Τελευταία Νέα
Speculator

Το καυτό ερώτημα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τον όμιλο Σαββίδη στον ΟΛΘ

Το καυτό ερώτημα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τον όμιλο Σαββίδη στον ΟΛΘ

Η απόκτηση του 45% από την Belterra και η θέση Σαββίδη πως η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε δημόσια πρόταση

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ και την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου στην κοινοπραξία SEGT, ο όμιλος Σαββίδη κάνει το επόμενο βήμα επενδύοντας περαιτέρω στην Ελλάδα και αυξάνοντας το ποσοστό του στην κοινοπραξία στο 66,67%.

Όπως ανακοινώθηκε χθες (2/2) η Helanor Holdings Ltd. (εταιρεία ιδιοκτησίας 100% της Deutsche Invest Equity Partners GmbH και της Belterra Investments Ltd., σύμφωνα με την οποία η Belterra θα αποκτήσει, και η Helanor Holdings Ltd. θα πουλήσει, το 70% των μετοχών της, στην εταιρεία Melbery Investments Ltd., σημαντικό έμμεσο μέτοχο της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Μεταβιβάσεις εταιριών μετόχων

Με τη συμφωνία δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση μετοχών.
Εφ’ όσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση.
Η Melbery είναι κατά 66,67% μέτοχος της SEGT, με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε.
Στην περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Belterra Investments Ltd. θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Melbery (θα κατέχει το 100% των μετοχών της Melbery) και θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της SEGT με άμεσο ποσοστό 66,67% (δεν κατέχει έμμεσα μετοχές της SEGT).
Έτσι μέσω της συμμετοχής της θα ελέγχει έμμεσα περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Η Belterra αποτελεί ένα ισχυρό επενδυτικό βραχίονα με επενδύσεις σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα, όπως διαχείριση λιμένων, τουριστική βιομηχανία, μέσα ενημέρωσης κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια Σαββίδη θεωρεί τον ΟΛΘ τεράστια επενδυτική ευκαιρία και υλοποιεί τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Γιατί έφυγε η Helanor

Από την άλλη, η Helanor και οι μέτοχοί της, Deutsche Invest και Transconnect έλαβαν απόφαση να επικεντρωθούν στη βασική τους δραστηριότητα που είναι το real estate, αποχωρώντας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί πως δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το τίμημα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει κέρδος για τον πωλητή, ενώ αναφορικά με το ερώτημα αν η κίνηση ενεργοποιεί τον κανονισμό του ΧΑ περί δημοσίων προτάσεων, η απάντηση από την πλευρά των αγοραστών είναι πως δεν θεωρούν ότι η κίνηση θα πρέπει να οδηγήσει σε δημόσια πρόταση.
Ωστόσο, αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέσει θέμα, θα μπορούσε να υποβληθεί και δημόσια πρόταση.
Η κίνηση του ομίλου Σαββίδη μεταφράζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Λιάγκο, οποίος έχει αναλάβει και το έργο της αναβάθμισης του λιμανιού.
Για το σημαντικό έργο προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (επέκταση έκτου προβλήτα), η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 5 Φεβρουαρίου και δεν αποκλείεται προς το τέλος του τριμήνου να αναδειχθεί ο ανάδοχος.
Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο του 2020 ο ΟΛΘ εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 6,5% με τα έσοδα να ανέρχονται στα 52,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων 16,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2,4.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού ανέρχονταν στα 102 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 244 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί πως η πώληση του λιμανιού είχε γίνει με τίμημα 34,3 ευρώ ανά μετοχή και με την υποχρέωση να υλοποιηθούν σημαντικά έργα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης