Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από το Λευκό Οίκο για την κατάσταση στην απασχόληση

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από το Λευκό Οίκο για την κατάσταση στην απασχόληση

Δύο οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις του Γραφείου Προυπολογισμού του Κογκρέσου υποβαθμίζουν την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης με κίνδυνο να εκτοξευθεί η μακροχρόνια ανεργία

Σχετικά Άρθρα
Δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στις υπερβολικά αισιόδοξες κατ’ αυτούς ερμηνείες των προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) και ζήτησαν την ανάληψη άμεσης δράσης με στόχο την αποτροπή του κινδύνου της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.

Υποβάθμιση

Ο Jared Bernstein και η Heather Boushey, μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, δήλωσαν ότι η «εκπληκτική», όπως χαρακτήρισαν, πρόβλεψη της CBO ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθήσουν είναι εκτός αγοράς εργασίας το 2021, υποβάθμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα του σχεδίου για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Joe Biden.

Προβλέψεις

«Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της ανάληψης υπερβολικά επιθετικής δράσης» επισήμαναν σε μια ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως σημειώνει το Reuters.
«Δεν πρέπει να αναμένουμε την παρόδο ετών προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και στην προς της πανδημίας κατάσταση.
Το CBO προέβλεψε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 5,7% το 2021 από 8,1% το 2020 - μια σημαντική βελτίωση από τις προβλέψεις του Ιουλίου για 8,4% το 2021 και 10,6% το 2020.
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί πριν από την πανδημία μέχρι το 2024.

 Ταχεία δράση

Οι Bernstein και Boushey υπογράμμισαν ότι ορισμένοι αντιμετώπισαν την πρόβλεψη του CBO ως μία ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων, αλλά τόνισαν ότι απαιτείται ταχεία δράση για να αποφευχθούν οι ζημίες που προκαλούνται από παρατεταμένες περιόδους υψηλής ανεργίας και να αντιπετωπιστεί ο δυσανάλογος αντίκτυπος που είχε η κρίση της πανδημίας στις γυναίκες και τους ανειδίκευτους εργαζομένους.
Σημείωσαν ότι η έκθεση του CBO κατέστησε σαφές ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει με σημαντική επιβράδυνση και η οικονομία δεν θα ήταν δυνατόν να επιστρέψει στα επίπεδα προ της
πανδημίας, εκτός εάν ληφθούν σύντομα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Πορεία ανάκτησης των θέσεων εργασίας που χάθηκαν 

Το κόστος

«Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στο καθεστώς πλήρους απασχόληση, το συντομότερο δυνατό, θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω», σημείωσαν.
Επιπλέον, το κόστος ανάληψης επιθετικής δράσης στον τομέα της απασχόληση τώρα είναι μικρό, σημείωσαν, με τα πραγματικά επιτόκια και τις το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κατέληξαν.
Απόσταση από τη βέλτιστη κατάσταση στην απασχόληση ανά κατηφορία πληθυσμού


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης