Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξαδάκτυλος: Από τα Δημοτικά η αύξηση στα κρούσματα - Να κλείσουν για να ανοίξει η οικονομία

Εξαδάκτυλος: Από τα Δημοτικά η αύξηση στα κρούσματα - Να κλείσουν για να ανοίξει η οικονομία
Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά καταφατικά, τονίζοντας ότι «ναι, θα πρέπει να πάμε άμεσα και χωρίς κανέναν δισταγμό.
Σχετικά Άρθρα

Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση προκειμένου να μείνουν ανοικτές οικονομικές δραστηριότητες προτείνει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν αφήνει περιθώρια, αλλά οδηγεί στην αναθεώρηση αποφάσεων και ιδιαίτερα στο άνοιγμα των σχολείων.
Αυτό επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος στο δίλημμα «ανοιχτή οικονομία ή ανοιχτά σχολεία» τάσσεται υπέρ της οικονομίας.

Οι ημερομηνίες

Ο κ. Εξαδάκτυλος μάλιστα αναφέρεται στις ημερομηνίες και στις δραστηριότητες που άνοιξαν και οι οποίες αποτυπώνουν την πορεία των κρουσμάτων:
«Τα νούμερα λένε ότι μέχρι τις 25 Ιανουαρίου είχαμε μια αργή μεν, αλλά καθοδική πορεία διαρκώς.
Από τις 25 Ιανουαρίου αρχίζει μια σταδιακή ανοδική πορεία – χαμηλή, αλλά σταδιακή. Από τις 25 Ιανουαρίου και μετά βλέπουμε την επίπτωση των δραστηριοτήτων που είχαμε από τις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά, που σημαίνει ότι βλέπουμε την κινητικότητα γύρω από τα δημοτικά σχολεία.
Από τη. Δευτέρα 1/2 προστίθεται (στον αριθμό των κρουσμάτων) και η κινητικότητα από το λιανεμπόριο που άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου.
Και βεβαίως θα δούμε την επίπτωση των Γυμνασίων και Λυκείων μετά τις 14 Φεβρουαρίου. Αυτά διαβάζω από τους αριθμούς».

Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, επισήμανε ότι η βρετανική είναι «σε μεγάλο αριθμό», ότι δεν «πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι διαδεδομένη», ενώ πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι σποραδική.
«Η αγγλική μετάλλαξη ανιχνεύεται πια σε αριθμούς επαρκείς.
Που σημαίνει ότι θα ανιχνεύεται ολοένα και περισσότερο και γνωρίζουμε ότι είναι πιο μολυσματική, πιο μεταδοτική» τόνισε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισημάνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν κάποιες δραστηριότητες που άνοιξαν και συγκεκριμένα τα σχολεία προκειμένου να υπάρξει κάποια κίνηση στην οικονομία.
«Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια βήματα που κάναμε προς τα εμπρός και θα τεθεί το δίλημμα εάν θα περιορίσουμε κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση ή θα περιορίσουμε τις δραστηριότητες που κρατάνε όρθια τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Τόσο απλό είναι. Και η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να κρατήσουμε με κάθε τρόπο την οικονομία σε κάποια κίνηση» ανέφερε.

Ποιο αυστηρό lockdown; 

Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και με δεδομένη τη βρετανική μετάλλαξη, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά καταφατικά, τονίζοντας ότι «ναι, θα πρέπει να πάμε άμεσα και χωρίς κανέναν δισταγμό.
Και τώρα. Αν δούμε δηλαδή τους αριθμούς να μεγαλώνουν απότομα δεν θα πρέπει να περιμένουμε όπως περιμέναμε τον Οκτώβριο».
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Θεσσαλονίκη όπου τον περασμένο Νοέμβριο χτυπήθηκε από την πανδημία, ο ειδικός υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε περίπου 900 κρούσματα την ημέρα που, όπως είπε, σε αναλογία λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού στην Αθήνα τα κρούσματα θα ήταν 3.000!
«Η Θεσσαλονίκη, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα και αρχές Νοεμβρίου, πήγε από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στα 900 κρούσματα την ημέρα.
Τα 900 και πλέον κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ισοδυναμούν με 3.000 κρούσματα στην Αθήνα δεδομένου του πληθυσμού.
Κι αυτό συνέβη μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε μια εποχή που είχαμε βέβαια μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω φοιτητών στα πανεπιστήμια, είχαμε πολλές δραστηριότητες που λειτουργούσαν, ήταν ανοικτά τα σχολεία κ.ά, αλλά ήταν μια εποχή που ο καιρός επέτρεπε στους πάντες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
Άρα θα πρέπει να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι αντίστοιχο ξανά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά παντού» διαμήνυσε και πρόσθεσε ότι πλέον έχουμε την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, αλλά και του περασμένου φθινοπώρου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης