Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Μια κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία μπορεί να μην επιβιώσει έως το 2022 – Τι θα κρίνει την επιτυχία της

Citigroup: Μια κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία μπορεί να μην επιβιώσει έως το 2022 – Τι θα κρίνει την επιτυχία της

Χωρίς την υποστήριξη από το κόμμα M5S οι πιθανότητες επιτυχίας του Draghi μειώνονται σημαντικά

Σχετικά Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά μιας α-πολιτικής κυβέρνησης, όπως τη χαρακτηρίζει, κυβέρνησης στην Ιταλία σκιαγραφεί η Citigroup σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021, με αφορμή την κλήση του προέδρου της Ιταλίας, Sergio Mattarella, στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Citigroup, ο Πρόεδρος της Ιταλίας αποφάσισε να διορίσει μια κυβέρνηση «υψηλού προφίλ», αλλά «α-πολιτική», καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τον Mario Draghi.
Οι PD και Italia Viva δήλωσαν ότι θα τον υποστηρίξουν, αλλά το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο, το M5S, είπε ότι δεν θα το κάνει.
Το κεντροδεξιό μπλοκ δεν έχει ακόμη εκφράσει επίσημα τις απόψεις του, αλλά η κεντροδεξιά Forza Italia αναμένεται να συμμετάσχει.

Πολλαπλά τα θετικά για την Ιταλία ...

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με τη Citigroup.
Αλλά μια κυβέρνηση τεχνοκρατών έχει πολλαπλά οφέλη.
Και αυτό διότι:
(i) Οι κυβερνήσεις των τεχνοκρατών καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ έχουν λιγότερους πολιτικούς περιορισμούς
(ii) Η διοίκηση του Draghi θα προσδώσει μετατόπιση προς περισσότερο κεντραριστές, φιλελεύθερες θέσεις και ενίσχυση της επιρροής της Ιταλίας στην Ευρώπη - ένα κρίσιμο ζήτημα για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας.
(iii) Οι πιθανότητες της Ιταλίας να απορροφήσει ένα σημαντικό μερίδιο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα αυξηθεί.
(iv) Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Lega μπορεί επίσης να επιλέξει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Draghi
(v) Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή που απομένει για να αποφύγει η χώρα αποδιοργανωτικές εκλογές και μια κυβέρνηση με δεξιές καταβολές.

Οφέλη και για την Ευρώπη

Ο Mario Draghi ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης δημιουργεί επίσης μια ευκαιρία για μια συνεχή ώθηση στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.
Με τη Γερμανία να αλλάζει ηγεσία αργότερα φέτος και τη Γαλλία να αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2022, θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για δράση, εάν η πιθανή πρωθυπουργία του Draghi διαρκέσει αρκετά.

Θα τα καταφέρει ο Draghi να διορθώσει την Ιταλία;

Ο κίνδυνος το κόμμα M5S να μην υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Draghi εξακολουθεί να είναι σχετική, κατά την άποψη της Citigroup, αλλά χωρίς αυτήν οι πιθανότητες επιτυχίας για τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ μειώνονται σημαντικά.
Μια αποτυχία της προσπάθειάς του, θα οδηγήσει σε εκλογές.
Αλλά και η επιλογή Mattarella δεν είναι χωρίς κινδύνους:
(i) Οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις τείνουν να προωθούν μεσοπρόθεσμα ένα αντιδημιουργικό και λαϊκιστικό κλίμα.
(ii) Μπορούν επίσης να παράγουν σημαντικούς ανασχηματισμούς του πολιτικού φάσματος, δημιουργώντας ένα γόνιμο περιβάλλον για αμφισβητούμενα μέρη, με σχετική αβεβαιότητα.
(iii) Μια τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και αν ορκιστεί τώρα, μπορεί να μην επιβιώσει πολύ πέρα από τις εκλογές της για την προεδρεία της Ιταλίας στις αρχές του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης