Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar για ΜΟΕ με Ελλάδα: Περιμένουμε τους Έλληνες γειτονές μας στην Άγκυρα για να συνεχίσουμε τις συναντήσεις

Akar για ΜΟΕ με Ελλάδα: Περιμένουμε τους Έλληνες γειτονές μας στην Άγκυρα για να συνεχίσουμε τις συναντήσεις
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συναντήθηκε χθες (2/2/2021) στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογο του

(upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι η «επιχείρηση» της Τουρκίας για πείσει την Ευρώπη ότι είναι υπέρ του διαλόγου και των ειρηνικών λύσεων.
«Περιμένουμε τους Έλληνες γειτονές μας στην Άγκυρα για να συνεχίσουμε τις συναντήσεις» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE).
«Διατηρώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, ελπίζουμε να βρούμε ειρηνικές λύσεις.
Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας.
Θέλουμε ο καθένας να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων» φέρεται να δήλωσε ο Akar.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «διαπραγματεύσεις» με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αναμένεται να είναι πιο «παραγωγικές» τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Akar ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ συναντήσεις με την Ελλάδα και ότι η Τουρκία αναμένει από τη χώρα μας να «εμπλακεί» περισσότερο στις προσεχείς συναντήσεις.
Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία με τα ερευνητικά της πλοία δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα εκτός από τεχνικές και επιστημονικές μελέτες, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε: «αποφεύγουμε οποιαδήποτε στάση και δράση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε ορισμένα δικαιώματα».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Akar έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer.

«Η στάση της Γερμανίας να αποτελέσει παράδειγμα για ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Εν τω μεταξύ, ο Akar αναφέρθηκε με ιδιαίτερα «θερμά» λόγια στη Γερμανία επισημαίνοντας μάλιστα ότι η στάση της θα πρέπει να παράδειγμα για ΕΕ και ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε ότι η Γερμανία ήταν όσο το δυνατόν πιο συνεπής και με αρχές.
Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» είπε χρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, ο Akar τόνισε: «Παρατηρήσαμε με μεγάλη χαρά ότι μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για πολλά θέματα.
Εκτιμώ ότι ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης».
Ο Akar πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους και εταίρους της Τουρκίας στην ασφάλεια και την πολιτική της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους οικονομικούς θεσμούς.
«Αναμένουμε ότι η δουλειά θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα σύντομα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις μεταξύ του προέδρου μας και της καγκελάριου Merkel, υποθέτω ότι θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πιο εποικοδομητική, θετική και παραγωγική εργασία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης