέπει να θεωρείται λογική.

  • Δεν θα πρέπει το οφειλόμενο ποσό να είναι εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο
  • Ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να έχει επωφεληθεί από άλλη κρατική ενίσχυση (αποπληρωμή τόκων του εν λόγω δανείου).

Περίμετρος

Θα προσδιορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος είτε είναι επιχείρηση είτε φυσικό πρόσωπο.
Ως τέτοια καθορίζονται οι καταθέσεις, τα ακίνητα και λοιπές κινητές αξίες οι οποίες πάνω από κάποιο ύψος θα θέτουν τον αιτούντα εκτός περιμέτρου.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Η αίτηση θα κατατίθεται ηλεκτρονικά και θα είναι μια και μοναδική.
Θα υπάρχει άμεση απάντηση για την έγκριση και εν συνεχεία θα προχωρούν οι διαδικασίες.

Χρόνος επιδότησης

Ο χρόνος της επιδότησης θα κινηθεί μεταξύ 9-12 μήνες και θα είναι η πορεία της πανδημίας που θα καθορίσει τελικώς την παραπάνω απόφαση.

Ύψος επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο και στις περιπτώσεις των ενήμερων δανείων υπολογίζεται κοντά στο 70%
Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp και όσο και γρήγορα να κινηθεί δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης