Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ 9 τράπεζες της ευρωζώνης- Χρησιμοποίησαν τα capital buffers

Κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ 9 τράπεζες της ευρωζώνης- Χρησιμοποίησαν τα capital buffers

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των τραπεζών έχει πάνω από το 10% των δανείων τους υπό μορατόριουμ ή άλλων μέτρων ανοχής

Εννέα τράπεζες της ευρωζώνης επωφελήθηκαν από τους χαλαρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας υποχώρησαν κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις πέρυσι, χωρίς να έχουν επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο των εποπτικών προσπαθειών για τη διατήρηση της ροής των πιστώσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ο αριθμός των τραπεζών είχαν χαμηλότερους δείκτες από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και οδηγίες της ΕΚΤ αυξήθηκε από έξι το προηγούμενο έτος, σε εννέα το 2020.
Κι ενώ ακόμη η ΕΚΤ δεν έχει ονομάσει αυτές τις τράπεζες, έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία ήταν πιθανό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για τις τράπεζες.

Να μην επαναπαυθούν οι τραπεζικές διοικήσεις

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις σημαντικότερες 115 τράπεζες της ευρωζώνης, έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι όταν σταδιακά καταργηθούν τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, όπως εγγυήσεις δανείων και μορατόριουμ, «ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες».
Οι τράπεζες εισήλθαν στην πανδημία με πολύ υψηλότερα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων από ό,τι στην οικονομική κρίση του 2008.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της πρώτης βαθμίδας - βασικό σημείο αναφοράς της ισχύος του ισολογισμού - αυξήθηκε από 14,4% στις αρχές του έτους σε 15,2% μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ΕΚΤ και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να χρησιμοποιούν αρκετούς από τους επιπλέον κεφαλαιακούς πόρους που είχαν επιβάλει στον τομέα.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες ήταν απρόθυμες να το πράξουν, ανησυχώντας για το πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα μέτρα χαλάρωσης και τον κίνδυνο στίγματος μεταξύ των επενδυτών.

Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κρίσης

Η ΕΚΤ έχει συστήσει στις τράπεζες να σταματήσουν να πληρώνουν μερίσματα, εκτιμώντας ότι εξοικονομήθηκαν 30 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο.
Ωστόσο, επέτρεψε στις ισχυρότερες τράπεζες να επαναλάβουν τα μερίσματα φέτος, εκτιμώντας ότι θα διανείμουν έως και 11 δισ. ευρώ στους μετόχους.
Και παρά την πανδημία, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης συνέχισαν να μειώνονται από 506 δισ. ευρώ σε 485 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.
Όπως εκτιμάται, περισσότερο από το ένα πέμπτο των τραπεζών έχει πάνω από το 10% των δανείων τους υπό μορατόριουμ ή άλλων μέτρων ανοχής, θολώνοντας το τοπίο σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης.
Στην Ελλάδα, περίπου το 15% όλων των τραπεζικών δανείων υπόκεινται σε αναστολή, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.
Η συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μειώθηκε από 5,2% το 2019 σε 2,1% μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Η κερδοφορία του κλάδου αναμένεται να ανακάμψει «μόνο μέτρια» φέτος, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των «πλαισίων διαχείρισης κινδύνων κρίσεων, της συγκέντρωσης δεδομένων κινδύνου, των κινδύνων πληροφορικής και του κυβερνοχώρου, καθώς και των κινδύνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης