Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Η Βρετανία ζητά διετή «περίοδο χάριτος» για την Ιρλανδία

Brexit: Η Βρετανία ζητά διετή «περίοδο χάριτος» για την Ιρλανδία
Διετή «περίοδο χάριτος» για την Ιρλανδία ζητά η Βρετανία στο Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε σήμερα 3/2 παράταση δύο ετών ως περιόδο χάριτος για ελέγχους εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, κατά τη συνάντηση υπαλλήλων της ΕΕ και της Βρετανίας για να συζητήσουν προβλήματα σχετικά με τις συνοριακές ρυθμίσεις μετά το Brexit.
Η Ιρλανδία από την πλευρά της ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, η Βρετανία συμφώνησε να ελέγξει ορισμένα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου ία και άλλων περιοχών του.
Αυτό άφησε τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Ιρλανδίας να παραμείνουν ανοιχτά χωρίς ελέγχους.
Ωστόσο, οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας διαμαρτύρονται για δυσκολία μεταφοράς εμπορευμάτων από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμη τα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει λόγο για έλλειψη ορισμένων ειδών.
Ο υπουργός επικρατείας της Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ, υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση των κανόνων γύρω από τη Βόρεια Ιρλανδία, ζήτησε σε επιστολή του στον ομόλογό του στην ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς ότι το μπλοκ συμφωνεί να παρατείνει τη μεταφορά ορισμένων αγαθών από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Οι ρυθμίσεις που ισχύουν επί του παρόντος για τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους πρέπει να παραταθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2023 τουλάχιστον.
Η επιλεξιμότητα για αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει επίσης να προσαρμοστεί έτσι ώστε όλες οι σχετικές τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες να μπορούν να συμπεριληφθούν ως εξουσιοδοτημένοι έμποροι», είπε.
Οι κκ. Γκόουβ και Σεφκόβιτς πρόκειται να διεξαγάγουν συνομιλίες για το θέμα αργότερα την Τετάρτη, μαζί με την πρώτη υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας Άρλεν Φόστερ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος και την Μισέλ Ο'Νιλ του Σιν Φέιν.
Η Ιρλανδία, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να προστατεύσει από τις συνέπειες του Brexit και της οποίας παρακολουθούνται στενά οι απόψεις για τις σχέσεις με τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιόδους χάριτος.
Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ ζήτησε επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων από τη Βόρεια Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης